Obavijesti

Show

Komentari 1

Lokacije iz 'Igre prijestolja' su savršene za godišnji odmor

Lokacije iz 'Igre prijestolja' su savršene za godišnji odmor
9

Kako stiže ljeto, postavlja se pitanje - a gdje ćete vi na godišnji odmor? Nadamo se da ćemo vam odluku olakšati uz ovaj mali vodič po hrvatskoj obali uz lokacije iz 'Igre prijestolja'

VIDEO

Dok mi nestrpljivo odbrojavamo dane do početka šeste sezone 'Igre prijestolja' (još samo deset dana!), brojni turisti već su krenuli planirati svoj godišnji odmor za nadolazeću ljetnu sezonu. Pa smo se upitali, zašto ne posjetiti lokacije na kojima se snimala serija, tj. na kojima se serija još uvijek snima?

Dok neke serije svoje lokacije uglavnom nalaze 'u kompjuteru', producenti 'Igre prijestolja odlučili su se za tradicionalnu metodu s pravim lokacijama, koje su malo 'ušminkali'. Tako je Hrvatska postala jedno od važnijih mjesta za snimanje serije, što zbog svojih klasičnih, a što zbog prirodnih ljepota.

Dok se neke scene i dalje snimaju na 'ledenim lokacijama' poput Irske i Islanda, uz Španjolsku koja je 'odglumila' pustinjski Dorne, za dobar dio preostalih mjesta izbor je pao na Hrvatsku.

Stoga, krenimo redom, od istoka prema zapadu. Jasno, prvi na redu je grad podno Srđa.

Dubrovnik

Gotovo svi koji gledaju seriju znaju da Dubrovnik u seriji 'Igra prijestolja' predstavlja Kraljev Grudobran (King's Landing). Premda bismo mogli o Dubrovniku napisati stranice i stranice teksta, zadržat ćemo se samo na par najvažnijih lokacija.

Minčeta

Minčeta je najsjevernija tvrđava na dubrovačkim zidinama i najistaknutija je točka starog obrambenog sustava Dubrovnika. Na neki način ju se smatra simbolom Dubrovnika.

U seriji je predstavljala Kuću neumrlih, gdje Daenerys traži svoje zmajeve.

Tvrđava Lovrijenac

Veličanstvena Crvena utvrda, u kojoj stoluje Kralj, je u stvari tvrđava Lovrijenac, koju još zovu i Gibraltar Dubrovnika. Poznata i po natpisu uklesanom u nju 'Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta', Lovrijenac istinski je lokacija koju se ne smije propustiti.

Osim što se u njoj održavaju Dubrovačke ljetne igre, iz tvrđave možete vidjeti i zaljev koji je bio središte Bitke na Blackwateru.

Lokrum

Qarth, Najveći grad koji je ikada bio i koji će ikada biti, je onaj kojim vladaju tajnovita Trinaestorica, a predstavlja ga Lokrum. Otočić ispred Dubrovnika, poznat je po svojem botaničkom vrtu, a za one odvažnije, na Lokrumu se nalazi i nudistička plaža.

Arboretum Trsteno

Arboretum star preko pet stoljeća, prepun predivnih vrsta egzotičnog bilja, poslužio je tvorcima serije kao lokacija za vrtove Crvene utvrde. Premda je oštećen u Domovinskom ratu i požaru 2000. godine, Arboretum i dalje spada u lokacije koje se nikad ne zaboravljaju.

Terasa hotela Belvedere

Premda je u Domovinskom radu pretrpio značajnu štetu, i dalje ga se moglo iskoristiti za snimanje najznačajnije epizode četvrte sezone serije. Jasno, govorimo o epizodi u kojoj se bore Viper i The Mountain.

Šibenik

Još jedan grad kojeg ne treba previše predstavljati, par stotina kilometara udaljen od Dubrovnika. Od pete sezone Šibenik predstavlja Slobodni grad Bravos, dom trgovcima i pustolovcima.

A ako vam je Arya mila, sigurno znate da je i dom ubojicama kojima je bitan Hram mnogolikog boga. Jasno, ako ste više za Lannistere, onda znate da je Bravos bankarski centar.

Split

Dioklecijanova palača

 

Palača koja je jednom služila kao dom rimskog cara, u seriji je poslužila kao prijestolna soba u Meereenu, u kojoj Daenerys donosi svoje odluke.

 

Sagrađena oko 300. godine, danas je na UNESCOvom popisu zaštićene baštine.

Klis

Iako se u seriji pojavio jedan jedini put, utvrda Klis, iznad Splita, je mjesto gdje je Daenerys oslobodila robove u Meereenu. A ako vi odete tamo, pružit će vam se nezaboravan pogled na Split i Dalmaciju.

Što mislite, koje još lokacije u Hrvatskoj bi se mogle iskoristiti za potrebe serije?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode