Obavijesti

Show

Komentari 8

Rusija možda neće na Eurosong? 'Pjesma potiče neprijateljstvo'

Rusija možda neće na Eurosong? 'Pjesma potiče neprijateljstvo'
4

Pjevačici i aktivistici za ljudska prava Maniži koja bi trebala Rusiju predstavljati na Euroviziji s pjesmom 'Ruskinja' stigla je tužba zbog teksta za kojeg domoljubne udruge smatraju kako potkapa temelje ruske kulture

Moćno rusko istražno tijelo izvijestilo je u četvrtak da proučava tužbu koju su domoljubne udruge podigle zbog pjesme aktivistkinje za ženska prava koja treba zastupati Rusiju na Euroviziji, ocijenivši da potkapa temelje ruske kulture.

Rusiju će na Euroviziji 2021. zastupati Maniža (Manisha), pjevačica podrijetlom iz Tadžikistana i aktivistkinja za ženska prava, pjesmom pod nazivom "Ruskinja" koja hvali snagu ruskih žena i govori o seksizmu u Rusiji.

Pjevačica, koja se zauzima za prava LGBTQ osoba, bila je zasuta ksenofobnim i seksističkim uvredama pošto je nominirana zahvaljujući glasovanju publike na ruskoj televiziji.

Rusko istražno povjerenstvo, tijelo zaduženo za najteža kaznena djela, priopćilo je u četvrtak da je zaprimilo tužbu u vezi s tom pjesmom.

Albini stigla konkurencija: Ovaj bi nam mogao pomrsiti planove
Albini stigla konkurencija: Ovaj bi nam mogao pomrsiti planove

U tužbi se traži da povjerenstvo preispita "ima li protuzakonitih riječi u tekstu pjesme pjevačice Maniže".

- To će se ispitati u skladu sa zakonskom procedurom - rekla je glasnogovornica istražnog povjerenstva Svetlana Petrenko, prenose ruske novinske agencije.

Uraganke odgovorile na kritike: 'Pucamo na najbolji plasman'
Uraganke odgovorile na kritike: 'Pucamo na najbolji plasman'

U utorak je udruga ratnih veterana, u dogovoru s ministarstvima unutarnjih poslova i obrane te sa sigurnosnim službama, pozvala istražno povjerenstvo u otvorenom pismu da pokrene kazneni postupak.

Organizacija među ostalim ocjenjuje da pjevačica "potiče napetosti i međuetničko neprijateljstvo" između Rusa i Tadžika.

Udruga pravoslavnih žena istaknula je u četvrtak u otvorenom pismu da "izgled pjevačice na pozornici vrijeđa i grubo ponižava žene u Rusiji".

Udruga dodaje da tekst pjesme "otvoreno ismijava rusku duhovnost i kulturu", potiče na "mržnju prema muškarcima i time razara temelje tradicionalne obitelji".

Organizatori odbili i bjelorusku pjesmu

Ranije ovaj mjesec, Unija europskih radiotelevizija (EBU) odbacila je bjelorusku pjesmu za Eurosong i najavila da će diskvalificirati Bjelorusiju ako je ne izmijeni ili ne predloži novu.

Organizatori Eurosonga odbili bjelorusku pjesmu, ako ju ne promijene bit će diskvalificirani
Organizatori Eurosonga odbili bjelorusku pjesmu, ako ju ne promijene bit će diskvalificirani

Pjesma benda koji je ranije objavljivao pjesme u kojima vrijeđa prosvjede protiv predsjednika Aleksandera Lukašenka, izazvala je bijes oporbenih političara i pozive nekih članova Europskog parlamenta da se Bjelorusiju izbaci iz popularnog natjecanja.

Pjesma skupine Galasy ZMesta sadrži riječi poput 'naučit ću vas redu' i na službenom YouTube kanalu natjecanja dobila je 5800 'lajkova' i 40.000 'dislajkova' od više od pola milijuna pregleda.