Obavijesti

Show

Komentari 31

Kolege glazbenici: Bez našeg Boška ništa više neće biti isto

Kolege glazbenici: Bez našeg Boška ništa više neće biti isto
9

Kad su čuli tužnu vijest, glazbenici su se počeli okupljati u kultnom BP (Boško Petrović) Clubu, gdje su mnogi prvi put zasvirali. I predsjednik je izrazio sućut

VIDEO

Zašto pravi ljudi prvi odlaze? Strašno sam ga voljela, jecala je Tereza Kesovija. Boška Petrovića (75) sin Kolja našao je mrtvog jučer ujutro u njegovu stanu u Zagrebu, gdje je posljednjih godina živio sam. Tijelo je prebačeno na Zavod za sudsku medicinu kako bi obdukcijom utvrdili uzrok smrti. Nagađa se da mu je zatajilo srce. Glazbenici su šokirani.

- Vidio sam ga prije nekoliko dana. Nije bio bolestan. U posljednje vrijeme zdravije je živio. Prestao je i pušiti prije nekoliko godina - rekao je Kristijan Beluhan. Čuvši tužnu vijest glazbenici su se počeli okupljati u kultnom BP (Boško Petrović) Clubu, gdje su mnogi prvi put zasvirali.

- Više ništa neće biti isto. Otišli su duh i 50-godišnja institucija hrvatskog jazza - tužno je rekao Matija Dedić. Njegov otac Arsen ističe da Boško nije bio samo vrhunski glazbenik nego i dobar čovjek.

Arsen Dedić je kod Boška bio podstanar

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon rastave od prve supruge vidio me na ulici i poveo kući. Neko vrijeme bio sam podstanar kod njega - rekao je Arsen Dedić. Sa suprugom Gabi Novak zapalio je svijeću za prijatelja. Drago Diklić nastupao je s Boškom davne 1954.

- Svirao je gotovo pa dječju harmoniku, a ja sam pjevao - prisjetio se Diklić.

Boško Petrović bio je vibrafonist, skladatelj, producent i pedagog. Osnovao je Zagreb Jazz Quartet, pokretao festivale te radio radijske i TV emisije. Sućut obitelji izrazio je i predsjednik Ivo Josipović, koji je surađivao s Petrovićem.

- Na njegovu djelu odgojene su generacije glazbenika - rekao je predsjednik.

Boško Petrović rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. godine. U svom ranom djetinjstvu počeo je svirati violinu, da bi s navršenih petnaest godina prešao na harmoniku. Sa četrnaest godina slušajući američki radio, postao je zaljubljen u jazz i ostao mu vjeran do danas. Hrvatski je vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator. Utemeljio je popularni jazz sastav, Zagreb Jazz Quartet. Izdao je 20 albuma, što samostalno, što u suradnji s drugim vrsnim glazbenicima. Skladao je glazbu za filmove 'Svanuće', 'Ključ', Slučajni život', 'Jedanaesta zapovijed', 'Lisice' i 'Timon'. 

Vrhunski glazbenik

U podrumu Tesline ulice u Zagrebu 1. travnja 1988. godine otvorio je B.P. klub u kojemu su od tad nastupali brojni svjetski glazbenici. Autor je mnogih radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih glazbenih festivala, dok je u isto vrijeme djelovao kao producent i pedagog. Prve snimke za Radio Zagreb napravio je 1954. godine svirajući harmoniku u kvartetu Radana Bosnara. Svoj prvi blues na vibrafonu, odsvirao je u bivšem podrumu Radio Zagreba zajedno sa pijanistom Mihailom Pubom Schwarzom i Perom Spasovom. 

Višestruko nagrađivan izvođač

Boško Petrović kao vrhunski i priznati jazz glazbenik, obišao je cijeli svijet, gdje je svirao po brojnim festivalima. U zadnje vrijeme kako je osnovao 'B.P. Club' u Zagrebu, rjeđe je putovao, a osim međunarodnog jazz festivala koji se održava u irskom gradiću Corku, jednom godišnje odlazio je u Italiju, Sloveniju i Austriju. Tijekom svoje glazbene karijere, Boško Petrović primio je brojne nagrade i priznanja od kojih je i, između ostalih, 'Porin' za životno djelo. Također je nositelj državnog odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a 2005. godine u irskom gradu Corku, uvršten je u 'European Jazz Masters'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje