Obavijesti

Show

Komentari 3

Književnik Bekim je inspiraciju uvijek vukao iz svakodnevice...

Književnik Bekim je inspiraciju uvijek vukao iz svakodnevice...
7

Njegovi romani bili su njegova ispovjedaonica, u kojima se bez ostatka i bez kalkuliranja prepuštao s punim povjerenjem čitatelju, čeprkao po svojim najdubljim ranama iz djetinjstva i mladosti, pisao o ljubavi i očaju...

VIDEO

Svaki razgovor s Bekimom Sejranovićem uvijek je bio kao put u nepoznato. Moglo se s njim krenuti u bilo kojem smjeru. Baš kao što je i Bekimov život bio potpuno nepredvidiv, bez dugoročnih planova, ali uvijek u jednom dosljedan – da piše knjige za koje je inspiraciju crpio iz svoje svakodnevice.

- Svoj život koristim kao što kipar koristi glinu ili kamen. Neke stvari naglasim, neke ispustim i na kraju nastane od toga roman. Brišem granicu između stvarnosti i književnosti jer mislim da je jedino tako moguće biti umjetnik - govorio bi Bekim o svojim knjigama.

Njegovi romani bili su njegova ispovjedaonica, u kojima se bez ostatka i bez kalkuliranja prepuštao s punim povjerenjem čitatelju, čeprkao po svojim najdubljim ranama iz djetinjstva i mladosti, pisao o ljubavi i očaju, o patnjama i porocima, o malim zadovoljstvima, i brojnim i velikim razočaranjima.

Rodio se u Brčkom 1972. godine. Roditelji su mu se mladi razveli, pa je Bekim odrastao uz djeda i baku. Majka je otišla na studij, a otac je bio kapetan riječnog broda. Iz tog vremena sjeća se da je živio za uvijek prekratke susrete s ocem i majkom. S 15 godina otišao je u Rijeku i završio pomorsku školu da bi, kao i otac, postao kapetan broda. Upisao je i Pomorski fakultet, ali ga je u Rijeci, na trećoj godini studija, zatekao rat.

Nakon teške bolesti preminuo književnik Bekim Sejranović...
Nakon teške bolesti  preminuo književnik Bekim Sejranović...

Nije imao novaca, nije imao putovnicu, nije mogao dobiti domovnicu, pa zato ni zarađivati za život, a niti se vratiti u razoreno Brčko. U Norveškoj 1993. traži azil, pa je u Oslu dobio i norveško državljanstvo, diplomirao na Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. i magistrirao južnoslavenske književnosti. Od 2001. do 2006. radio je kao lektor na istom fakultetu i predavao južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Od 2000. bio je i sudski tumač i književni prevoditelj.

U Belgiju je odlazio u posjet majci, u Australiju ocu, u Brazil polusestri, a uz Ljubljanu i Oslo vezale su ga kćeri. U Zagrebu je živio posljednjih pet godina jer je ovdje pisao i objavljivao knjige. Ali kako je volio reći, najbolje se osjećao na svom malom riječnom brodu, u koji bi sjeo kad bi došao u rodno Brčko, i otisnuo se s njim niz Savu.

- Moja lutanja nisu svojevoljna. Čovjek se emotivno razvija u prve tri godine života. One određuju hoćeš li imati samopouzdanja. Mislim da će me to proganjati čitav život, samo je pitanje kako ću to rješavati. To su posljedice iz djetinjstva i nesigurnosti kome i kamo pripadam? Pisanje mi je pomoglo da dođem do nekih odgovora, ali ne znam što da s tom spoznajom radim. Noćna mora mi je da sam završio na ulici i da nemam gdje spavati, a u stvarnom životu od toga me dijeli jedna neplaćena stanarina. I svjestan sam da ću sa svim tim morati živjeti do kraja života - ispričao je.

Bekim je umro u četvrtak 21. svibnja Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti. Ostale su njegove knjige da svjedoče o jednom neponovljivom i prerano ugaslom životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao