Obavijesti

Show

Komentari 87

Meša Selimović plakao je dok mu je pjevala hit ‘Omer Beže’

Meša Selimović plakao je dok mu je pjevala hit ‘Omer Beže’
1

LEGENDARNA DIVA Karlo Metikoš je uvijek sjedio u prvom redu na Josipinim nastupima. Ona je ponosno govorila da u braku nikad nisu psovali jedno drugo

VIDEO


Znam da su mnogi mislili da sam narkomanka, pijandura i ekscesna zato što me nisu razumjeli. Zato što bi me vidjeli s čudnom frizurom ili nastupom koji nisu do tada nikad vidjeli. Nisam ekscesna, možda samo potražujem nešto drugo, govorila je Josipa Lisac (67).

Istinska glazbena diva, koja glazbenom scenom vlada 50 godina, kupa se u kozjem mlijeku. Godinama je vegetarijanka, priča s biljkama i zaustavlja automobile kako bi srne prešle cestu. Politika je, tvrdi, ne zanima. No bivši predsjednik Ivo Josipović ispričavao joj se u pismu kad nije došao na njezin koncert. A Meša Selimović plakao je kad mu je pjevala. 

Josipa Lisac i Karlo Metikoš zaljubili su se na prvi pogled 1971. godine

Glazbenik koji je obilježio njezinu karijeru i život je Karlo Metikoš. Svake godine Josipa pjeva njemu u čast. Tako je i ove godine. Rasprodala je bez ijedne reklame oba koncerta u zagrebačkom Lisinskom zakazale za 10. i 14. prosinca. Karlo je preminuo 1991. od posljedica srčanog udara. Pjevačica zna reći da njihova ljubav i dalje živi. Drugog muškarca nikad nije pogledala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neponovljiva 

Josipa Lisac bez ijedne reklame rasprodala je koncerte u čast svom Karlu Metikošu

Njezinu ekstravaganciju su obožavali i kolege i publika

Josipa i Karlo upoznali su se na zajedničkom nastupu 1971. u Petrinji. Bila je to ljubav na prvi pogled. Josipa mu je poslije priznala da je kao klinka išla vidjeti gdje živi jer su joj pogrešno rekli da živi u Ulici Moše Pijade.

Često ističe da ju je čitanje oduvijek opuštalo i da je zaljubljenica u književnost

Njihova ljubav ovjekovječena je kultnim albumom “Dnevnik jedne ljubavi”. Riječ je o Josipinu prvom studijskom albumu, koji je izašao 1973., a autor svih pjesama bio je, uz Ivicu Krajača, upravo Karlo Metikoš.

'Josipa je strepila hoće li itko kupiti ‘Dnevnik jedne ljubavi’. Karlo joj je odgovorio: ‘ja ću ga kupiti i slušat ćemo ga zajedno’

- To je prekrasna priča mladih koji traže ljubav, koji žele ljubav. Kroz te balade i ritmove, stihove koji nose poruku, puno toga naučiš, ali jesi li spreman voljeti i znaš li što znači voljeti, to se treba zapitati. Taj album ima poruku da je ljubav davanje, primanje i najveće prijateljstvo - objasnila je svojedobno pjevačica. 

Dugo se pričalo da Josipa nije bila sigurna u uspjeh albuma. Navodno je strepila kako će ga publika prihvatiti, hoće li ga itko uopće kupiti. Karlo ju je smirivao i uvjeravao ju da je naprosto genijalna i posebna.

Bila je inspiracija Alki Vuici

- Ako nitko ne bude kupio ili slušao taj album, nema veze. Genijalan je. Slušat ćemo ga mi, ja ću ga kupiti - navodno joj je govorio. 

Josipa je i u mladosti privlačila pažnju izgledom

Karlo ju je upoznao s Alkom Vuicom, koja je napisala neke od njenih najljepših pjesama, poput “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Kraljica divljine” i “Danas sam luda”, kao i pjesmu “Moja magija”, koju je izdala prošle godine.

- Moj i Karlov životni put Alki su bili inspiracija i za ovu pjesmu, ona zna prekrasno složiti riječi - rekla je o suradnji s poznatom kantautoricom. 

Vuica joj je napisala i cijeli album “Hoću samo tebe”, objavljen 1983. Pjesmom s tog albuma, “Da li sam ti rekla da te volim”, uz “Ave Mariju”, Josipa često otvara koncerte. 

