Obavijesti

Show

Komentari 3

Na Jarunu će osvanuti replika Teslinog tornja za 800.000 kn

Na Jarunu će osvanuti replika Teslinog tornja za 800.000 kn
3

U sklopu jedanaestog izdanja INmusica na Jarunu će privremeno biti izgrađena impresivna i jedinstvena replika Teslinog tornja. Izrada replike koštala je 800.000 kuna

VIDEO

Vjerodostojna replika bit će nešto niža od originalnog tornja, srušenog prije 99 godina, točnije, bit će visoka 30 metara. Radi se o prvoj konstrukcijski točnoj replici ikad izgrađenoj u svijetu, najavila je ekipa INmusica na konferenciji za tisak u zagrebačkom Vintage Industrial baru. 

- Svako stvaralaštvo je ozbiljavanje ideja, a Teslina ideja opskrbe svijeta energijom putem Tesling tornja lenonovski je poetična i fascinantna. Odlazak Bowieja dodatno nas je potaknuo u realizaciji replike Teslinog tornja kao simboličkog poticaja na humanističko stvaralaštvo. Pokroviteljstvo gradonačelnika Bandića i njegovi napori u rješavanju problema trajne opskrbe strujom na festivalskom otoku, dijelom je otvorilo prostor za realizaciju ovog zahtjevnog projekta - objasnio je Zoran Marić, direktor INmusic festivala.

Toranj će funkcionirati kao posebna posebna audio-vizualna pozornica. Jedinstvena festivalska VJ pozornica bit će smještena u unutrašnjem prostoru ukupnog promjera 12 metara čineći toranj jednako impresivnim izvana i iznutra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Na festivalu ćemo predstaviti jedinstvenu 360° audio-vizualnu projekciju koja će publiku provesti kroz umjetničku interpretaciju stvaralaštva Tesle i Bowieja - kroz spoj odlične glazbe i vizualne umjetnosti koja je obilježila naše živote i ideje koje su oblikovale suvremeni svijet kakav poznajemo. Ovogodišnji VJ program imati će naglasak na Bowieju, ali će se dotaknuti i drugih glazbenih velikana koje smo nedavno izgubili. Ideja je da se kroz Teslin toranj oblikuje programski prostor unutar INmusic festivala koji će sa svakim novim festivalskim izdanjem i naglaskom na razne glazbenike i umjetnike kojima se svi zajedno divimo slaviti temeljne vrijednosti humanizma i kreativnosti - rekao je video umjetnik doc.art Ivan Slipčević.

Zajedničkih poveznica između Tesle i Bowieja je mnoštvo, a zasigurno je najistaknutija njihova fasciniranost svemirom. Tesla je svoju viziju čovječanstva crpio iz potencijala kozmičke energije koju je i sam Bowie opjevao nebrojeno puta.

Zanimljivo je i kako je jedna od posljednjih Bowijevih filmskih uloga bila upravo uloga Nikole Tesle u vrhunskom Nolanovom 'Prestižu'. U filmu je Bowie savršeno utjelovio Teslu i to upravo u fazi života u kojoj ga je svijet 'ljubazno zamolio da se umirovi' nakon, tada neshvaćenog i ambicioznog projekta povijesno poznatog kao Wardenclyffe Tower. INmusicova verzija Wardenclyffe tornja suvremeni je podsjetnik na nerealizirane energetske ideale kojima je Tesla posvetio svoj radni vijek - osiguravanju besplatne, neograničene i čiste energije za čovječanstvo i konačno uspostavljanje preduvjeta za svjetski mir. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba