Obavijesti

Show

Komentari 6

Od stolara do filmske zvijezde: Preživio je nekoliko avionskih nesreća i sam si izgradio kuću

Od stolara do filmske zvijezde: Preživio je nekoliko avionskih nesreća i sam si izgradio kuću
8

Sedamdesetih je zamalo odustao od glume te je radio kao stolar kako bi prehranio obitelj. Dosad je glumio u preko 50 filmova, a sljedeće godine ćemo ga gledati u petom nastavku 'Indiane Jonesa'...

Harrison Ford rođen je 13. srpnja 1942. godine u Chicagu. Počeci njegove glumačke karijere  bili su vrlo neuspješni, te se morao izdržavati na druge načine. Po zanimanju je stolar, te se bavio gradnjom vrata i prozora. 1964. oženio se s kuharicom Mary Marquardt, koja mu je rodila sinove Benjamina i Willarda.

Facebook/Screenshot

1977. odlučio je odustati od glume jer je morao osigurati stabilne prihode za obitelj. Iste godine razvodi se od Mary i prolazi kroz težak period. Naime, casting za film 'Ratovi zvijezda' promijenio je njegov život zauvijek. Na sveopće iznenađenje, dobio je ulogu Han Sola i preko noći postao glumačka zvijezda. Film je oborio sve dotadašnje rekorde i postigao nevjerojatnu zaradu.

Screenshot

1980. Ford glumi u nastavku 'Ratova zvijezda', a godinu nakon dobiva jednu od najvažnijih uloga u karijeri. Postaje pustolov Indiana Jones te se pojavljuje u četiri nastavka filma.

Privatni život bio mu je vrlo buran. Ford je strastveni pilot i preživio je nekoliko zrakoplovnih nezgoda, od kojih je najspektakularnija ona iz 2015. godine. Tada je prisilno sletio na golf terene u blizini Los Angelesa, a 2017. se sa svojim malim zrakoplovom zamalo sudario s putničkim avionom u kojem se nalazilo 116 ljudi.

Harrison Ford ozlijedio rame na snimanju novog Indiana Jonesa
Harrison Ford ozlijedio rame na snimanju novog Indiana Jonesa

Još uvijek se iz hobija bavi stolarijom, te je sam izgradio kuću  na ranču u gradiću Jackson Hole, u kojoj boravi kad nije u Los Angelesu.

PA/Pixsell

Od 1983. do 2004.bio oženjen scenaristicom Melissom Mathison, s kojom ima sina Malcolma i kćerku Georgiu. Njegova treća veza s Calistom Flockhart iz serije 'Ally McBeal' traje i dalje, a vjenčali su se 2010. u Wyomingu. Calista je posvojila sina Liama dok je bio beba, a kasnije ga je posvojio i Harrison. 

€˜Star Wars: The Rise of Skywalker World Premiere - Los Angeles

Ford se pojavio u više od 50 filmova, a ni u 79. godini života ne odustaje od svoje glumačke karijere. Sljedeće godine gledat ćemo ga u petom nastavku popularnog 'Indiane Jonesa'.

J.Jared