Obavijesti

Show

Komentari 30

Od prvog trenutka zamišljao je kako će se zvati njihova djeca

Od prvog trenutka zamišljao je kako će se zvati njihova djeca
10

David Bowie upoznao je supermodela Iman na sastanku naslijepo koji je dogovorio zajednički frizer. Odmah se zaljubio, no ona ga je odbijala jer se upravo bila rastala

VIDEO

Kad je riječ o Davidu Bowieju, najbolje je očekivati nešto sasvim neobično. Tako je bilo i prošli tjedan na dodjeli British Awards, najvažnije glazbene nagrade u Velikoj Britaniji. “Vi manijaci, stvarno ste mislili da će se David pojaviti ovdje večeras? Baš njega briga za ovo! Zato je po nagradu poslao svoju izaslanicu na zemlji!” Tako je Noel Gallagher najavio Kate Moss, koja je preuzela nagradu u njegovo ime, a na pozornici se pojavila odjevena u Bowiejev kombinezon s bijelim zečevima iz 1972., iz faze kad je još bio poznat i kao Ziggy Stardust. Bila je to godina kad je obojio kosu u crveno, izjavio da je homoseksualac i promijenio povijest rock’n’rolla. Ove godine postao je najstariji glazbenik u povijesti British Awardsa koji je dobio ovu nagradu i to za svoj posljednji album “The Next Day”.

Već su u školi primijetili njegov izniman talent za glazbu

Pravim imenom David Robert Jones rođen je u Londonu 8. siječnja 1947. S ocem Haywoodom Stentonom Jonesom i majkom Margaret odrastao je u južnom Londonu. Još u vrtiću je slovio za nadarenog osobenjaka sklonog tučnjavama, ali je s deset godina na satovima glazbe i pokreta briljirao. Učitelji su ga ocijenili kao vrlo talentiranog s izraženim umjetničkim izričajem, začuđujućim za dječaka njegove dobi. Iste godine njegov interes za glazbu potaknuo je i otac, koji je donio kući gramofon i ploče Fats Domina, The Plattersa i Elvisa Presleya. Mnogo godina poslije Bowie je ispričao kako je Presley imao najveći utjecaj na njega jer je prvi put u životu vidio svoju sestričnu kako skače na njegovu glazbu.

Zbog udarca u oko izgleda kao da su mu oči različite boje

Prvi pravi instrument kojim se otisnuo u svijet glazbe bilo je ukulele, a ubrzo je počeo svirati i klavir. Unatoč glazbi, upisao je tehničku školu. Uz polubrata Terryja Burnsa Bowie se zainteresirao i za jazz, a majka mu je 1961. kupila i prvi plastični alto saksofon, koji je naučio svirati uz glazbenike iz kvarta. Godinu dana poslije zaradio je ozljedu koju će pretvoriti u dio imidža. Naime, njegov vjerni prijatelj George Underwood udario ga je šakom u oko u tučnjavi zbog neke djevojke. Proveo je četiri mjeseca u bolnici, prošao niz operacija, ali se vid nije mogao potpuno spasiti. Njegova lijeva zjenica ostala je zauvijek proširena ostavljajući dojam da Bowie ima različitu boju očiju. Već iduće godine plastični saksofon zamijenio je pravim i s 15 godina oformio svoj prvi bend - The Konrads, koji je ubrzo napustio razočaran neambicioznom svirkom ostalih članova. Čim je završio školu, roditeljima je rekao da želi biti pop-zvijezda, pa se majka odmah pobrinula da ga zaposli kao električara. No ubrzo je počeo svirati u bendu King Bees, a dobio je i prvog menadžera. Ni uz novi bend Riot Squad nije polučio neki veći uspjeh, a onda je pokušao s promjenom imena. Prozvao se David Bowie prema teksaškom rendžeru Jamesu Bowieju i nožu koji je koristio. Prvi solo singl “The Laughing Gnome” objavio je 1967., a šest tjedana poslije i prvi album “David Bowie”, no bez ikakva uspjeha, pa je pauzirao iduće dvije godine.

U međuvremenu upoznao je Lindsaya Kenta, učitelja plesa, pokreta i pantomime koji ga je očarao stilom života i osobnošću. Kent je pak Bowieja potaknuo na studij dramskih umjetnosti, a onda ga upoznao s njegovom prvom velikom ljubavi - plesačicom Hermione Farthingale. Angažirao ih je za predstavu i crvenokosa ljepotica odmah je očarala Bowieja. Unajmili su stan u Londonu i živjeli zajedno.

Odselio se iz obiteljskog doma zbog plesačice Hermione

- Bilo je to vrijeme kad je on radio na novom albumu ‘Space Oddity’. Prvi put u životu odselio se od kuće i bio je fasciniran time što ima stabilan, sretan dom i bez roditelja. Sve to potaknulo je njegovu kreativnost i već tada, a pod utjecajem Kenta, postao je svjestan vlastite pojave i važnosti ikonografije - ispričala je Hermione. Njihov dom je bio baza benda Turquoise, u kojem je, osim Davida i Hermione, svirao i gitarist Tony Hill, a onda su oformili i bend The Feathers s Johnom Hutchinsonom.

Te 1968. David i Hermione otputovali su u Škotsku i proveli tamo nekoliko tjedana s tibetanskim lamama. Bili su to njihovi zadnji sretni dani. Naime, Hermione se ipak željela koncentrirati na karijeru plesačice i glumice, pa je otputovala zbog audicija. Godinu dana poslije snimila je film “Love you till Tuesday”. Veza s Davidom polako se i sigurno počela raspadati. Na setu je upoznala plesača Stephena Reinhardta i zaljubila se. Istodobno, David je dovršio album “Space Oddity” i na njega uvrstio pjesmu “Letter to Hermione” u kojoj je objasnio koliko pati za njom.

Patio je za Hermione, no ona ga je hladnokrvno ostavila

- Pokušao sam je vratiti pjesmom, ali jednostavno nije išlo. Nikad je više nisam vidio u životu - priznao je. A njegova prva prava ljubav već 1972. udala se za antropologa i odselila u Indoneziju. Na pitanje što misli o pjesmi koju joj je David napisao tih godina, nedavno je hladno izjavila: “Da, to je lijepa ljubavna pjesma, ali ne vjerujem da ju je posvetio meni. Mogao je to napisati bilo kome”. David je pak rekao da je njega prekid s njom posve razorio. Unatoč svemu pjesma “Space Oddity”, o majoru Tomu lansiranom u svemir, zavrtjela se u eteru 11. lipnja 1969. samo desetak dana prije nego što je Apollo 11 sletio na Mjesec s prvom ljudskom posadom. Pjesma je postala ultimativni broj 1 na top-ljestvicama te smjestila Bowieja među zvijezde. U to vrijeme već je bio dva mjeseca u vezi s Angelom Barnett, a njezin utjecaj na Davida bio je toliko jak da je imao posljedica i na njegovu karijeru, što je izludjelo menadžera Kena Pitta.

- Čim smo prohodali, rekao mi je da nije baš zaljubljen u mene, ali se s vremenom zaljubio kad je shvatio da ga podržavam i da mu pomažem u karijeri. Zapravo, bila sam mu vjerna pratilja iako za mene to nije bio brak iz snova. Ja sam navikla da me roditelji gledaju kao princezu i to sam očekivala i od supruga - ispričala je Angela, koja je s Davidom 1971. dobila sina Duncana.

Angela je bila ta koja je poticala Bowieja u isticanju njegove androginosti na kojoj je izgradio popularnost i prepoznatljivost. Već 1970. objavio je novi album “The Man Who sold the World”. Promovirao ga je na američkoj turneji i zaprepastio sve svojim imidžem.

Glazbenik nije mogao sakriti ovisnost o kokainu

Počeo je nositi haljine i pripijene šarene kombinezone u vrijeme kad su svi rockeri nosili jeans. Glazbeni kritičar magazina Rolling Stone John Mendelsohn napisao je da David izgleda zadivljujuće i zbunjujuće u isto vrijeme jer neodoljivo podsjeća na dvojnicu Lauren Bacall. A onda je uslijedio i dokumentarni koncertni film “Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” pa je Ziggy postao Bowiejev alter ego. Brak s fotomodelom, glumicom i glazbenicom Angelom Barnett pretrpio je iskušenja. Angela je rođena na Cipru 1949. godine od oca Engleza i majke Poljakinje. Upoznala je Davida u Londonu preko zajedničkog prijatelja kad joj je bilo 20 godina. Vjenčanje je bilo skromno, u matičnom uredu u Bromleyu. Unatoč tome što to nije bila ljubav na prvi pogled, Bowie joj je s vremenom posvetio i dvije pjesme – “The Prettiest Star” i “Golden Years”. Pratila ga je na međunarodnim turnejama po svim kontinentima, ali ga nije mogla spriječiti da uskoro upadne u nevolje. Već godinu dana nakon vjenčanja objavio je novi album “Hunky Dory” i obznanio da je homoseksualac iako to zapravo nije bio. To je razdoblje opisano u biografiji Micka Jaggera u kojoj piše da je bio u vezi s Bowiejem, što nikada nije potvrđeno. A onda se sredinom ‘70-ih saznalo i da je Bowie ovisan o drogama. Na dan kad je u studenom 1975. umro španjolski diktator Francisco Franco, Bowie je sjedio u studiju čekajući intervju.

Na molbu voditelja da ustupi dio termina vijestima iz Španjolske, Bowie je hladno odgovorio da ne dolazi u obzir. No tijekom cijelog razgovora bio je izgubljen, govorio je nepovezano. Ubrzo se saznalo da je ovisan o kokainu i da se te godine nekoliko puta predozirao. Iduće godine je upao u nove kontroverze. Tijekom promotivne turneje albuma “Station to Station” izjavio je da je Engleska profitirala zahvaljujući fašističkim vođama, a onda je na granici Rusije i Poljske kod njega pronađeno i fašističko znakovlje. Kad se te godine uoči koncerta provozao Londonom u otvorenom Mercedesu, uhvatili su ga kako odmahuje obožavateljima fašističkim pozdravom. Zbog svega se iz Engleske najprije sklonio u Švicarsku. No idilično okružje samo ga je inspiriralo na još veću ovisnost o kokainu. U toj fazi posvetio se slikanju i skupljanju djela suvremene umjetnosti. Konačno 1976. preselio se u Zapadni Berlin i povezao s tamošnjom glazbenom scenom i upoznao s elektroničkom glazbom. Uspješno se riješio ovisnosti i 1977. objavio album “Low”, koji je napravio pod utjecajem glazbe Kraftwerka. Krajem ‘70-ih i početkom ‘80-ih Bowie se iz statusa super-zvijezde polako pretvarao u megazvijezdu, ali mu je zbog toga brak sve više propadao. Konačno 1980., nakon potezanja po sudovima, Angela je otišla s 500.000 funti, a njemu je pripalo skrbništvo nad 9-godišnjim Duncanom. Majka više nikad nije inzistirala na viđanjima sa sinom pa on danas više o njoj ne želi ni govoriti. Angela je nedavno priznala da je ovisna o drogama i alkoholu, a s bivšim suprugom više nikad nije progovorila ni riječ. Bowie je ‘80-ih doživio najsjajnije trenutke karijere svirajući pop, a privatni život svodio se uglavnom na prolazne avanture, a među ljepoticama s kojima je bio spominju se i Elizabeth Taylor, Bianca Jagger, Tina Turner i Melisa Hurley. Sve dok 1992. nije upoznao tamnoputu ljepoticu Iman. Podrijetlom Somalka, Iman Mohamed Abdulmajid prije Davida također je bila u braku i to s tadašnjom košarkaškom zvijezdom Spencerom Haywoodom, s kojim ima kćer Zulekhu Haywood. Razveli su se 1986., a 1989. Iman je došla na Bowiejev koncert. Vidjeli su se u backstageu u prolazu, a tek u listopadu 1990. zajednički frizer Teddy Antolin organizirao im je spoj naslijepo.

- Iste večeri kad sam je vidio, počeo sam smišljati imena našoj djeci - priznao je David. Bila je to ljubav na prvi pogled. No sedam godina mlađa Iman bila je oprezna.

- Nije mi bilo ni na kraj pameti da se udam za rock-zvijezdu, ali David me natjerao da promijenim mišljenje - rekla je Iman. Ubrzo nakon poznanstva Iman je posao odveo u Pariz. - Kad sam ušla u hotelsku sobu, bila je prepuna mog omiljenog cvijeća - gardenija, a na stolu me dočekala Davidova poruka. Kad sam se vratila u L.A., dočekalo me novo iznenađenje. Otvorila su se avionska vrata, a tamo je bila hrpa fotografa koji su nekog slikali. U sredini te gungule stajao je David s cvijećem u ruci i smijao se od uha do uha. Nije ga bilo briga što će svi saznati. To me oduševilo - ispričala je manekenka. A da bi je potpuno osvojio, poveo ju je u Pariz na privatno krstarenje rijekom Seinom. Kad je brod doplovio do Pont Neufa, David je zapjevao “April in Paris” Doris Day i zaprosio je. U travnju 1992. Iman se udala za Davida najprije na privatnoj civilnoj ceremoniji u Švicarskoj, a onda su sve ponovili u crkvi u Firenci u lipnju iste godine.

Vjenčani kum bio im je Duncan, Davidov sin iz prvog braka

Među ‘70-ak uzvanika bilo je i njezinih rođaka iz Somalije i njegove rodbine i prijatelja iz Engleske. Davidov kum bio je sin iz prvog braka, Duncan. Prije 14 godina Iman je rodila kćer - Alexandriu Zahru Jones, a David i Iman čuvaju je od fotografa jer je ne žele izlagati javnosti.

- Ona do prije nekoliko godina nije imala pojma da sam ja bila model. Znala je samo da imam kozmetičku tvrtku. Isto je i s Davidom. On je za nju samo tata, iako primjećuje kako ljudi reagiraju kad ga vide. No nitko joj ne želi lagati. Ako bude jednog dana o tome htjela razgovarati, reći ćemo joj sve - objasnila je Iman, koja će s Davidom 24. travnja proslaviti 22 godine braka.

- Za uspješan brak morate puno razgovarati i zabavljati se kad ste zajedno. Mi uvijek planiramo da slobodno vrijeme provedemo zajedno. To je najvažnije - objasnila je Iman. A na pitanje kako bi opisao brak, David je odgovorio: “Ako mislite da je brak rock-zvijezde i supermodela nešto najbolje na svijetu, ja samo mogu reći da jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Marko iz 'Braka' o svom bolnom životnom iskustvu: 'Izgubio sam sve, a onda sam se izdigao...'
PROMIJENILO MU ŽIVOT

Marko iz 'Braka' o svom bolnom životnom iskustvu: 'Izgubio sam sve, a onda sam se izdigao...'

U showu 'Brak na prvu' parovi su morali jedno drugome otkriti trenutak iz života koji ih je obilježio. Marko je priznao kako je imao brojne poroke, a Mura da ju jedna bivša veza u potpunosti promijenila