Obavijesti

Show

Komentari 12

Imao je nesretno djetinjstvo, a s Ritom je pronašao svoj mir

Imao je nesretno djetinjstvo, a s Ritom je pronašao svoj mir
7

ŽIVOTNA PRIČA Roditelji su mu se razveli kad je imao jedva pet godina. Zato je sa sestrom Sandrom i bratom Rufusom odrastao uz oca kuhara Amosa Mefforda

VIDEO

Bilo da igra vojnika u misiji, maloumnog dobričinu ili odvjetnika homoseksualca,  glumac Tom Hanks (61) uvijek publiku natjera da iz kina izađe s dvojbama što bi učinili da su na njegovom mjestu. No osim po briljantnim ulogama, u javnosti je poznat i kao mirni obiteljski čovjek, vjerni muž i predani otac koji u rijetkim intervjuima rado ističe da je za njegov glumački uspjeh jedino zaslužna njegova supruga Rita Wilson. Ove godine proslavili su 29 godina zajedničkog života bez ijednog skandala ili bar natruha o nevjeri.

Razloge za uzoran brak i sam Hanks pronašao je u vlastitom djetinjstvu koje je bilo sušta suprotnost obiteljskom životu koji je izgradio s Ritom. 

Odrastao bez majke

Rođen je 6. srpnja 1956. godine u gradiću Concord u Kaliforniji kao Tom Jeffrey Hanks. Roditelji su mu se razveli kad je imao jedva pet godina. Zato je sa sestrom Sandrom i bratom Rufusom odrastao uz oca kuhara Amosa Mefforda Hanksa, inače rođaka majke američkog predsjednika Abrahama Lincolna. Najmlađi brat Jim ostao je uz majku Janet Marylyin Frager koja je bila bolničarka. Kad se otac ponovno oženio, Tom je s pomajkom dobio i petoro polubraće. Samo dvije godine kasnije i taj brak se raspao,  pa je Tomov otac postao samohrani otac.

Da bi prehranio djecu radio je od jutra do mraka ostavljajući ih da se snalaze i brinu jedni za druge. A onda se ponovno oženio 1965. godine za Frances Wong koja je u obitelj dovela i svoje troje djece iz  prethodnog braka. Svi zajedno skrasili su se privremeno u kalifornijskom gradu Oaklandu, gdje je Tom završio osnovnu školu.

Roma Cinema Fest 2016. Red carpet for Tom Hanks Life achievement award

Tijekom tih prvih godina školovanja zbog očevog posla obitelj se toliko selila da je Tom prvih pet razreda pohađao u desetak različitih škola.

- Naviknuo sam se na stalne promjene. Bio sam poput vojnika koji nema stalni dom. Srećom uvijek sam imao oko sebe mnogo prijatelja jer sam stalno nešto izmišljao, zapravo sam se iz petnih žila trudio da se stalno nešto događa, samo da ne bih bio sam. Uvijek sam se veselio promjeni sredine jer sam znao da će se prije ili kasnije u novoj školi netko nasmijati nekoj mojoj dosjetci. Tako sam probijao led i mamio  nove prijatelje. Ponekad mi je za to trebalo dva dana, ali u većini slučajeva već bih prvi dan uspio pronaći put u društvo. Istrenirao sam se kako ući u novu sredinu i bilo mi je zanimljivo promatrati vršnjake kako se nose sa svojim problemima. Zbog toga sam vrlo rano stekao socijalne vještine.

'Mijenjao' je braću i sestre

I dok je u školi neprestano bio okružen društvom i kod kuće je često bio okružen brojnim članovima obitelji. No u tome nije toliko uživao. Nerijetko bi ih, na raznim proslavama i okupljanjima bilo i po tridesetak, ali njega to nije toliko zabavljalo.

- U početku je bilo doista zbunjujuće. Svako malo bi čuo od oca: 'Ovo su tvoja nova braća i sestre. Da bar nitko nije upotrijebio tu riječ 'brat i sestra'. To bi mi bilo skroz OK. Da su mi recimo rekli: 'Ovo su neka djeca koja će neko vrijeme živjeti s tobom.' To bi bilo puno bolje. Ovako bih svaki put nakon godinu-dvije pitao: 'A što se dogodilo s onim bratom i onom sestrom koje sam imao?'

Danas kaže da za nikoga od njih nema pojma gdje su i što rade, a teško da bi ikoga od njih prepoznao čak i da mu pozvone na vrata. Tu i tamo čujem za one koji su došli u očev život s njegovim posljednjim brakom. 

U školi je odmah počeo glumiti u školskim predstavama. Godine 1974. upisao se na fakultet u Haywardu, a nakon što je odgledao predstavu 'The Iceman Kometh' Eugenea O'Neilla odmah se prebacio na kazališni smjer na California State University u Sakramentu. Kako je jednom rekao – obožavao je ići u školu jer 'razredi glume bili su najbolje mjesto za čovjeka koji voli puno vikati, a u isto vrijeme je i plemenit'.

- Puno sam vremena proveo gledajući predstave. Nisam vodio djevojke sa sobom. Sam bih otišao u kazalište, kupio si ulaznicu, sjeo, pročitao program i potpuno se uživio u predstavu. Puno sam vremena proveo  gledajući djela Bertolta Brechta, Tennesseeja Williamsa, Henrika Ibsena i ostalih - ispričao je Hanks.

Oženio dugogodišnju djevojku

Već tri godine kasnije sudjelovao je na ljetnim predstavama Great Lakes Shakespeare Festivala. I iduće tri godine proveo je ljeta glumeći u predstavama njihove produkcije, dok bi zimi radio pomoćne poslove u kazališnoj skupini u Sacramentu. S 22 godine dobio je prvu nagradu u životu, za najboljeg glumca. Bila je to nagrada kazališnih kritičara za ulogu Proteusa u predstavi 'Dva gospodina iz Verone'.

Iste godine preselio se u New York. Poveo je sa sobom i četiri godine stariju djevojku Susan Jane Dillingham, glumicu u producenticu koja si je nadjenula ime Samantha Lewes. Bila je to njegova ljubav iz srednjoškolskih dana s kojom je u studenom 1977. godine dobio sina Colina. Borba za preživljavanje mlade obitelji trajala je nekoliko idućih godina.

Golden Globes 2014 - Arrivals

U New York su došli s nešto ušteđevine koja im je bila dostatna tek za plaćanje unajmljenog stana. Prvu manju ulogu dobio je u niskobudžetnom horroru 'On zna da si sama' a onda je zaigrao u glavnoj ulozi TV serije 'Bosom Buddies', u kojoj je manju ulogu igrala i Samantha, s kojom se vjenčao 1980. Serija se emitirala samo dvije godine, ali  je Tomu omogućila nove poslove, ali kako će se kasnije pokazati, i novu ljubav.

U idućih nekoliko godina nastavio je s ulogama u mnogo popularnijim serijama, a njegova gluma u 'Sretnim danima' impresionirala je mladog Rona Howarda. Godine 1983. dodijelio mu je glavnu ulogu u svom filmu 'Splash', komičnoj fantaziji o tipu koji se zaljubljuje u sirenu. Film nije bio bog zna što, ali je ta uloga bila Hanksu odskočna daska za nekoliko novih angažmana. U to vrijeme već je postao dvostruki otac jer im se 1982. rodila i kćer Elizabeth. 

U idućih pet godina zaigrao je u šest filmova, no privatni život počeo se raspadati. Prema neautoriziranoj biografiji Toma Hanksa koju je napisao David Gardner, u sudskim spisima pronađeno je nekoliko detalja koji svjedoče da se par žestoko svađao.

Fatalni susret s Ritom

Nekako u to vrijeme Hanks je dobio još jednu ulogu u filmu 'Volunteers' zbog koje se 1986. godine na setu ponovno susreo s Ritom Wilson, glumicom koju je upoznao na snimajući 'Bosom Buddies'. Njegova vršnjakinja, rodom iz Los Angelesa osvojila ga je, kako će se kasnije priznati, pet godina ranije, kad su se i upoznali.  Ipak u to vrijeme on je bio tek vjenčani otac kojem je na putu bilo i drugo dijete. Nije mu padalo na pamet da se razvodi i ponavlja pogreške svojih roditelja. Rita je pak nakon rada na seriji završila u naručju Tomovog kolege Petera Scolarija. 

