Obavijesti

Show

Komentari 43

Odbjegli glumci odgovorili: Juraga, baš nećemo šutjeti

Odbjegli glumci odgovorili: Juraga, baš nećemo šutjeti
3

DOSTA JE Kulturnjaci su tražili da ih ceh podrži u smjeni Zlatka Hasanbegovića. Predsjednik HDDU-a odgovorio im je neka šute i ne prozivaju novog ministra

VIDEO

Reagirao sam jer se problemi gomilaju godinama. Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Slavko Juraga sugerira nam šutnju i nekritiziranje nove političke garniture. To je kap koja je prelila čašu i zato sam se ispisao iz udruženja, rekao je glumac Milivoj Beader (51).

On je jedan od šezdesetak glumaca, dramaturga i kulturnih djelatnika koji su u nedjelju poslali zahtjev za ispis iz Udruženja. Objašnjavaju da su razlozi njihova nezadovoljstva način odlučivanja, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora. Smatraju da ceh ni na koji način ne štiti njihove interese. Nekima je povod da izađu iz Udruženja bilo pismo predsjednika Jurage koje im je nedavno poslao. Od Jurage su, naime, tražili da se Društvo očituje o peticiji protiv izbora ministra kulture RH, Zlatka Hasanbegovića. Juraga ih je neugodno iznenadio.

Juraga bi se sad mirio

- HDDU je strukovna udruga, umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja poštuje legitimno izabranu Vladu. Nikada nismo osporavali niti izražavali svoj stav o izabranom ministru/ministrici kulture RH - odgovorio im je Juraga te naglasio da svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju odgovornost.

Glumce je to dodatno naljutilo i isprovociralo. Ne žele biti marionete, ne žele šutjeti. Prva se pobunila Nina Violić (43). Zasmetala ju je izjava Hasanbegovića da 'antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava i da je to floskula'. Potom je primila prijetnje progonom, smrću pa i silovanjem kćeri. U nekoliko dana 60-tak umjetnika napustilo je Udruženje, a lista se nadopunjuje. Među glumcima koji su se ispisali su Nataša Janjić, Leon Lučev, Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Krešimir Mikić i drugi.

Juraga je gubitak članova objasnio nesporazumom.

- Sastavljamo dopis kojim želimo objasniti da je došlo do pogrešne interpretacije onoga što smo željeli poručiti našim članovima - rekao je Juraga.

Čeka se potez HDDU-a

Iako predsjednik ceha sada želi stati na loptu i vratiti odbjegle članove, njima nije do povratka u okruženje u kojemu se mora ‘šutjeti i trpjeti’. Smatraju da trebaju razgovarati i odlučiti kako i s kime dalje. Navodno se razmišlja i o novom cehovskom udruženju.

- Žao mi je što nitko nije osudio govor mržnje prema Nini Violić. Ja sam izašao iz društva jer HDDU već dugo ne zastupa moje stavove. Što će biti dalje, ne znam. Na njima je da povuku potez - rekao je Danijel Ljuboja (41).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...