Obavijesti

Show

Komentari 47

'Naše malo misto': Cijela nacija gledala je zgode dotura Luigija

'Naše malo misto': Cijela nacija gledala je zgode dotura Luigija
10

Smrt Bepine i Servantesa toliko je razljutila sve obožavatelje ‘Našega malog mista’ da su Miljenku Smoji pisali pisma i preklinjali ga da vrati junake u seriju, a bilo je i onih koji su ga fizički napali

VIDEO

Svako naše malo smišno misto jema svoje stvari, jema porte, jema pjace, jema kale i šporke kantune, pjevao je pokojni Boris Dvornik u seriji koja je 1970. prikovala uz male ekrane sve stanovnike bivše države - od Slovenaca pa sve do Makedonaca, koji su pratili dogodovštine dotura Luigija, njegove Bepine i ostale stanare “Našega malog mista”.

Unatoč čakavskom dijalektu koji je bio stran nekim obožavateljima, serija je doživjela veliku popularnost, a njezin autor Miljenko Smoje ubrzo je nakon prikazivanja počeo pisati novi scenarij za drugu sezonu “Malog mista”. Sjeo je i, kako je rekao, uz “bilu kavu i biškotine” napisao novih sedam nastavaka.

- Moga san ih napisat dvista sedan, ali su mi ih naručili samo toliko - kazao je Smoje. Emitirana na tadašnjoj TV Zagreb, a današnjoj javnoj televiziji na kojoj se trenutačno prikazuju reprize, srušila je famu o tome da zagrebački TV studio ne može dati kvalitetnu humorističnu seriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S istim zanimanjem gledali su je u Srbiji, Bosni, Hercegovini i Makedoniji, kao i u Hrvatskoj, a i u Trstu i Udinama nije bio mali broj onih koji su s one strane granice nedjeljom sjedali uz prijamnike i pratili seriju - pisalo se nakon emitiranja 1970. u novinama.

Sve to počelo je, kako i pjesma kaže, “ka u priči”. Tadašnja TV Zagreb izdala je natječaj za humorističnu seriju koja će biti pristupačnija ljudima te parirati uspješnim ostvarenjima susjednih zemalja. Odabrali su “Naše malo misto” prema scenariju Miljenka Smoje i pod redateljskom palicom Danijela Marušića. Narudžbu je prihvatila Lepa Smoje jer se Miljenko dvoumio.

Bilo je i nezadovoljnih gledatelja koji su tvrdili da je “Malo misto” uvredljiva serija za Dalmaciju i Dalmatince, ali većina obožavatelja “Misto” je prepoznala u gotovo svakome mjestu u našoj regiji te se poistovjetila s njom. Najvećim dijelom snimali su je u Starom Gradu na Hvaru, a mjesto je tad vrvjelo turistima. Kad su glumci došli snimati novu sezonu, grad je bio prepun i mnogi su moljakali autograme i fotografirali se sa zvijezdama “Malog mista”.

- Srbi, Makedonci, Slovenci, Albanci, Muslimani koji se odmaraju u Starome Gradu znaju do kasne noći pratiti snimanje po uličicama, konobama i kalama promatrajući svoje junake - tvrdili su mještani i iznajmljivači.

Obraćali su im se s “doktore”, “Bepina”, “Roko” ili “Anđa”, a bilo je i onih koji su od Luigija tražili liječnički savjet. Stanovnici su pomagali na snimanju, donosili rekvizite iz svog doma te im nudili bevandu za okrepu.

- Stari Grad na Hvaru živi ove godine od turizma, ali i od ‘Malog mista’ - govorili su mještani. Bepini su, pak, žene davale savjete kako osvojiti dotura Luigija i kako ga nagovoriti da se njome oženi. Čak se lokalni župnik tijekom propovijedi na jednoj misi dotaknuo tad popularne serije te komentirao kako bi upravo on volio “pred Bogom združiti Bepinu i dotura Luigija”. Gotovo cijela nacija gledala je zgode “Mista”, a rekordnu gledanost od čak 80% imala je Istra.

- Prava je šteta što se serija ne snima u boji jer bi se lakše mogla prodati inozemnim TV studijima koji pokazuju zanimanje za ‘Malo misto’ - otkrio je snimatelj Branko Blažina aludirajući na Austriju i Italiju te dodaje kako bi se od materijala u boji mogao napraviti i igrani film. Ipak, “Malo misto” dobilo je tek drugu sezonu. Nakon prve sezone kritike su stizale iz Dalmacije, a u drugoj sezoni pojačali su se pritisci cenzure i kritike. Nakon smrti Servantesa publika je Smoji, Marušiću i glumcima počela slati pisma u kojima je molila da on ipak ne skonča na tako grozan način.

Pritisak cenzure rastao je nakon epizoda “Šporka posla” i “Zagrebulje” te su nesuglasice između Smoje i Marušića dovele do prekida snimanja. Na odjavnoj špici umjesto “Kraj” napisali su “Adio i nikad više”.

Osim toga, u posljednjoj epizodi umire Bepina, a gledatelji su bili šokirani. Ponovno su slali pisma, a bilo je i onih koji su fizički napali Smoju zbog “ubojstva glavne glumice”. U čast seriji i likovima Oliver Dragojević snima pjesmu “Laku noć Luigi, laku noć Bepina”, a TBF je pjesmu “Tragični junak” posvetio liku Servantesa kojeg je igrao Ivica Vidović.

 

VIDI OVO! 11 najznačajnijih fotografija Modrićeve karijere.

 

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'