Obavijesti

Show

Komentari 1

Od 4. do 12. rujna dođite na Festival svjetske književnosti

Od 4. do 12. rujna dođite na Festival svjetske književnosti
3

Drugo izdanje Festivala okupit će domaće i strane autore, a u njegovu središnjem programu 'Razotkrivanje', prve večeri predstavit će se Francesca Melandri

VIDEO

Drugo izdanje Festivala svjetske književnosti okupit će, od 4. do 12. rujna u Zagrebu, brojne domaće i strane autore, a u njegovu središnjem programu 'Razotkrivanje', prve večeri predstavit će se talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Festival organizira nakladnik Fraktura kao 'slavlje književnosti i umjetnika' kojemu je cilj ucrtati Zagreb na mapu gradova kvalitetnih književnih događanja.

'Drugi Festival svjetske književnosti dovest će u Zagreb tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora, a njegova je prva gošća suvremena talijanska spisateljica Francesa Melandri, autorica dvaju iznimnih romana', kazao je predstavljajući program na konferenciji za novinare u Kinu Europi glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Melandri će na tribini 'Razotkrivanje' predstaviti svoj roman 'Viši od mora', a Serdarević je od gostiju još izdvojio Javiera Cercasa, 'možda ponajboljeg suvremenog španjolskog autora' čiji su romani prevedeni na tridesetak svjetskih jezika i koji se 'beskompromisno obračunava s recentnom španjolskom prošlošću'. U Zagrebu će gostovati i 'izniman francuski autor' Mathias Enard, izraelski pisac Sami Michael, 'jedan od vodećih pripadnika izraelskih intelektualaca koji se bori za mir' i brojni drugi.

S njima će na tribinama 'Razotkrivanje' i na svakodnevnim okruglim stolovima na teme kao što su 'Western danas', 'Rat i sjećanje', 'Politika i književnost' ili 'Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom' razgovarati vodeći hrvatski urednici i kritičari.

U programima festivala sudjelovat će još, među ostalima, kanadski romanopisac i scenarist Patrick deWitt, srpski književnik Bora Ćosić, slovenski pisac Aleš Debeljak, bosanski pjesnik i esejist Semezdin Mehmedović, britanski književnik Lawrence Norfolk, Finac Kjell Westo i drugi. Od domaćih književnika gostuju Miljenko Jergović, Renato Baretić, Ivica Đikić, Dragutin Lucić, Nenad Rižvanović, pjesnik i esejist Branko Čegec, povjesničar Darko Dukovski, redatelj Rajko Grlić i brojni drugi.

Festival želi ostvariti što veću interakciju čitatelja i autora i biti prisutan na što više lokacija u gradu, a ove godine program će se održavati u Kinu Europi, dok će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održavati novi program 'Pisac i njegov čitatelj', u kojemu uz pisca sudjeluje urednik ili prevoditelj. Voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević istaknula je kako je riječ o iznimno dobro osmišljenom programu koji će ugostiti odlične autore koje čitatelji nemaju inače prigodu susresti.

Festival ove godine uvodi i program 'Književna matineja' namijenjen srednjoškolcima i gimnazijalcima, u sklopu kojega će učenici zagrebačke Pete, Prve i Desete gimnazije ugostiti suvremene hrvatske autore po vlastitom odabiru - Renata Baretića, Slavenku Drakulić i Igora Štiksa, čija će im djela poslije biti izborna lektira.

I ove godine hrvatski će likovni umjetnici portretirati sudionike festivala te stvarati crteže i slike inspirirane njihovim knjigama, a izložba njihovih radova otvorit će se u subotu 30. kolovoza u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' i biti otvorena za vrijeme trajanja festivala.

Selektor izložbe i član programskog odbora Tomislav Buntak napomenuo je kako u programu sudjeluje 17 umjetnika, a cilj i temeljna ideja uključivanja likovnih autora u Festival je mogućnost interdisciplinarnosti, povezivanje različitih medija kroz umjetničke sadržaje.

Festival se odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a sva su festivalska događanja besplatna i odvijaju se uz simultani prijevod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...