Obavijesti

Show

Komentari 27

M. Škoro: Nisam zvijezda, a i nemam želje biti među njima

M. Škoro: Nisam zvijezda, a i nemam želje biti među njima
7

Nakon 6 godina pauze najpoznatiji tamburaš među zabavnjacima, Miroslav Škoro, vraća se na glazbenu scenu novim studijskim albumom na kojemu radi četiri godine

VIDEO

Zaboravite na prljavu prostoriju u kojoj polupijani producent bijesno udara šakom po miks pultu jer bend ne može pogoditi melodiju. U Katakomba atelieru, podsljemenskom glazbenom studiju Miroslava Škore (52), vlada profesionalizam kao u nekom korporativnom uredu, ali i opuštena atmosfera. Što znači da nam je ovaj Osječanin, odnosno Višnjevčanin pružio gostoprimstvo kakvog se ne bi posramio ni jedan dobar slavonski gazda.

Sramežljiv sam. Ne bih se ni oženio da me supruga Kim nije zaprosila

Uz neizbježan kulen, za koji nas je upozorio da je jak, na stolu se našlo i bijelo vino, koje smo morali odbiti jer nas je čekao posao. Povod za intervju sa skladateljem i TV voditeljem je skora objava devetog studijskog albuma koji je najavio još lani spotom "Zašto nam lažu u lice". A nije mala stvar kad vas pozove autor jedne od najpopularnijih hrvatskih pjesama "Ne dirajte mi ravnicu" da zavirite u njegovu "kuhinju". Škoro ne krije uzbuđenje što je nakon šest godina od izlaska njegova zadnjeg nosača zvuka “Moje boje” našao vremena završiti pjesme na kojima radi od 2010. Pustio nam je singl “Ja putujem sam” koji bi trebao izaći krajem travnja i koji za njega ima posebno značenje, iako ga još nije završio. Nezadovoljan je svojim vokalom pa će ga još morati dosnimavati.

- Za pjesmu me je inspirirao pokojni otac Ivan kojeg sam u snu upitao kamo ide, a on mi je odgovorio: ‘Ne brini za mene sine jer ja putujem sam’ - kaže Škoro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

‘Sve bih dao da s pokojnim ocem mogu popiti jednu rakiju’

Dok se iz zvučnika čuje njegov melankolični glas, koji prati country melodija, objašnjava nam kako mu je najveća tuga što mu roditelji nisu doživjeli da vide kako radi ono što voli i od toga živi. Oca Ivana izgubio je kad je imao 24 godine, a majku Nediljku 1997. godine.

- Kad je otac umro od moždanog udara, ostali smo doslovce sami. Mama, seka i ja nismo imali nikakvih prihoda punih šest mjeseci. Izgledalo je kao da su nas svi zaboravili. Tada nam je puno pomogao Ivan Škoro od roda Ćukovića. Hvala mu na tome. Nikoga drugoga nije bilo, osim što je pokojni otac dolazio u san našoj mami - prisjeća se glazbenik.

Dodaje kako bi dao sve da može danas s ocem popiti rakiju i upoznati ga sa svojom obitelji. Škoro je 26 godina u braku s doktoricom prava Kim Ann Luzaich te imaju sina Matiju (18) i kćer Ivanu (22). Odvjetnicu je upoznao 1988. godine na američkoj turneji sa Slavonskim bećarima na zabavi u Pittsburghu. Zaljubio se na prvi pogled, i to vidjevši je s leđa! Nije joj se usudio prići jer je sramežljiv pa je odvažna Kim poduzela prvi korak.

- Za početak naše veze zaslužan je jedan mladić koji ju je doveo za ruku i rekao: ‘Evo, želi se upoznati s tobom. Popela mi se na glavu, a ja odoh jesti janjetinu!’ - smije se Miroslav Škoro.

Počeli su se družiti, ali ubrzo se morao vratiti u Hrvatsku. Kim mu je nakon nekoliko mjeseci došla u posjet i veza je postala ozbiljna. Dodaje kako se s Kim tri puta vjenčao.

- S mojom Kim prvo sam se vjenčao u Hrvatskoj kod matičara, pa u crkvi, a onda i kod nje u Americi. Ta mračna tajna već odavno je izašla na vidjelo te je sigurno bacila u sjenu sve ljubavne nedaće i spletke raskalašenih hrvatskih celebrityja. Neka, tako mi i treba! - smije se pjevač. U šali dodaje da je Kim osvojio time što je bio visok, plav, nabildan i strašno bogat. 

Nastavlja kako se ona htjela dočepati naših papira tako da može putovati svuda po svijetu. Škoro često zna spomenuti kako bez potpore supruge i djece ne bi izdržao toliko dugo na estradi.

- Ostvario sam dječački san da budem na sceni, ali razočarao sam se kad sam upoznao njezino pravo naličje - ističe Miroslav Škoro.

Prvu električnu gitaru kupio je novcem zarađenim na ‘baušteli’

Što se tiče domaćeg glazbenog terena, misli da je situacija na njemu preslika stanja u kojem živimo. To jest da je posla sve manje. Smatra kako prolaze izvođači koji su se specijalizirali za hopa-cupa veselice, a da su oni drugi koji rade tzv. ozbiljne stvari zaboravili kako ljude treba povremeno i zabaviti, a ne biti dosadan. Što znači zabaviti, on najbolje zna. A ako mu ne ide pjesmom, onda se na koncertima posluži šalama. Primjerice, svojedobno je pozivao dečke na koncertu u Opatiji da si nađu djevojku i brzo se ožene kako bi im on mogao svirati na svadbi i krstitkama. A tada se uhvatio i bračnih savjeta.

“Ostvario sam san da budem na sceni, ali razočarao sam se kad sam upoznao njeno pravo naličje”

- Ako pogledate svoju odabranu djevojku, dobro pogledajte i njezinu majku. Ja nisam dobro gledao. Moja žena je bila prekrasna, a sad je ista njezina mama. Sad mi je žena ista kao punica, objema brkovi rastu. Hoću se obrijati, a nemam žileta, svi su tupi - nije prestajao Škoro zbijati šale na račun svoje punice. Nije poznato kako se proveo kad se vratio u obiteljsko okruženje. Inače, Škoro je samouki glazbenik. U njegovoj se obitelji nitko nije bavio glazbom. Nije završio glazbenu školu, iako je to jako želio.

- Ići u glazbenu školu značilo je kupiti i neki instrument, a to mi moji roditelji nisu mogli priuštiti. Odrastao sam u neimaštini. Prve pelene majka mi je napravila od svoje spavaćice, a živjeli smo u kući bez televizora. No ja sam jako želio imati neki instrument, čak sam u školi i lagao da ga imam. No istina je da sam prvu gitaru kupio tek sa 17 godina od novca koji sam dobio kao ministrant asistirajući župniku pri blagoslovu kuća, a prvu električnu gitaru kupio sam godinu dana poslije radeći na ‘baušteli’ u Njemačkoj - prisjeća se Škoro. No završio je uličnu glazbenu školu pa sklepao bend Zadnja stanica. Vježbali su u podrumu, a bubnjar im je umjesto po instrumentu lupao po kutijama 

Svejedno mu je svira li u areni ili u trošnom seoskom klubu

Potom je uslijedio Ok bend, a od 1993. je surađivao sa Slavonskim lolama. Od 1985. nastupa sa Slavonskim bećarima. Tijekom boravka u SAD-u upoznaje Jerryja Grcevicha, pensilvanijskog virtuoza na tamburici.

- Stjecajem okolnosti 1989. godine u SAD-u skladao sam desetak pjesama i snimio ih s Jerryjem, a kako sam ja bolje znao hrvatski od njega, ja sam ih i otpjevao. Jedna od tih pjesama bila je i ‘Ne dirajte mi ravnicu’. I tako je sve počelo, i traje i traje... - kaže Škoro. Od tada se u njemu javila nova strast - pisanje glazbe i tekstova prema standardima tradicionalne pjesme Slavonije i Vojvodine.

- Uspijem ukrasti od života nekakve priče, koje uspijem iscijediti i formirati ih u stav koji je ljudima prihvatljiv. Kad je u pitanju glazba, za mene postoje dvije ključne stvari. Prvo je da imaš nešto reći. Ne smiješ biti ni preširok, a ne smiješ biti ni preštur. Moraš dati baš to u čemu se čovjek može naći. Druga vrlo važna stvar je melodija. Postoje melodije koje su svojstvene za određene krajeve. Ljudi se prepoznaju u tekstu, ali i u melodiji - govori. Nakon povratka u Hrvatsku osnovao je sastav Ravnica i postao jedan od najuspješnijih hrvatskih skladatelja.

- Da se mene pitalo, sigurno ne bih dogurao do masovnih koncerata. To ili pivarska zabava, tako mi je svejedno. Meni su samo pjesme važne. U Hrvatskoj možda postoje zvijezde, ali ja sigurno nisam među njima. Ne živim tim životom, ne vjerujem u to i ne želim to biti - objašnjava Škoro, koji i bez kompleksa kaže da ima loš glas. No nije jedini koji je to primijetio. Kad se jednom požalio Zvonku Bogdanu na svoj glas, proslavljeni pjevač mu je rekao: “Ti pevaš kako pevaš, tu nema pomoći. Naš narod voli ponavljanje i ako mu to pustiš nekoliko puta, zavoleće i još će da te oponašaju. Videćeš. Ajd’ sad da pojedemo nešta”.

Sin mu je skladao pjesme za novi studijski album

Inače, Škoro najsretnije trenutke provodi u krugu obitelji. Jako je ponosan na sina i kćer koji također vole glazbu. Matija svira gitaru već sedam godina. Također je s tatom počeo i skladati pa će se kao autor naći i na Škorinu novom albumu. Kći Ivana svira violinu, a s ocem je nastupila u Domu sportova. Studira filozofiju i anglistiku te uči ruski, a Matija je pohađao glazbenu školu.

- Danas mogu reći da smo mi jedna glazbena obitelj koja je jednako bila sretna kad smo živjeli u sobi kod Kimine i moje mame, kad smo živjeli u svojoj kući u Višnjevcu, kao i danas kad živimo u našoj kući u Zagrebu. Bili smo sretni kad smo imali jedan mali ormar, kao i sad kad ih imamo više, i baš nas briga vozimo li se vlakom, Golfom jedinicom ili skupom limuzinom. Važno je da sretno stignemo na odredište i pritom glasno slušamo Matijine gitarističke heroje od Hendrixa do Stevea Lukathera, te igramo neku njegovu igru u kojoj on izmišlja i redovito pobjeđuje, a svi se valjamo od smijeha. To se zove ljubav - objašnjava Škoro. Zaključuje da koliko god vremena netko provede s najmilijama, uvijek je premalo.

- U našoj obitelji postoji visoki stupanj tolerancije, razumijevanja, uvažavanja i, što je najvažnije, potpore. Za sada smo svi zadovoljni - završava glazbenik, koji sa suprugom odmalena uči djecu da budu samostalni.

Škoro: Ušao sam u politiku da budem koristan, ali to je, nažalost, nemoguće

Miroslav Škoro ima i više nego bogatu biografiju. Radio je kao spiker, novinar i glazbeni urednik na Radio Osijeku i Radio Đakovu. Osim što je studirao građevinarstvo i postao inženjer, a nakon toga i diplomirani ekonomist, radio je kao generalni konzul RH u Mađarskoj, dobio je i odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Red hrvatskog trolista i Spomenicu domovinske zahvalnosti. Bio je direktor diskografske kuće Orfej, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i predsjednik diskografske kuće Croatia Records. Po Zavodu za poslovna istraživanja, nekoliko je godina bio među stotinjak najuspješnijih poduzetnika. Osmislio je i vodio dvije emisije na HTV-u (“Država, selo, grad” i “Pjevaj moju pjesmu”). Ušao je i u sabor te se kandidirao na listi HDZ-a za gradonačelnika Osijeka. Izgubio je na izborima. A 2012. godine napustio je politiku i vratio člansku iskaznicu HDZ-a.

- Ušao sam u politiku da budem koristan, a izašao zato što sam vidio da je sve posloženo tako da koristan ne možeš biti – rekao je Škoro shvativši da ga je HDZ htio samo kao “manekena”. Politikom se više ne želi baviti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'