Obavijesti

Show

Komentari 21

Joe nije bio hirovita zvijezda nego je bio drag i pristupačan

Joe nije bio hirovita zvijezda nego je bio drag i pristupačan
10

Otvoreno je govorio o ovisnosti. 
Šalio se da se prestao drogirati
 kako bi unuci imali što naslijediti. Uoči koncerta nikad nije imao velikih zahtjeva, samo puno voća

VIDEO

Nakon nastupa u pulskoj Areni 2013. Joe Cocker produljio je boravak u hotelu Park Plaza. Svidjeli su mu se istarski specijaliteti, volio je gledati more i kupati se. Britanski roker koji je u ponedjeljak umro od raka pluća četiri puta pjevao je u Hrvatskoj. Hotelijeri ga pamte kao ugodna i nenametljiva gosta. Uoči koncerta nikad nije imao velikih zahtjeva. Samo puno voća i omiljenih mu čokoladica Mars. Naše ga zvijezde prate još od Woodstocka.

- Bio sam na koncertu 1998. u Domu sportova. Od ‘60-ih nam je svima bio pojam. Kad smo u Sarajevu htjeli pohvaliti pjevača, rekli bi: ‘Pjevaš kao Joe Cocker’ - kaže Ivica Propadalo (64). Hrvati koji su ga poznavali kažu da je bio drag i da nije imao zabranjenih tema. S novinarima je otvoreno razgovarao o porocima, kojih se ostavio radi obitelji.

- Sjećam se da se našalio rekavši: ‘Što bih ostavio unucima da se nisam prestao drogirati?’. Cijenim ga i kao čovjeka i kao pjevača - kaže novinar HTV-a Ante Batinović (64), koji je s Cockerom napravio dva intervjua.

Glazbenik Vladimir Kočiš Zec (66) uživao je na Cockerovu zagrebačkom koncertu. Nikad, ističe, neće zaboraviti kako je kao dripac stajao u prvim redovima ispred bine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je vruće, Cocker se znojio i osvježavao ledom iz kante. Bacao ga je i po publici da se i mi rashladimo. To nas je oduševilo - kaže Zec.

Naši glazbenici slažu se da je Britanac bio velika faca. Zato im je u toplom sjećanju i nekoliko riječi koje su izmijenili. Na zagrebačkom koncertu u Domu sportova bio je i Jurica Pađen (59). Stajao je kod službenog ulaza i ugledao rokera.

- Rekao sam mu: ‘Hallo, Joe’, a on je srdačno otpozdravio. Baš sam bio ponosan. Pogodila me vijest o njegovoj smrti, nezamjenjiv je - kaže Pađen. Njegov koncert u pulskoj Areni Neno Belan pamti kao jedan od najljepših na kojima je bio.

- Slušati ga kako pušta glas stanje je čiste sreće. Bio je prirodan, jednostavan i spontan. Njemu nije trebalo nikakvo blefiranje ili glumatanje na pozornici. Cocker je bio čista duša i božanstven glazbenik - kaže Neno Belan.

Prije nego što je postao legenda, Joe Cocker bio je najveći britanski soul pjevač i prvi “stari” roker.

Duško Marušić/Pixsell

Nisu vjerovali u njegov oporavak, no ponovno je uspio osvojiti svijet

Proslavio se 1969. na Woodstocku nenadmašnom interpretacijom Lennonove i McCartneyeve pjesme “With a Little Help From My Friends”. Trijumfalni nastup ovjekovječen je u festivalskom dokumentarcu, pa je početkom ‘70-ih cijeli svijet upoznao hipika iz Sheffielda s hrapavim glasom koji je jako podsjećao na Raya Charlesa. Maratonska američka turneja Mad Dogs & Englishmen donijela mu je još veći uspjeh okrunjen dvostrukim koncertnim albumom. Međutim, vrlo brzo je upao u probleme s heroinom, alkoholom i teškom depresijom. Na premijernom gostovanju u Australiji uhićen je zbog posjedovanja marihuane i protjeran.

Kad su ga napustili najbliži suradnici, činilo se da Cockeru više nema povratka na vrh

Uspio se riješiti heroina, ali je fizički propao. Fotografije oronulog starog rokera pratile su tužne priče kako se negdje u Kaliforniji usred koncerta srušio na pozornici. U potpuno neočekivanom obratu Cocker se vratio na scenu kao MTV zvijezda s planetarnim pop duetom “Up Where We Belong”, koji je snimio s američkom pjevačicom Jennifer Warnes za soundtrack filma “Oficir i džentlmen”.

Bio je toliko izmučen alkoholom da je s nepunih 40 izgledao kao da je prevalio 60 godina

Željko Hladika/PIXSELL

Zbog njegove burne prošlosti samo su rijetki odmah povjerovali kako će to biti trajniji “comeback”, ali svaku sumnju je otklonio 1987. novim ultimativnim hitom “Unchain My Heart” iz filma “9 i pol tjedana”. Nakon toga više nije znao za poraz, sve do bitke s opakom bolesti, koju, nažalost, nije dobio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...