Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

'Krleža mi je rekao da pustim brkove i imam ih i danas...'

Uson je napisala knjigu o Mladićevoj kćeri Ani, koja se ubila kad je saznala za zločine koje je njezin otac počinio

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1 komentara


Ratko Mladić je bio zločinac i psihopat, ali dobar otac i dobar muž - izjavila je Clara Uson. U čitaonici 24sata na Strossmayerovom trgu u Zagrebu gostovali su književnici Clara Uson, Laslo Vegel i Miroslav Mićanović

Uson je napisala knjigu o Mladićevoj kćeri Ani, koja se ubila kad je saznala za zločine koje je njezin otac počinio. 

- Dugo sam razmišljala kako nazvati taj roman. Nisam mogla smisliti ime, a onda me nazvala prijateljica i predložila ime. Tako da nisam ja ta koja je zaslužna za ime - rekla je Uson. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Laslo Vengel ispričao je svoj susret s Miroslavom Krležom, kod kojeg je došao na razgovor u Leksikografski zavod.

- Krleža me bio pozvao na razgovor. Bio sam kost i koža i portir me nije pustio unutra. Nakon pola sata pozvao je Krležinu tajnicu. Došao sam do Krleže i on me optužio da sam Europejac jer kasnim pola sata. Objasnio sam mu što se dogodilo i rekao mi je da moram izgledati ozbiljnije. Preporučio mi je da pustim brkove. Vratio sam se u Novi Sad i pustio ih. Imam ih i danas - prepričao je Laslo.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Prvi roman sam napisao jer sam čitao mnogo romana i bilo mi je dosadno. Nisu govorili o mom životu i bili su napisani na visokom jezikom. Zato sam napisao roman koji govori o mojim generacijama. Učenici su ga čitali ispod klupa, nije se smio uvesti u Mađarsku i bio je šverc roba. Kasnije sam sreo svog profesora koji mi je rekao da je moj roman ušao u lektiru. Tada sam se uplašio - ispričao je Laslo. Mislav Mićanović, uz pisanje, vodi i radionice kreativnog pisanja.

- Uvijek kažem kako nema pisanja bez čitanja. Netko dođe na radionicu naučiti raditi vazu, a netko drugi da bi bio Picasso. Obojici dajem jednaku važnost. Ne radimo priče podređene strukturi, nego dajem svakom od njih da ispriča svoju neku priču. Na kraju ispada da što je život neuspješniji, to bi pisac trebao biti bolji - rekao je Mićanović.

Naši partneri pišu
Message