Obavijesti

Show

Komentari 12

I dalje bez konkurencije: 'Glupa plavuša bila joj je samo uloga'

I dalje bez konkurencije: 'Glupa plavuša bila joj je samo uloga'
14

Smatrala se intelektualkom iako ju je svijet vidio kao 'zgodnu, glupu plavušu'. Voljela se okružiti pametnim ljudima i pričati o politici, knjigama, sudstvu, filmu i glazbi

VIDEO

Na današnji dan prije 57 godina preminula je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop-ikona Marilyn Monroe. Tragično je preminula zbog predoziranja sa svega 36 godina, a njezine uloge pamte se i danas.

Marilyn Monroe i dalje je najveći seks-simbol. Zavela je braću Kennedy, Roberta i Johna, a iza sebe je imala tri braka - s Jimom Doughertyjem, Joeom DiMaggiom i Arthurom Millerom. Filmska diva navodno je više od muškaraca voljela lezbijske partnerice. Njezina najpoznatija ljubavnica bila je glumica Joan Crawford. Iako je službena priča da je počinila samoubojstvo, oduvijek se sumnjalo da su je ubili.

Smatrala se intelektualkom iako ju je svijet vidio kao 'zgodnu, glupu plavušu'. Voljela se okružiti pametnim ljudima i pričati o politici, knjigama, sudstvu, filmu i glazbi. Kada je umrla bila je vlasnica biblioteke od 400 knjiga, među kojima su i brojna vrijedna prva izdanja.

Otkrivene dugo skrivane fotke potpuno gole Marilyn Monroe
Otkrivene dugo skrivane fotke potpuno gole Marilyn Monroe

Biografkinja Sarah Churchwell (49) napisala je knjigu 'The Many Lives of Marilyn Monroe' koja je opisala kakva je glumica zapravo bila. 

- Najveći mit je taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Marilyn nije bila formalno obrazovana i na to je bila dosta osjetljiva, ali je bila jako pametna i vrlo jaka. Morala je biti takva kako bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 1950-ih. Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga - bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas nitko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu - kaže Sarah. 

U filmu 'Muškarci više vole plavuše', gdje je odigrala ulogu Lorelei Lee, Marilyn je izgovorila rečenicu koja se i danas pamti. 

- Mogu biti pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa - rekla je Monroe. 

'Marilyn Monroe nije bila glupa, bila je samo odlična glumica...'
'Marilyn Monroe nije bila glupa, bila je samo odlična glumica...'

Kao dijete živjela je u čak 11 udomiteljskih obitelji nakon što je njena majka smještena u instituciju, a gotovo godinu dana je provela u sirotištu u Los Angelesu. S 15 godina živjela je s obiteljskom prijateljicom Grace Goddard. Kada se više nije mogla brinuti za tinejdžerku, odlučeno je da ode ili u sirotište ili u udomiteljsku obitelj. Umjesto toga, na kraju se došlo do zaključka da se Marilyn uda, i to za susjeda imena James Dougherty kojeg se pitalo da bude njezin suprug. Dvoje mladaca se par puta porazgovaralo i odlučeno je da se žene čim Baker navrši 16 godina.

Marilyn je napravila dvije plastične operacije. Medicinske bilješke pokazuju da je Marilyn Monroe dva puta išla pod nož. Ti su papiri prodani na aukciji za 21.000 eura. Johnny Hyde, Monroein agent, platio joj je implantant za bradu i malu operaciju na vršku nosa 1950. godine.

Za svoje gole fotografije koje su krasile prvo izdanje Playboya dobila je 50 dolara. Toliko joj je platio fotograf. Pokojni Hugh Hefner je onda kupio fotografije za 500 dolara i stavio ju na naslovnicu magazina 1953. godine.

Obožavala je pse, i tijekom života imala je čitav niz pasa. Posljednji je bio maltezer imena Maf, što je skraćeno za Mafia Honey. Dobila ga je na poklon od pjevača Franka Sinatre.

Allan Abbot Ron Hast vodili su jednu od najpoznatijih pogrebnih agencija šezdesetih godina. U svojoj knjizi 'Pardon My Hearse' Abbot opisuje kako je izgledalo tijelo legendarne glumice i navodi da je bila gotovo neprepoznatljiva u trenutku kada ju je vidio mrtvu.

Robert Kennedy je ubio Monroe da ne otkrije 'aferu' s bratom?
Robert Kennedy je ubio Monroe da ne otkrije 'aferu' s bratom?

-  Bilo je teško vjerovati da je to slavna ljepotica Marilyn Monroe. Izgledala je kao prosječna starija žena koja se i nije previše brinula o svom tijelu. Očigledno je da su okolnosti u kojima je preminula pogoršale njezin izgled. Kad netko umre, gravitacija dovede do toga da se krv taloži na najnižoj točki tijela. U njenom slučaju, s obzirom da je umrla licem prema dolje, ljubičaste mrlje od krvi ostale su na licu, a vrat joj je jako natekao. Kosa joj je bila kovrčava i kratka - napisao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama