Show

Komentari 19

Mahali palestinskom zastavom, stigla im kazna od 37.500 kuna

Mahali palestinskom zastavom, stigla im kazna od 37.500 kuna

Četiri mjeseca nakon skandala u Tel Avivu donesena je kazna za Islanđane. Europska radiotelevizijska unija kaznila je islandsku televiziju RÚV-s 5000 eura. Islanđani iduće godine smiju nastupati na Eurosongu

Nizozemac Duncan Laurence (25) u svibnju je slavio pobijedivši na 64. Eurosongu s pjesmom 'Arcade'. Njegovu pobjedu u Tel Avivu nakratko su zasjenile političke poruke. 

Tijekom glasovanja,natjecatelji Islanda, izazvali su skandal kad su usred Tel Aviva razvili dvije palestinske zastave i zamahali. Gestu techno-punk trija Hatari, predstavnika Islanda, publika u Expo centru dočekala je zvižducima. Nakon incidenta, na Twitteru je također osvanuo i video člana osiguranja koji Islanđanima oduzima palestinske zastave. 

- Dajte mi tu zastavu, i onu drugu koju imate, govorilo im je osiguranje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Hatari su nastupali s pjesmom 'Hatrið mun sigra'. Osim članova benda, na pozornici su bile i plesačice - i to u kavezu. Svi su bili odjeveni u sado mazo stilu, a zauzeli su 10. mjesto. Predstavnici Eurosonga nedugo zatim najavili su moguće sankcije.

- Raspravljat ćemo o ovome. Eurosong nije politički događaj i to što su Islanđani učinili kosi se s našim pravilima. Kakve će biti posljedice za njih? O tome će uskoro odlučiti vodstvo manifestacije, priopćili su iz Eurosonga.

Četiri mjeseca nakon skandala donesena je kazna za Islanđane. Naime, kako je izvijestila islandska televizija RÚV, Europska radiotelevizijska unija donijela je odluku o kažnjavanju RÚV-a s 5000 eura (oko 37.500 kuna) kazne, što je inače minimalno propisana kazna, zbog toga što nisu spriječili članove grupe Hatari da prilikom objave rezultata publike izvade palestinske zastave.

Kako su predstavnici RÚV-a objasnili na svojim stranicama, uputili su službeni prigovor EBU-u zbog načina na koji su se oni nosili s cijelim slučajem i kazne. U pismu kojeg su poslali EBU-u stoji kako je pogrešno kazniti televiziju kad su oni (RÚV) pokušali sve da bude u skladu s pravilima natjecanja.

Također, istaknuli su svoje mišljenje kako nijedna televizija ne smije zabraniti predstavnicima svoje zemlje da kažu ili naprave nešto što može biti u kontradiktornosti s pravilima. Kazna za Islanđane isključivo je financijska, što znači da Island može nastupati na Eurosongu iduće godine.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Najčitaniji članci