Show

Komentari 2

Krunidba Kralja Charlesa III. mogla bi biti veoma brzo, planira promijeniti ceremoniju

Krunidba Kralja Charlesa III. mogla bi biti veoma brzo, planira promijeniti ceremoniju

Iako datum kraljeve krunidbe još nije objavljen, očekuje se da će se održati u proljeće ili ljeto sljedeće godine. Kako je riječ o državnoj prigodi, bit će javno financirana

Priča se da kralj Charles III. (73) planira ceremoniju krunidbe koja će biti jeftinija od one koju je imala njegova majke zbog krize troškova života. Očekuje se da će 'smanjiti' monarhiju što znači da bi moglo biti manje zaposlenih članova kraljevske obitelji, prenosi Sky News.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako još nije određen datum njegove krunidbe, Charlesova bi trebala biti kraća i manja od kraljičine 1953. godine, rekao je kraljevski izvor za Daily Mirror.

Ceremonija za kraljicu Elizabetu II. koštala je ukupno 13 milijuna kuna, što je jednako današnjih 400 milijuna kuna.

- Kralj je vrlo svjestan borbi koje osjećaju moderni Britanci pa će se pobrinuti da se njegove želje ostvare da, iako njegova ceremonija krunidbe treba ostati ispravna i vjerna dugotrajnim tradicijama iz prošlosti, također bi trebala predstavljati monarhiju u modernom svijetu - rekao je izvor.

Telegraph je također izvijestio da će kraljeva ceremonija 'biti kraća, što prije, manja, jeftinija i više reprezentativna za različite zajednice i vjere'.

Dodano je da bi gosti mogli biti ograničeni na 2000, s čelnicima Commonwealtha i različitim religijama koje su 'prioritet među kongregacijom'.

Kraljica Elizabeta okrunjena je tek 16 mjeseci nakon smrti svog oca, Georgea V., što je navelo neke na nagađanja da bi kralj Charles mogao biti okrunjen na isti datum kako bi obilježili 70. godišnjicu 2. lipnja 2023. godine.

Kralj je dugo bio zagovornik pojednostavljene ili smanjene monarhije i mogao bi smanjiti broj zaposlenih članova kraljevske obitelji.

- Već je govorio o svojoj želji da nastavi nasljeđe svoje majke, a to uključuje nastavak prepoznavanja onoga što ljudi proživljavaju iz dana u dan - dodao je kraljevski izvor.

POGLEDAJTE VIDEO: ENGLEZI O KRALJICI

Najčitaniji članci