Obavijesti

Show

Komentari 35

Majstor Grašo radi specijalitet za Michelinovu zvjezdicu...

Majstor Grašo radi specijalitet za Michelinovu zvjezdicu...
8

HVALI GA VANITY FAIR Tajna dobrog tartara od tune leži u finom sjeckanju ribe i kvalitetnim začinima. Pjevač uživa i u spravljanju brudeta, rižota i mesa

VIDEO

Proputovao sam pola svijeta kako bih pronašao idealan recept za pizzu, a s pravim majstorijama kulinarstva upoznao me chef Tomaž Kavčić kojemu sam vjenčani kum, rekao nam je Petar Grašo (41).

Splitskog pjevača prijatelji obožavaju jer ih nerijetko časti specijalitetima iz vlastite kuhinje. Grašo je tajne zanata učio uz roditelje, Snježanu i Zorana, koji više od 23 godine vode obiteljski restoran u Splitu.

Mislili da je šef kuhinje

Petar je od roditelja učio pripremati delikatese mediteranske kuhinje, a oblizeke po vlastitom guštu učio je raditi na putovanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio sam u San Sebastianu na kulinarskom natjecanju kao predstavnik svog restorana. Nitko ondje nije znao da sam ja pjevač. Uživao sam. Nosio sam pravu chefovsku odoru na kojoj je pisalo moje ime i radio tartar od tune - pohvalio se Petar. Fotografiju Grašine kulinarske majstorije objavio je i časopis Vanity Fair, ali reporteri su zabunom napisali kako Petrov tanjur djelo šefa kuhinje hotela u kojem je Grašo kuhao i natjecao se.

- Da znate kako mi je zbog toga krivo. Ajme! - priznao je u šali pjevač. Tajna dobrog tartara od tune leži, objasnio je Petar, u preciznoj pripremi jela. U sitno isjeckanu tunu dodaje usitnjenu mladu kapulu i češnjak koje začini solju i paprom.

Pjevač uživa i u spravljanju brudeta, rižota i mesa, a prije dvije godine prvi put je radio odreske mangulice, mesa svinje bez kolesterola. Prase je sam iz Đurđevca dovezao u Split.

'Barkom idem po lignje'

- Mogao sam poslati bilo koga po to prase, ali želio sam sam odraditi cijelu priču. Otići po svinju, prevesti je i spremiti - rekao je pjevač. U posljednje vrijeme prijatelje i obitelj časti delikatesama japanske kuhinje. Nije zadovoljan kako pripravlja sushi, a nakon koncerta u zagrebačkoj Areni 25. studenog kojim slavi 20. godišnjicu na estradi, odjurit će u vikendicu gdje ide u ribolov.

U ribe pa na gradele

Grašina omiljena poslastica su lignje na žaru pa ih svojom brodicom lovi svake jeseni.

Morski specijalitet priprema tako da još žive lignje baci na jako zagrijanu grill ploču. Nakon 2-3 minute pečenja, okrene ih te po završetku prelije domaćim maslinovim uljem. Mediteransku deliciju završava posipanjem lignji prstohvatom soli i sokom od limuna.

Japanski sushi je moj as iz rukava

Marketinška menadžerica Lana Mihić (36) bacila se na pripremu japanske delicije sushija. Nakon kuhanja riže pažljivo filetira ribu, najčešće losos ili tunu te dodaje alge. Zatim pažljivo mota. Uz japansku poslasticu uvijek servira egzotične umake, ovisno o željama svojih članova obitelji: teryjaki, unaji ili soja.

Trade fair

Majstor za pečenje

Glumac Rade Šerbedžija (69) najsretniji je kad okupi obitelj i prijatelje kojima u čast zavrti janjca. Tako sa suprugom Lenkom te kćerima Ninom, Vanjom i Milicom uživa u domaćem pečenju koje najčešće priprema u svojoj vikendici u istarskoj Barbarigi.

Šerbedžija je poznat po svom istančanom ukusu za kvalitetnu kuhinju, a najbolji je u pečenju janjeta na ražnju kojega je Charlize Theron (42) jela rukama. Omiljenog rituala glumac se nije odrekao ni dok je živio u Americi. Tamo nikad nije imao problema s društvom za zaštitu životinja, mada su jednom, zbog njegovog janjca, u dvorište ušli vatrogasci. Upotrijebio je koru od drveta koja se stavlja na žar i jako dimi. U dvorište su mu brzo utrčali vatrogasci. Pitali su ga što radi, a Rade je odgovorio - roštilj. Vatrogasci su se smijali i rukovali se s glumcem, koji je prošao bez kazne.

Ražanj po mjeri Hollywooda

Tajna ličkog ražnja, objasnio je Šerbedžija, leži u količini soli koja je potrebna za pečeno janje. Rade redovito bira meso istarskih ili ličkih uzgajivača koje začini krupnom solju. Poznati glumac najmanje dva posto pečenke jače zasoli što je u skladu s gastro tradicijom.

Ne držim se recepata i kuham po svom

Pjevačica i glumica Nives Celzijus (35) odstupa od recepta kad priprema omiljenu slasticu, štrudlu od jagoda i vanilije. Satima razvlači tijesto za štrudlu koje pravi od glatkog brašna i mlake vode dodajući sol i ulje po želji. Kod punjenja Nives gubi kontrolu pa jagode i puding trpa koliko joj stane u slasticu.

Maherica za šnenokle

Sanja Doležal (54) šnenokle radi po starinskom receptu. Dok litru mlijeka grije na kuhalu, odvaja žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak muti u čvrsti snijeg te dodaje prstohvat soli. U ugrijano mlijeko jušnom žlicom ubacuje knedle od bjelanjaka koje čim se udvostruče, okreće na drugu stranu. U kremu od žutanjaka dodaje vanilin i običan šećer, malo mlijeka te stalno miješa kremu kojom se prelijevaju šnenokle. Na kraju ih prelije karamelom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju