Show

Komentari 25

Lik profesora Baltazara prije 46 godina je osmislio Zlatko Grgić

Lik profesora Baltazara prije 46 godina je osmislio Zlatko Grgić

Crtana serija prikazivala se u više od 30 zemalja. Uz “Leteće medvjediće”, “Profesor Baltazar” najuspješniji je i najprepoznatljiviji projekt Zagrebačke škole crtanog filma

Simpatični znanstvenik osvanuo je jučer na najpoznatijoj internetskoj tražilici, čime je Google odao počast Zlatku Grgiću, ocu profesora Baltazara, povodom 82. godišnjice njegova rođenja. Genijalni Baltazar pomoću svog kompliciranog stroja rješavao je probleme svojih sugrađana u Baltazar gradu u svih 59 epizoda. Svojom domišljatošću i pozitivnom energijom osvojio je gledatelje bivše Jugoslavije, Italije, Nizozemske, Portugala, Irana... Crtani film snimali su od 1967. do 1971. godine u Zagreb filmu, a svaka epizoda trajala je do deset minuta.

Za ime crtanog lika zaslužan je Pavao Štalter, a za naraciju Zlatko Crnković. Svima dobro znanu melodiju koja bi sve prikovala pred televizore neposredno prije središnjeg Dnevnika, osmislio je Tomica Simović. Uoči početka Domovinskog rata domišljati je djedica nestao s ekrana. Role filma čuvane su u podrumima i skladištima Zagreb filma, sve do 2007. godine kada su digitalizirane u Rimu.

U međuvremenu, 2005. godine, Marjan Lončar uhvatio se snimanja novih epizoda “Profesora Baltazara”, a užurbani starac s polucilindrom na glavi vratio nam se na male ekrane 2009. godine, ali u jutarnjem terminu. Uz “Leteće medvjediće”, “Profesor Baltazar” najuspješniji je i najprepoznatljiviji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.

Grgić bio nominiran za Oscar i Zlatnu palmu u Cannesu

Zlatko Grgić rodio se u Zagrebu 1931. Crtićima se bavio od 1951., bio je crtač, animator i redatelj. Nominiran je 1980. za Oscar u kategoriji kratkog animiranog filma “Lutka snova”, koji je producirao Bob Godfrey. S “Muzikalnim prasetom” bio je nominiran za Zlatnu palmu. Umro je 1988. u Torontu.

Otkupilo ga je više od 30 zemalja

Više od 30 zemalja otkupilo je profesora Baltazara, a najpopularniji je bio u Skandinaviji.

Najčitaniji članci