Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ne propustite 'Ana K.' - rock mjuzikl bez dlake na jeziku

Novi i žestoki rock mjuzikl „Ana K.“ u nezavisnoj produkciji Medley Teatra predstavljen je u ponedjeljak 30. lipnja u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu

PR fotografija
Foto: PR fotografija
0 komentara

Što je zajedničko Tolstoju i Severini? Kroje li žutilo, tračevi i oportuna politika danas sudbinu pojedinaca kako su to činili i prije 150 godina? Je li se hrvatsko društvo odreklo kulture, vlastitog mišljenja, kriterija i bunta protiv svih onih koji ga nemilice tjeraju prema moralnom, intelektualnom i egzistencijalnom dnu? 

Novi i žestoki rock mjuzikl „Ana K.“ u nezavisnoj produkciji Medley Teatra predstavljen je u ponedjeljak 30. lipnja u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, u prepunoj dvorani uz oduševljenje publike i stručne javnosti. Polusatno predstavljanje nekoliko glazbenih brojeva, koje je ansambl predvođen Danijelom Pintarić, Taherom Sanurijem, Matijom Škvorcom, Marinom Bukvićem, Tinom Bilankov i drugima pripremio na dvotjednoj radionici uz bend uživo, donijelo je uvid u novi kazališni projekt koji ima potencijal postati novi kulturni hit u sezoni 2014./2015. 

Ovaj rock mjuzikl temeljen na Tolstojevoj “Ani Karenjini”, autorski je projekt autora Trpimira Jerkovića (glazba) i Igora Weidlicha (libreto) te donosi klasičnu priču ispričanu na dosad neviđen način – uz bend uživo na pozornici, žestoke ritmove i zarazne melodije, a adaptacija neće zaobići ni aktualnu situaciju u državi i kulturi. Uz već svima poznatu radnju, u ovom rock mjuziklu naći će se mjesta i za gašenje jednog kazališta, bunt te svijet žutila i slavnih. Vokalni pedagog i umjetnička voditeljica projekta je Marijana Matešić Jerković, a redateljica i koreografkinja Tihana Strmečki.

Autor uspješnog mjuzikla „Antigona - Prockletstvo roda“ te dramaturg spektakla „Crna kuća – mjuzikl u boji“ udružili su snage i pokrenuli kazališnu priču koja svojom atraktivnošću i žestinom namjerava trgnuti današnje društvo u kojem država marginalizira i podcjenjuje kulturu, obrazovni sustav „proizvodi“ mlade mozgove koji ni u snu ne žele čitati, dok ih odgajaju žutilo, društvene mreže, ruralni trendovi i narodnjaci, a „ušminkana“ europejska maska skriva naličje sve dublje depresije, pasivnosti, letargije i balkanizacije. U doba u kojem je Sumrak saga epska ljubavna priča, a Ana Karenjina tek patetična literatura po kojoj još nije snimljen „dovoljno zanimljiv“ film, dolazi mjuzikl koji ukazuje na univerzalnost djela klasičnih autora, klasike koja u sebi skriva mnogo više od priče jer donosi sliku stvarnosti koja nas okružuje, a da je ni sami nismo svjesni. Klasike koja je aktualnija nego ikad.

Ana K. na atraktivan način približava klasično djelo mlađoj populaciji i njihovim jezikom pokušava ih vratiti kulturi. Predstava obiluje duhovitim trenucima, ali i emotivnim scenama koje izazivaju reakciju i tjeraju na razmišljanje. Tu su i brojne hitične glazbene dionice koje mlađoj generaciji danas približavaju „težak“ ruski klasik. Kroz Anu K. „oprane“ su i brojne institucije, površan način života i žutilo na estradi. 

Ansambl Medley Teatra na ovom je predstavljanju imao i pratnju Medley benda uživo, vrhunskih veterana, među kojima su i Toni Lović - gitarist grupe Zabranjeno Pušenje, Berislav Blažević - klavijaturist grupe Parni Valjak, Nenad Borić - bubnjar grupe Crno Perje i drugi. 

Premijera mjuzikla, koji ima potencijal postati novi kazališni hit 2014./2015. predviđena je za prosinac ove godine, a produkcija kreće u rujnu, nakon ljetne stanke, i to velikom javnom audicijom na kojoj će priliku dobiti svi talentirani glumci, pjevači i plesači iz regije. 

Naši partneri pišu
Message