I u američkim filmovima

Diva je glumila i u 150 predstava. Odigrala je i ulogu djevojke Jane u rock operi “Gubec beg”. Zbog nje su masovno dolazili gledati operu. No priča o nastanku rock opere nije bila tako idilična. Predstava se, naime, trebala igrati u zagrebačkom HNK. Ansambl se pobunio jer im nije bilo jasno što je uopće, žanrovski, rock opera. Snažan otpor javio se među glumcima pri spomenu imena Josipe Lisac i Karla Metikoša jer po njima, oni nisu bili školovani da pjevaju u bilo kakvoj, pa i rock operi. U HNK im, poručivali su, nema mjesta. Zato je premijera “Gubec bega” bila u dvorani “Lisinski”, koja je te večeri “izgorjela”. “Gubec beg” pogledalo je više od milijun ljudi. Lisac je glumila i u američkim filmovima “Izgubljeni heroj” i “Dvanaest žigosanih: konačna misija”. 

 I kolegica Gabi Novak obožavala je njezinu ekstravaganciju 

Na samom početku karijere zamjerali su joj zbog stila odijevanja i ponašanja. Neki bi joj govorili da nema modnog ukusa, a drugi su je prikazivali kao bezobraznu i bezobzirnu djevojku. Josipa je sama znala priznati kako je nagla i da se zna izvikati, no nikad nije tvrdila da je savršena i bez konkurencije. To joj je bio zapravo poticaj da bude još bolja.

- Konkurencija je uvijek dobrodošla. Ako se sutra netko pojavi, ja vjerujem da ću napraviti još više. Hoću nešto postići i napraviti od sebe - rekla je Josipa 1970. Često se svađala s Krunoslavom Kićom Slabincem.

Ide na plac, sama plaća režije

- On i ja smo jako dobri prijatelji. Jedno drugo upozoravamo na neke stvari, ali u najboljoj namjeri da pomognemo, bez zlonamjernosti - rekla je početkom 70-ih i dodala da nekom tko ih sluša sa strane to zvuči potpuno drukčije. 

Danas se najradije opušta igrajući golf, kojem, kako tvrdi, duguje dobar izgled.

Na sceni se nikada dva puta nije pojavila u istom kostimu iz poštovanja prema publici
 

- Kad kažem da mi je otkriće golf, smirujući sport u prirodi, mnogi misle kako se ne bavim nikakvom fizičkom aktivnošću. Ali ja uz jogu gotovo svakodnevno napravim i barem pedesetak trbušnjaka - objasnila je.

Ipak, ekstravagantna i uvijek drukčija, dane provodi kao i većina “običnih” ljudi.

- I ja odlazim na plac i u dućan i plaćam račune za telefon ili struju baš poput svih drugih ljudi - ispričala je. Jedinstvena Josipa za sebe kaže kako nije zaboravila što znači biti dijete. Igra se i danas, samo što je lutkice, kaže, zamijenila sobom.

Publika još vadi ‘rupčeke’

- Zahvalna sam dragom Bogu da mi je ostavio malo razigrane djevojke u meni , da mogu lakše podnositi sve, da se mogu razveseliti, iako i ja imam svoj život i svoje kušnje, ali idem dalje i, moram vam reći, ja slavim svaki put jer svaki trenutak se mora slaviti - kazala je prije nekoliko godina. 

Mladenački izgled danas održava jogom i vježbanjem

Djetinjstvo, kao i cijeli njezin život, obilježilo je pjevanje. Kao izuzetno talentirana, već u 10. godini postala je članica Dječjeg zbora RTV-a Zagreb. Pjevajući ozbiljni repertoar, od stare sakralne, preko klasične i moderne avangardne, sve do etno i tradicionalne glazbe, stječe prva iskustva. Zbor je dobio 1961. Grand Prix na natjecanju u Francuskoj kao najbolji dječji zbor na svijetu. Premda odgajana na Bachu, Beethovenu... vrlo brzo pokazala je zanimanje za rock glazbu te je 1967. postala glavni vokal rock grupe O’Hara i Zlatnih akorda.

Josipa Lisac prekjučer je dobila priznanje Hrvatske glazbene unije povodom 50 godina javnog umjetničkoga glazbenog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi. Tih pola stoljeća bogate karijere cijelu je godinu obilježavala koncertima. U rujnu je imala rasprodane nastupe u Chicagu, New Yorku i Torontu. Za svoju publiku kaže kako su oni njezini prijatelji koji joj pokazuju da mora biti takva kakva zaista jest, vjerna sebi.

- Vidim ja publiku, pola njih vadi ‘rupčeke’ i plače. Kako se publika može rasplakati ako i ja ne plačem? Plačem, dušo, plačem i ja... Ali dolazi ta strašna kontrola: ne smiju mi suze doći na oči. Ne mogu pjevati i plakati. A zapravo pjevam i plačem - riječi su koje je glazbena diva nedavno uputila svojim obožavateljima.

Zvijezda 

Zbog Josipe je ansambl HNK protestirao, a ona je proslavila operu ‘Gubec beg’

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje