Obavijesti

Show

Komentari 1

Kreće Sanremo: Ibrahimović je voditelj, a Naomi je otkazala...

Kreće Sanremo: Ibrahimović  je voditelj, a Naomi je otkazala...
3

Otprilike 10 milijuna Talijana svake godine gleda Festival u Sanremu, uživajući u neizbježnim kontroverzama koje ga prate, bilo da se radi o optužbama za play-back izvedbe, plagiranje pjesama, svađama...

VIDEO

Tradicionalni Festival talijanske kancone u Sanremu, koji će se ove godine biti 71. put, neki nazivaju nemoralnim, zastarjelim i televizijskim reality-kičem, no drugi ga još uvijek smatraju nacionalnim blagom Italije, koji i danas odražava duh stanovnika te zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Zlatan pleše na narodnjak 00:17

Bilo da je to zbog novih pjesama, međusobnih prepirki, tužnih balada ili loše odjevenih sudionika festivala, Talijani i ove godine s nestrpljenjem očekuju tradicionalni petodnevni glazbeni festival koji u Sanremu počinje u utorak. Neki ga doživljavaju kao nostalgičnu razonodu koja nadahnjuje, a u nekih izaziva podsmijeh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove godine ni taj festival nije pošteđen komplikacija koje je sa sobom donio koronavirus - orkestar, izvođači i voditelji neće nastupiti pred publikom uživo u dvorani, a supermodel Naomi Campbell, ovogodišnja gošća festivala, bila je prisiljena otkazati sudjelovanje zbog komplikacija vezanih za putovanje. 

No napadač nogometnog kluba Milana, Zlatan Ibrahimović spremno je uskočio kao pomoć organizatorima i bit će voditelj prve večeri festivala, nastojeći privući što više gledatelja.

Otprilike 10 milijuna Talijana svake godine gleda Festival u Sanremu, uživajući u neizbježnim kontroverzama koje ga prate, bilo da se radi o optužbama za play-back izvedbe, plagiranje pjesama, prepirke među slavnim osobama...

Paolo Soddu, koautor knjige o festivalu iz 2001. godine, Sanremo naziva svojevrsnim "nacionalnim ritualom", zajedničkim iskustvom koje otkriva "kolektivni san" Italije.

- Sviđalo se vama to ili ne, o festivalu se govori. Čak i ako ga ne podnosite, ako ga mrzite - ipak ga gledate - rekao je AFP-u.

Serie A - Spezia v AC Milan

Obilje kiča

Festival je prvi put održan 1951. godine, a zamišljen je kao jedan od načina koji će pridonijeti jačanju turizma u ovome priobalnom gradu na sjeverozapadu države. Od prikazivanja festivala koristi je imala i talijanska javna televizija RAI koja je snobovskoj publici predstavljala nove glazbene talente.

RAI svake godine u veljači prenosi pet festivalskih večeri zaredom i prikuje za male ekrane gledatelje od Venecije do Palerma, a gledanost je približno jednaka kao u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva kada igra nacionalna nogometna reprezentacija Squadra Azzura.

Sudjelovanje na Festivalu kancone u Sanremu desetljećima je bilo stvar prestiža među talijanskim glazbenicima i umjetnicima. Na njemu su nastupile zvijezde poput Gina Paolija, Lucia Dalle, Mine, Lucia Battistija, Ornelle Vanoni i Bobbyja Soloa, Tota Cutugna koji je osvojio hitom "L'Italiano" iz 1983., pa čak i Andree Bocellija.

ITA, Sanremo Giovani 2020

Jedan od prvih mladih izvođača, koje je festival ovjenčao slavom bio je Domenico Modugno. On je 1958. izveo pjesmu "Volare" (Nel blu, dipinto di blu), čiji je refren odražavao "duh vremena" tadašnje Italije koja je uživala u svojemu poslijeratnom gospodarskom procvatu.

I premda je većina pjevača koji su nastupali na Sanremu bila nepoznata međunarodnoj publici, festival je tijekom godina ugostio brojne strane zvijezde, od Shirley Bassey do Dusty Springfield ili Sonnyja i Cher. Jedan od natjecatelja bio je čak i legendarni Louis Armstrong.

Georgina zaplesala seksi tango pa ljubila Ronalda u publici...
Georgina zaplesala seksi tango pa ljubila Ronalda u publici...

S godinama su izvođači mijenjali društvene običaje. Adriano Celentano publici je 1961. najprije pokazao leđa, prije nego što je nastavio izvedbu u maniri Elvisa Presleya, a gledatelji su znali žestoko kritizirati brojne pjesme za koje su smatrali da održavaju loš ukus, poput one o eutanaziji iz 2010. godine.

Festival su obilježili i mračni trenuci, poput onoga iz 1967., kada se pjevač Luigi Tenco, koji je s tadašnjom djevojkom, pjevačicom Dalidom izveo pjesmu "Zbogom ljubavi, zbogom", navodno ubio, razočaran jer nije ušao u finale.

Nadahnuće za Euroviziju 

U zadnje je vrijeme količina kiča na festivalu značajno porasla, što, smatraju dežurni kritičari, i priliči festivalu koji je nadahnuo Eurosong, pjevačko natjecanje koje se smatra vrhuncem banalnosti. 

Tako je Roberto Benigni, Oscarom nagrađena zvijezda filma "Život je lijep", jedne godine u ulozi domaćina na scenu stigao na bijelome konju, a Dita von Teese izvela je striptiz u golemoj čaši za martini.

U pet večeri, od kojih svaka traje četiri sata, tridesetak talijanskih izvođača, već etabliranih ili zvijezda u usponu, na festivalu kancona pokazuje svoj talent koji potom ocjenjuju i publika i stručni žiri. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju