Obavijesti

Show

Komentari 51

Impresivno je koliko je 'prašine digao' završni esej o Karleuši

Impresivno je koliko je 'prašine digao' završni esej o Karleuši
4

Slične teme istraživanja poput ovog istraživanja koje je proveo kolega u kontekstu utjecaja influencera na medijske teme su danas stručni i znanstveni standard, objašnjava profesor Domagoj Bebić

VIDEO

Iako sama nikad nije završila fakultet, ime Jelene Karleuše (40) našlo se na koricama završnog eseja zagrebačkog studenta, a time se pohvalila i putem društvenih mreža.

Zahvaljujući jeku pornoafere u kojoj se našla, cajka Jelena Karleuša postala je i tema završnog eseja studenta na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Naslov rada glasi 'Celebrity diplomacija na prostoru bivše države Jugoslavije: Slučaj Jelene Karleuše', a pjevačica se na Instagramu pohvalila kako je postala inspiracija studentu novinarstva.

- Nisam pisao o seks-skandalu. Proveo sam objektivnu analizu sadržaja njezinih Twitter objava i objektivno iznio rezultate u pogledu koliko je to objava, na koju tematiku, koliko ih je bilo društveno angažiranih i slično. Jelena je jedini celebrity na ovim prostorima koji društvene mreže koristi u te svrhe - rekao nam je student koji je u sklopu pete godine pisao esej u sklopu kolegija Cyberpolitika.

- Pozornost koju je privukao kolega svojim radom uistinu je impresivna. Rijetke su teme završnih eseja koje privuku ovakvu pozornost. Primio sam brojne pozive, a čuo sam se i s kolegom kojemu sam dao punu potporu jer je uistinu postigao veliku pozornost svojim istraživanjem - ispričao nam je profesor i nositelj kolegija Domagoj Bebić, koji priznaje kako mu je drago kad mu studenti predlože teme vezane za influencere i osobe iz javnog života.

Esplanade

- Na taj način i sam učim nove stvari koje struka i znanost nisu još stigli objasniti. Na jednoj konferenciji u Kopenhagenu kolege su odbili raspravljati o bilo kakvim temama koje nisu u okviru mode, hrane i popularnih osoba jer ipak takve teme danas najviše privlače medije i korisnike - objašnjava Bebić, koji je ujedno i izvanredni profesor za mentoriranje. 

I dok se ovakva praksa u Hrvatskoj smatra pomalo čudnovatom, profesor Bebić otkriva kako je ona uzela maha pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Slične teme istraživanja poput ovog istraživanja koje je proveo kolega u kontekstu utjecaja influencera na medijske teme su danas stručni i znanstveni standard. Naveo bi primjere istraživanja uloge Katy Perry (34) u kampanji Billa Clintona (72) pa do istraživanja komunikacije Lady GaGe (32). Također, postoje kolegiji pa i studiji popularne kulture na uspješnijim znanstvenim institucijama o popularnim osobama primjerice o Beyonce (37) i njezinoj komunikaciji - objašnjava profesor. 

Ovo nije prvi put da se Karleuša stavila ruku pod ruku s obrazovnim institucijama. Prije sedam godina se njezino ime našlo na testu opće kulture. Jedno od pitanja u sklopu prijamnog ispita za Filozofski fakultet u Nišu glasilo je: 'Novi hit Jelene Karleuše u naslovu spominje biblijske gradove' pa su bili ponuđeni odgovori, a točan je bio 'Sodoma i Gomora'.

Karleuša je odjenula 'bilo' kao mladenka, fanovi su razočarani
Karleuša je odjenula 'bilo' kao mladenka, fanovi su razočarani

OVE FOTKE DOKAZUJU DA JE SEVERINA I DALJE SEKS BOMBA: 'Možda je popustio botoks, ali žena je nevjerojatna'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao