Obavijesti

Show

Komentari 200

Odlučni glumci su rekli svoje: Neće nam ni Juraga popovati!

Odlučni glumci su rekli svoje: Neće nam ni Juraga popovati!
3

BOJKOT Glumci razmišljaju o osnivanju nove udruge, poput Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a za nagradu koju dodjeljuje Društvo više ne žele ni čuti

VIDEO

Nismo imali velike koristi od HDDU-a pa nam se ništa neće dogoditi sad kad nismo njegovi članovi, kaže Milivoj Beader (51) koji se ispisao iz Društva.

Kazalištarci plaćaju 90 kuna mjesečne članarine, a jedina privilegija im je porezna olakšica za honorare koje zarade izvan matične kuće. Više od 60 umjetnika istupanjem se odriče tog benefita.

- Kao bivšeg dragovoljca Domovinskog rata čudi me što je iz gradskih i državnih kazališta, izuzev ZKM-a, HDDU bojkotiralo tek petnaestak glumaca. Valjda se ljudi boje za radna mjesta - objašnjava Beader.

Bojkot nagrade i dodjele

On je samo jedan od nezadovoljnika koji misli da je ideja osnivanja alternative HDDU-u realna. Nezadovoljni umjetnici čak će bojkotirati i Nagradu hrvatskoga glumišta koje se dodjeljuje jednom godišnje.

- Ako smo napustili Društvo, nema šanse da se natječemo za nagradu koju ono dodjeljuje. Naravno da ćemo bojkotirati i samu dodjelu - objasnio je ZKM-ov glumac koji je jedan od onih koje predsjednik HDDU-a, glumac Slavko Juraga, želi smiriti i vratiti u članstvo.

- Pozvao sam sve ‘odbjegle’ da se nađemo i razjasnimo. Jedini razlog zašto sam se i prihvatio ove funkcije je želja da ne dođe do podjela - rekao je Juraga koji je tražio pomoć ostalih članova Društva dok je sastavljao pismo u kojem poziva kolege na šutnju i suzdržavanje od kritiziranja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Juraga zove Ninu na kavu

- Pismo je prošlo filtar upravnog odbora. Nismo se sastali jer je svaki član odbora imao svojih obveza. Da jesmo, vjerujem da bi pismo u nijansama bilo drugačije - rekao je Juraga kojemu ne pada na pamet dati ostavku na čelno mjesto u Društvu.

Objasnio je zašto nije reagirao na prijetnje silovanjem i smrću Nini Violić i njezinoj maloljetnoj kćeri nakon njezina otvorenog pisma u kojem žestoko kritizira ministra Hasanbegovića.

- Nisam nazvao Ninu jer je bila u Italiji. Naravno da je za svaku osudu to što je doživjela. Čim se vrati, nazvat ću je, popit ćemo kavu i razgovarati - zaključio je Juraga koji misli da je cilj kulturnjaka koji su istupili iz društva pokušaj da se ono rastroji.

Nisam još poslao svoju ispisnicu jer još želim razgovarati s kolegama iz ansambla. Ali da, učinit ću to svakako jer je vodstvo HDDU još jednom potvrdio kako je politička organizacija, rekao je intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić (39).

Redatelj je kritizirao rad društva i prije Juragina mandata te je upozoravao da je dio članova povezan s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

- Gospodin Ševo, koji je potpredsjednik društva, nastupao je na inauguraciji predsjednice Kitarović, recitirao je na Bleiburgu i javno podržao Domoljubnu koaliciju u predizbornoj kampanji. Naravno da u takvom udruženju stvari nisu uređene da se bori za svoje članove nego za dio njih - rekao je Frljić i dodao da je Nagrada hrvatskoga glumišta, prema njegovu mišljenju, odavno izgubila važnost jer se, tvrdi Frljić, dodjeljuje po principu “ruka ruku mije”.

- Možda bi mogli uvesti nagradu za glumu najboljeg Hrvata - rekao je redatelj. Stanjem u kulturi i odabirom ministra nezadovoljan je i redatelj Krešimir Dolenčić, koji je donedavno bio član Odbora za kulturu HDZ-a.

- Mislio sam da je Hrvatska čista stranka prava zafrkancija sve dok odande nije došao ministar kulture - rekao je redatelj Dolenčić, koji tvrdi da se ne slažu svi s imenovanjem novog ministra i da je Anja Šovagović rješenje na koje bi on pristao.

- Od mladosti sam uletjela u politički žrvanj i onda sam se silom prilika počela zanimati za politiku kako bih bolje razumjela zašto se to događa baš meni. Kao mlada djevojka imala sam dosta neugodan sukob s komunizmom i to me obilježilo za cijeli život. A možda je to i pitanje odgoja. Odgojena sam tako da me mnogo toga zanima - rekla je nesuđena ministrica Šovagović.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja