Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Jedan od začetnika glam rocka koji su mnogi kasnije imitirali

Bio je to svojevrsni neformalni znak da će uvijek biti svoj i originalan, da ga se neće moći uspoređivati ni sa kim prije, Bowie bio jedan od začetnika tzv. glam rocka

facebook
Foto: facebook
4 komentara

- Moje je pravo ime David Jones i nisam ti dužan objašnjavati zašto sam ga promijenio’.

Tako je pokojni David 1967. godine odgovorio na pitanje jednog obožavatelja. Bio je to svojevrsni neformalni znak da će uvijek biti svoj i originalan, da ga se neće moći uspoređivati ni sa kim prije. Vidjelo se to vrlo brzo jer je pokojni Bowie bio jedan od začetnika tzv. glam rocka , stila u rock glazbi  pokrenutog u Velikoj Britaniji, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Kao što sam termin sugerira, riječ je bila o glazbenicima, počevši s Bowiem i Marcom Bolanom iz grupe T Rex, koji su se na pozornici nosili ekstravagantnu odjeću, naglašenu šminku i one legendarne velike cipele s visokim potplatama, koje neki i danas zovu platformama. Bowie je na pozornici, u fazi Ziggy Stardusta, izgledao toliko radikalno drugačije da su mnogi taj stil doživjeli kao poigravanje s dotadašnjim poimanjem spolova.

Glam rock je nastao potkraj šezdesetih kao neka vrst reakcije na tada iznimno popularnu britansku psihodeličnu i art rock scenu,   kulminirao sredinom sedamdesetih, a, osim Bowiea, kao jednog od začetnika, najpoznatiji predstavnici bili su grupe T Rex, Sweet i Roxy music . Bowiev je utjecaj na razvoj tog stila bio tako velik da je on, točnije Ziggy Stardust, jedini, kao začetnik tog stila u Britaniji, uspio steći ogromnu popularnost u Sjedinjenim državama i ostatku svijeta. U jednom intervjuu Bowie je 1972. rekao:

- Jako mi se sviđa da me identificiraju s pojmom glam rocka, a još mi je draže da sam jedan od začetnika tog stila.

Iako je sredinom sedamdesetih interes za glam rock malo pao, danas je više nego jasno da je iz njega rođen glazbeni smjer, tzv. Novi romantizam. Predstavljali su ga Adam Ant, pa u smislu brisanja uobičajenih granica među spolovima i Culture Club, Franky Goes To Hollywood, Bronski Beat i mnogi drugi . Od nastanka do danas, elementi glam rocka više su nego vidljivi na glazbenicima kao što su Prince, Placebo, The Darkness, Marylin Manson i mnogi drugi.

Naši partneri pišu
Message