Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Kraljici Elizabeti treba kuhar, a Meghan želi vjernu asistenticu

Od vođenja Instagrama do pripremanja čaja i usluživanja, britanska kraljevska obitelj često raspisuje oglase za novim zaposlenicima, a plaća iznosi najmanje 13.000 kuna

Foto: Reuters/PIXSELL
6 komentara

Život u Buckinghamskoj palači a da pritom niste član kraljevske obitelji i ne dičite se plavom krvlju? Moguće je! Naravno, samo za zaposlenike, i to stotine njih koji rade razne poslove za pripadnike Krune.

Posljednji u nizu oglasa kraljevske obitelji, službeno i maksimalno transparentno objavljen, tako traži kuhara, a interesa ne nedostaje. Elizabeta II. (93) obožava čokoladu i torte, stejkove, ribu, ali posebno voli imati čovjeka od povjerenja u kuhinji pa će budući kraljičin kuhar raditi za otprilike 15.000 kuna na mjesec te se za smještaj ne mora brinuti. Zdanje iz 18. stoljeća, u kojem s princom Filipom (98) i dalje živi, posjeduje 775 soba, od kojih je velik broj za poslugu.

Review of the Year 2018 | Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL Foto: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL Nije kraljica cicija, pa će budući kuhar kraljevske obitelji imati dva dana u tjednu slobodno, na čemu bi mu definitivno pozavidjeli svi dojučerašnji kolege s kojima je radio sezonu na Jadranu. Naravno, i na plaći bi, no s obzirom na britanski standard, može se reći da se Elizabeta pokazala kao prilično racionalna, pa i pomalo i škrta.

No imala je kraljevska obitelj samo u posljednjih godinu dana nekoliko oglasa za radna mjesta koja ne podrazumijevaju ni uvjete jednake ovima. Primjerice, natječaj za batlera početnika predvidio je “samo” 13.000 kuna na mjesec za novajliju punog elana, koji također treba biti ambiciozan i pouzdan te se brzo uklopiti u veliki tim.

Royal visit to Lincoln's Inn | Autor: Toby Melville/Press Association/PIXSELL Foto: Toby Melville/Press Association/PIXSELL

Jednaku plaću dobio je i perač suđa, a zanimljivo, u tom oglasu za posao stajalo je da zaposlenik ima pravo na 33 dana godišnjeg odmora. To je standardni broj dana odmora u oglasima za posao kraljevske obitelji, a jednaki uvjeti primijećeni su i na poslovima glamuroznijima od struganja ostataka večere.

Princ William (37) i vojvotkinja Kate Middleton (37) tražili su prije nekoliko mjeseci event managera. Također su kao beneficije posla bili navedeni život u palači, puno odmora te prilika koja se otvara jednom u životu - da ugovarate i do najsitnijih detalja organizirate događaje od velike važnosti za obitelj. Bio je to jedan od rijetkih oglasa Krune u kojima nije pisala i plaća, ali Elizabeta je zato tijekom traženja službenika za digitalnu komunikaciju u ime obitelji ponudila plaću od oko 21.000 kuna, standardan broj dana godišnjeg i sobu u domu britanskih monarha.

Foto: Reuters/PIXSELL Tražila je kraljica u posljednjih 365 dana i asistenticu kućne pomoćnice koja bi trebala biti na raspolaganju pet dana u tjednu, usavršavati se i stasati uz starije služavke, a pritom živjeti u palači, baš kao u neka dobra stara vremena viktorijanskog doba. Naravno, jedna od uobičajenih pozicija su i vrtlari, za kojima se relativno često raspisuje oglas i nudi plaća od 16.000 kuna, a nešto manje od toga, otprilike 15.000 kuna, bilo je predviđeno za “kraljevsko stručno osposobljavanje”. U pomalo neuobičajenom oglasu, koji je u javnosti i medijima dobio najviše prostora, kraljevska obitelj je tražila mladu osobu izravno s fakulteta društvenog usmjerenja, poželjno struke vezane uz medije, koja bi se pridružila timu za odnose s javnošću. Stariji kolege su sigurno ponajbolje plaćeni zaposlenici obitelji, ali svaki početak je težak, pogotovo onaj novinarski.

Meghanini zaposlenici su, pak, sami priča za sebe. Teško je i pobrojiti tko je sve vojvotkinju od Sussexa napustio ili dobio otkaz otkako je postala članicom obitelji, a Markle slovi za osobu s kojom je nemoguće raditi.

Foto: Instagram Njezin prilično opušten i moderan pristup stoljetnim protokolima monarhije neka radna mjesta uopće ne smatra potrebnima, dok Elizabeti diže kosu na glavi. Izmijenilo se tako puno osoba koje su radile na osiguranju nje i Harryja (34), a posebno je škakljiva pozicija njezine osobne asistentice.

U posljednjih godinu dana već su dvije djelatnice dale otkaz vojvotkinji, Amy Pickerell i Melissa Toubati, a osim što je inicirala velike rošade u svom taboru, pisalo da je upravo Meghan (37) “zaslužna” što su neki dugovječni, lojalni zaposlenici kraljevske obitelji odlučili reći “dosta” i napustili palaču.

Trooping the Colour | Autor: Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL Foto: Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL U svakom slučaju, za pozicije poput vojvotkinjine osobne asistentice ili šefa sigurnosne službe obitelji, oglasi ipak nisu objavljivani javno. Osim što navodno donose sa sobom ogroman stres, obitelj takve, zadaće od velike važnosti ipak želi prepustiti ljudima koje poznaje ili koje je dobila na preporuku iz bliskih krugova pa će oni koji sanjaju život u Buckinghamskoj ili Kensingtonskoj palači, a nemaju vezu, ipak morati zasukati rukave i oprati nešto tanjura ili podšišati okolnu živicu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Naši partneri pišu
Message