20th Annual Screen Actors Guild Awards - Arrivals - Los Angeles

No kako je kasnije priznao u jednom razgovoru – kemija između njega i Rite bila je prejaka:

- Nisam ponosan što to moram priznati, ali bila je to ipak ljubav na prvi pogled.

Rita, pravim imenom Margarita Ibrahimoff  Wilson rođena je 1956. u Los Angelesu, u obitelji balkanskih korijena. Majka joj je rođena u malom mjestu na granici Grčke i Albanije, a otac Hassan Halilov Ibrahimoff bio je bugarski Musliman turskog porijekla, rođen također u Grčkoj. Preselio se 1949. godine u Ameriku i promijenio ime u Allan Wilson 1960. godine. 

Rita je prvu ulogu dobila s 16 godina u TV seriji 'The Brady Bunch', 1972. godine, a nastavila je igrati u TV serijama i kasnije u filmovima, no pravu ljubav gajila je oduvijek prema kazalištu, pa i danas često nastupa u Broadwayskim predstavama.

Zatražio papire za razvod

Na setu filma 'Volunteers' ona i Hanks više nisu imali dvojbi o budućnosti. Tom je ubrzo nakon toga podnio zahtjev za razvod. Brak između njega i Samanthe okončan je 1987. godine, a već godinu dana kasnije Rita i Tom su se vjenčali. U to vrijeme ni on ni ona nisu bili previše slavni, pa ni svadba nije previše zanimala medije. Jedino  se zna da su se vjenčali u crkvi Svete Sofije u Los Angelesu, a zbog ljubavi prema Riti Tom je s katoličke prešao na pravoslavnu vjeru. U novoj obitelji pronašao je sve ono što nije imao nikad prije. 

- Iskreno, ovim sam vjenčanjem stekao pravu tradicionalnu obitelj u kojoj ljudi obožavaju provoditi vrijeme jedni s drugima. Tijekom svih ovih godina braka s Ritom otkrio sam da ništa izvan braka ne može nadomjestiti taj osjećaj. Ne mogu ni nabrojati sve prednosti koje nosi takav odnos. Kad si iz dana u dan do detalja uključen u život svojih bližnjih.

Po njegovom mišljenju upravo je stabilan brak bio polazna baza za njegovu kasniju karijeru. Nakon vjenčanja s Ritom i povratka u Los Angeles, Hanks je iz godine u godinu dobivao sve veće i sve značajnije uloge. Zapravo je i njihov brak počeo prvim Hanksovim uspjehom u filmu simboličnog imena 'Veliki'. Komedija o 35-godišnjaku zarobljenom u tijelu teenagera priskrbila mu je te 1988. godine nagradu Saturn i Zlatni globus, a nominiran je i za Oscara. 

Supruga mu je najvažnija osoba

Na ovu nagradu pričekat će još pet godina. Prvi put kipić je odnio kući 1993. za ulogu Andrewa Becketta, homoseksualca oboljelog od AIDS-a, u filmu 'Philadelphia'. I za ovaj uspjeh zahvalio se svojoj supruzi. 

- Moja supruga mi je najvažnija osoba u životu. S njom mogu razgovarati i kao s ljubavnicom i kao sa suprugom i kao s djevojkom i kao sa sestrom, prijateljicom, majkom. Sve sam pronašao u toj osobi. Upravo zahvaljujući njoj mogao sam odlično odigrati ovu ulogu. Ono što osjeća Andrew Beckett prema svom bivšem ljubavniku je isti osjećaj koji gajim prema Riti. Na toj bazi i na tim osjećajima izgradio sam svoj lik u tom filmu - objasnio je Hanks koji je osim Oscara te godine za ovu ulogu nagrađen i Srebrnim medvjedom, ali i dvostrukim Zlatnim globusom.

Osim za rolu u 'Philadelphiji', ovu nagradu dobio je i za romantičnu komediju 'Romansa u Seattleu' u kojoj glumi s Meg Ryan.

Cloud Atlas Los Angeles Premiere - By Lionel Hahn

 

Samo godinu dana kasnije briljirao je u ulozi života, igrajući mentalno zaostalog Forresta Gumpa u istoimenom filmu. Držeći u rukama još jednog Oscara ponovno je izrekao hvalospjev svojoj supruzi: 

- Imam suprugu koja me svaki dan uči što je ljubav - a ovu pomalo sladunjavu rečenicu objasnio je ovako: 'Možda je moguće odglumiti takve osjećaje, ali za mene je to jedina zbilja. Ono što me razlikuje od drugih jest da ja taj osjećaj mogu verbalizirati.  Istina je da mnogi bježe od, po njihovom mišljenju, ovakve patetike, ali ja ne. Uvijek kad me pitaju mislim li doista ono što izgovorim o svojoj supruzi i braku, odgovaram da su moji govori vrlo osobna promišljanja koja u tom trenutku isporučujem milijunima ljudi. Da nisam i sam iskusio takvu ljubav, nikad ne bih mogao tako vjerno odigrati Forresta i sve ono što se događa u njegovoj glavi jer je zaljubljen u Jenny'.

I dok o braku i supruzi spremno govori pred milijunskim auditorijem, Tom Hanks svoj privatni život već godinama uspješno čuva od očiju javnosti. Svjestan je da mnogi holivudski parovi žude za slavom izlažući svoj privatni život očima javnosti.

- Ritu i mene to ne zanima. Nikad ni jedan novinar, ni fotograf nikad nisu bili u mojem domu, a tako će i ostati. Ni Rita ni ja nismo glamurozni par kojeg proganjaju paparazzi i zbog toga smo sretni.

U braku s Ritom Hanks je dobio još dvoje djece. Sin Chester rodio im se 1990. godine, a Truman Theodore pet godina kasnije. Iako su se razveli u svađi, Tom i prva supruga Samantha izgladili su odnose zbog njezine teške bolesti. Kad je 2002. godine umrla od raka kostiju, Tom je u obitelj doveo i svoje dvoje djece iz prvog braka, a Rita im je postala pomajka.

Za uspjeh presudan je splet okolnosti

Iste godine Rita i Hanks okušali su se na zajedničkom poslu. Te godine redateljica Nia Vardalos pripremala je komediju 'Moje grčko vjenčanje' i za suradnicu odabrala Ritu Wilson. Hanks i Rita prihvatili su se produkcije i nastala je urnebesna komedija o mladoj Grkinji koja živi u tradicionalnoj obitelji i nikako da se uda. Kad konačno pronađe ljubav svog života u strancu, naočitom učitelju vegetarijancu, u obitelji nastaje kaos. Tematika je bila vrlo bliska Hanksu i njegovoj supruzi, za koju su kasnije rekli da je bila presudna za uspjeh filma. 

A za uspjeh braka, kako je rekao Hanks, presudan je bio splet okolnosti. Priznao je da možda ni brak s Ritom ne bi opstao da se nisu sreli kao zreli ljudi. 

Extremely Loud & Incredibly Close Premiere NY

- To je pitanje tajminga, zrelosti, želje za jakim vezivanjem. Kad sam se oženio za Ritu pomislio sam: 'O! Ovo će izgleda biti velika promjena u mojem životu. Vjerujem da nas je sudbina donijela jedno drugom, ali naša veza nije čarobna poput onih na filmu. U stvarnom životu, naša je veza  čvrsta i stabilna i što je najvažnije, ona je stvarna. Ne kažem da je brak ponekad jednostavan. Ali važno je da smo oboje uvijek sigurni da ćemo ostati zajedno bez obzira na probleme'.

Danas je Hanks jedan od najuspješnijih glumaca čijih je čak sedam filmova imalo zaradu veću od sto milijuna dolara. O financijama već odavno ne brine, kao što je to bilo tijekom njegovog djetinjstva i mladosti. No, prema novcu je zadržao vrlo racionalan stav:

- Komfor koji pruža bogatstvo je vrlo relativan. Već odavno ne brinem zbog neimaštine. Ali iz dana u dan sve više sam zabrinut kako malo brinem o novcu. Nikad nisam zaboravio kako smo Rita i ja živjeli u djetinjstvu. Izazov nam je da našoj djeci, koja imaju sve, pokušamo objasniti da je mnogo važnije u životu imati cilj i strast i želju da se on dosegne. Bilo bi strašno da ih odgojimo bez ikakvih želja za napretkom. Ako smo nekoć provodili besane noći zbog neimaštine, danas s vremena na vrijeme ne spavamo zbog brige o njihovoj budućnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba