Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Kyro: 'Ne želim inspiraciju. Otvorim laptop i krenem raditi'

Na pitanje voli li crni humor, Kyro odgovara: 'Ako ste okruženi tmurnim ljudima, ne shvaćate da postoji crni humor. Meni to nije humor, meni je to priča'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
3 komentara

Za Hrvatsku sam saznao gledajući sport. Gledao sam Dražena Petrovića, imao je drugačiji stil igre, a znam Blanku Vlašić i Mirka Filipovića, rekao je Tuomas Kyro. Finski književnik gostovao je na Festivalu svjetske književnosti, a razgovor s njim vodio je Vladimir Šagadin.

- U Finskoj je mala konkurencija, zato sam dobio tako puno nagrada - našalio se Kyro.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Mala smo država, imamo samo sto godina, i nismo uspjeli puno ostvariti, zato volimo fikciju - objasnio je književnik te dodao kako Finska izdvaja novčane poticaje za napredak književnosti.

Na pitanje voli li crni humor, Kyro odgovara: Ako ste okruženi tmurnim ljudima, ne shvaćate da postoji crni humor. Meni to nije humor, meni je to priča. Kaže kako dok piše ne obraća pozornost na tržište: 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Kad pišem ne razmišljam ni o prodaji ni o čitatelju. Pišem o ljudima, a svaki je čovjek karakterističan - rekao je književnik. Ne traži inspiraciju, već samo počne pisati.

- To je kao i svaki drugi posao. Otvorite laptop i krenete raditi - objasnio je Kyro.  Prepričao je i kakav roštilj rade u Finskoj.

- Kobasice su nam vruće izvana i hladne izvana, a okusa su, kad bih to preveo sa Finskog, poput benzina. Kad ih jedete, osjećate se kao da će vas zapaliti - ispričao je književnik. 

Naši partneri pišu
Message