Obavijesti

Show

Komentari 0

Spektakularna Bitka kod Stubice čeka svoje 11. izdanje

Spektakularna Bitka kod Stubice čeka svoje 11. izdanje

Naoružajte se dobrim raspoloženjem i krenite u boj na 446. obljetnicu Velike seljačke bune, koja će svojim bogatim programom privući tisuće posjetitelja

VIDEO

Bitka kod Stubice, koju je prije jedanaest godina rekonstruirala Družba vitezova Zlatnog Kaleža, postala je najbolja manifestacija po ocjeni Udruge hrvatskih putničkih agencija, a po mnogima i najzabavniji povijesni prikaz na ovim prostorima. Ove godine bitka se odvija 9.2. i to na samu 446. obljetnicu Velike seljačke bune koja se održala 9.2.1573. godine.

Cijeli Gupčev kraj za vrijeme održavanja presvlači se u srednjovjekovno ruho, a posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda, prezentacija obrta, zanata kao i zabavni program tijekom cijelog dana. 'Puntanje kmetov' počinje 3.2. od 11 sati ispred rodne kuće Matije Gupca u naselju Hižakovec u Donjoj Stubici, kada kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje 'puntanje kmetov' tj. naoružavanje kmetova puntara koji dižu bunu.

Bitka nad bitkama, vjerni prikaz Bitke kod Stubice, kada su po predaji goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele održati će se 9.2. Cjelodnevni program počinje već od 11 sati kulturno umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Centralna bitka počinje u 14 sati, ispred dvorca Stubički Golubovec.

U samoj bitci sudjeluje velik statista i boraca na bojnom polju, a vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovnim arsenalom. Ukrstit će se pregršt oružja iz tog doba: helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile i koplja. Ova manifestacija zabava je za sve uzraste, a ujedno i vjerni povijesni prikaz sa preko 200 statista koji ulazi u svoju 11 godinu održavanja, privlačeći sve više posjetitelja iz cijele Hrvatske i regije.

Buna kao simbol hrabrosti malog čovjeka u borbi protiv ugnjetavanja i nepravde svoj vrhunac doživi kada se skupe i statisti i publika u večernjim satima i zajedno zaplešu pod šatorom u Parku Jure Stubičanca na poznatom Buna partiju, koji će ove godine zapaliti nastup Psihomodo popa.

Više o manifestaciji saznajte ovdje.

ŽIVOT U STRAHU: Poludjeli fanovi ih uhodili, pratili doma, prijetili im smrću, a neke su priče završile i tragično

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama