Obavijesti

Show

Komentari 0

J.K. Rowling donirala 125 mil. kuna za istraživanje o multipli

J.K. Rowling donirala 125 mil. kuna za istraživanje o multipli
4

Spisateljičina majka Anne Rowling umrla je u 45. godini od komplikacija multiple skleroze. Osim te bolesti, u klinici koja nosi njeno ime se istražuju Parkinsonova bolest, demencija i neurološka bolest MND

Britanska spisateljica Joanne Rowling (54) donirala je 125 milijuna kuna za istraživanje multiple skleroze u centru koji nosi ime njezine majke. Klinika za regenerativnu neurologiju Anne Rowling na sveučilištu u Edinburgu osnovana je s 82 tisuće kuna koje je autorica Harryja Pottera dala 2010. Najnovijom donacijom otvorit će se još laboratorija i pokrenuti nova istraživanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Anne Rowling  umrla je u 45. godini od komplikacija multiple skleroze. Osim te bolesti, u klinici se istražuju Parkinsonova bolest, demencija i neurološka bolest MND.

Priču o dječaku čarobnjaku Harryju Potteru JK Rowing je počela pisati u kafićima u Edinburgu dok je živjela od socijalne pomoći. To je u međuvremenu postala više milijardi vrijedna franšiza prema sedam romana koji opisuju Harryjeve avanture u školi čarobnjaštva u Hogwartsu.

World Premiere of "Fantastic Beasts and Where To Find Them"

Izvorni primjerak 'Harryja Pottera i Kamena mudraca' napisala je 1995. na staromodnom pisaćem stroju. Knjigu je odbilo tiskati 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje otisnuto je u samo tisuću primjeraka. Tko ga ima, mogao bi danas na dražbi zaraditi i do 300.000 kuna.

Prema listi bogataša Sunday Timesa, Rowling je 'teška' šest milijardi kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...