Obavijesti

Show

Komentari 11

Kraljica Elizabeta na prijestolju sjedi najduže, već 59 godina

Kraljica Elizabeta na prijestolju sjedi najduže, već 59 godina
6

Dinastija je svoje današnje ime dobila 1917. godine kraljevskim proglasom koji je izdao kralj George V. Ime je izabrano zbog povezanosti naroda s tim imenom

VIDEO

Engleska kraljevska obitelj, dinastija Windsor, vladajuća je dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Svoje podrijetlo vuče od saske vladarske dinastije Wettin koja se u povijesnim izvorima pojavljuje od 10. stoljeća. Godine 1485. dinastija se razdvojila na dvije grane, enerstinsku i albertinsku lozu. Ogranak je njemačke dinastije Sachsen-Coburg-Gotha koja je 1917. promijenila naziv u Windsor. Kralj George V. to je učinio kraljevskim proglasom 17. srpnja navedene godine. To je učinjeno zbog rastućeg anti-njemačkog raspoloženja u narodu. Tijekom Prvog svjetskog rata sazvan je parlament na kojem je donesena odluka da se svim članovima dinastije oduzmu njemačke plemićke titule. Zajedno sa titulama, moralo je biti promijenjeno i njemačko ime kraljevske dinastije u ime koje zvuči više engleski. 

Od 1714. Velikom Britanijom vladala je dinastija Hannover čiji je posljednji britanski izdanak bila kraljica Viktorija. Ona se 1840. godine udala za kneza Alberta Sasko -Kloburškog-Gotskog. Njihovi potomci bili su članovi nove britanske dinastije iz obitelji Sachsen-Coburg-Gotha koja je u ujedinjenom kraljevstvu bila poznata pod angliziranim imenom Saxe-Coburg-Gotha. 

Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji tako su postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene starim engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novi naziv dinastije izabrano je ime Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor. 

Dinastija Windsor izumrla je u muškoj liniji smrću kralja Georgea VI. 1952. godine. Njega je naslijedila kraljica Elizabeta II., trenutačna glavarica kuće Windsor, koja se udala za princa Phillipa iz danske i grčke dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Njihovi potomci trebali su nositi očevo prezime Mountbatten, koje je uzeo po majci. Međutim, kraljica Elizabeta II. je, po stupanju na prijestolje, objavila kako želi da njena djeca budu članovi dinastije Windsor, što je u suprotnosti s patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca. Također je 8. veljače 1960. godine objavila da će njeni potomci u muškoj liniji, koji ne budu imali titulu, nositi prezime Mountabatten-Windsor. Britanski monarh i članovi kraljevske obitelji zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji.

Kraljevi dinastije Windsor kroz povijest

>>> Kralj Edward od 22. siječnja 1901. do 6. svibnja 1910. godine

>>> Kralj George V. od 6. svibnja 1910. do siječnja 1936. godine

>>> Kralj Edward VIII. od 20. siječnja 1936. do prosinca 1936.

>>> Kralj George VI. od 11. prosinca 1936. do 6. veljače 1952. godine 

>>> Kraljica Elizabeta od 6. veljače 1952. do danas

Princ Charles

Najstariji sin kraljice Elizabete II. i njenog supruga princa Phillipa, princ Charles, u trenutku rođenja nije bio kraljević. Bio je sin kćeri kralja Georgea VI., a pošto kralj nije imao svojih sinova, omogućio je pravo na titule kraljevića izdavanjem kraljevskog patenta. Kad je kralj George umro 1952. godine krunu je naslijedila upravo Charlesova majka. Charles je titulu princa od Walesa dobio 26. srpnja 1958. godine., a formalno je ista stvar potvrđena 1969. godine.  Sinove Harryja i Williama dobio je u braku s Dianom Spencer. Upoznali su se 1977. godine, a romansu su započeli u ljeto 1980. godine.  Par se rastao  u kolovozu 1996. godine, a princeza od Walesa poginula je u prometnoj nesreći u kolovozu 1997. godine.  Princ Charles trenutačno je u braku s Camillom Parker - Bowles. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...
Komentar Enisa Bešlagića je naljutio Jacquesa: Suptilno mu je uzvratio putem Facebooka
NIJE MU SJELO...

Komentar Enisa Bešlagića je naljutio Jacquesa: Suptilno mu je uzvratio putem Facebooka

Mladi pjevač ToMa u emisiji se maskrao u pjevača, a Enisova reakcija nije se svidjela Jacquesu...