Obavijesti

Show

Komentari 16

Oliverovi albumi za vječnost: Pjesme koje se pamte zauvijek

Oliverovi albumi za vječnost: Pjesme koje se pamte zauvijek
13

Njegova ljubav prema glazbi rodila se kad je imao samo pet godina. Naime, tada je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku. Ubrzo nakon toga, upisao je glazbenu školu...

VIDEO

Nakon godinu dana borbe s teškom bolešću, u 71. godini života napustio nas je glazbeni velikan Oliver Dragojević. Čovjek koji je svojim glasom izazivao istinske emocije u ljudskim srcima, ostavio je iza sebe brojna sjećanja, ali i pjesme koje će ostati vječne. 

Njegove ploče bile su među najprodavanijima, a njegovo ime bilo je i dalje će ostati sinonim za vrhunsku glazbu. Potvrda za to je i Porin za životno djelo koji je dobio ove godine.

Njegova ljubav prema glazbi rodila se kad je imao samo pet godina. Naime, tada je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku.  Ubrzo nakon toga, upisao je glazbenu školu u kojoj je učio svirati glasovir, a zatim klarinet i gitaru.

S bratom Aljošom i najboljim prijateljima, Oliver je volio slušati radio Luxembourg i 'skidali' pjesme koje bi zatim uvježbavali i navečer svirali. Kao tinejdžer Oliver se nije mogao odvojiti od klavijature, a u ono vrijeme najviše je uživao slušajući hitove Raya Charlesa i Stevieja Wondera. 

Razdoblje između 1975. i 1980. mnogi i danas smatraju 'zlatnim godinama' Splitskog festivala, a tamo je 1975. Oliver dobio priliku izvesti pjesmu 'Galeb i ja'. Zajedno sa Zdenkom Runjićem, Oliver je ubrzo postao najnagrađivaniji autor s najvećom nakladom. Njegova popularnost od tog je trenutka samo rasla, a hitovi mladog Olivera bili su na samom vrhu glazbenih top ljestvica. 

Supruga Vesna: Sve Oliverove uspomene skupit ćemo u muzej
Supruga Vesna: Sve Oliverove uspomene skupit ćemo u muzej

Svoj prvi album u pedesetogodišnjoj karijeri, 'Ljubavna pjesma', Oliver je objavio 1975. godine. Dvije godine nakon toga, splitski glazbenik objavio je album 'Malinkonija' na kojoj su se, između ostaloga, našli vječni hitovi 'Galeb i ja', 'Skalinada' i 'Što učinila si ti'. Već iduće godine, Oliver je odlučio snimiti i treći album, ovaj put pod nazivom 'Poeta'. Na albumu su se našli najveći ljubavni hitovi glazbenika kao što su 'Molitva za Magdalenu', 'Ti me vodi preko voda', 'Zbogom ostaj ljubavi', ali i nezaboravni klasik 'Oprosti mi, pape'. 

Oliver je 1979. godine izdao album 'Vjeruj u ljubav' koji je bio četvrti po redu studijski album splitskog glazbenog virtuoza. Osim istoimene balade 'Vjeruj u ljubav', na albumu su se našli još neki poznati hitovi poput 'Nocturno', 'Ostavljam te samu' i 'Ljubav je tvoja kao vino'. Peti album 'Đelozija' objavio je 1981., a 'Svoju zvizdu slidin' četiri godine poslije. 

'Neka nova svitanja' sedmi je njegov studijski album iz 1994., a na njemu je donio vječne hitove poput 'Lijepa bez duše', 'Brod u boci', 'U ljubav vjere nemam' i 'Ajde idi svojim putem'. Ovaj album donio mu je i Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. 

24sata

'Trag u beskraju' njegov je album iz 2002., a neke od najpoznatijih pjesama na tom albumu bile su, dakako, 'Trag u beskraju', zatim 'Sve bi da za nju', 'Pred tvojim vratima' i 'Dođi noćas u moj san'. U suradnji s diskografskom kućom Aquarius Records, 2005. Oliver je snimio album 'Vridilo je' na kojem se, između ostaloga, nalaze hitovi 'Ako voliš me' i 'Nestajem'.

Oliverov zadnji koncert: Skinuo kapu i rasplakao cijelu dvoranu
Oliverov zadnji koncert: Skinuo kapu i rasplakao cijelu dvoranu

 Album 'Noć nek tiho svira' snimio je s violončelistom Stjepanom Hauserom u kojem su obradili najveće Oliverove hitove. 'Našoj ljubavi je kraj', 'Oliver 5', 'Za sva vremena', 'Oliver i prijatelji', 'Platinum collection', 'Kozmički dalmatinac', samo su neke od kompilacija koje je Oliver također objavio. Album 'Samo da je tu' svjetlo dana ugledao je u srpnju 2010., a na njemu se nalaze i balade poput 'Jubavi mala', 'Vjerujem u anđele' i 'Dao bi se kladit'. 

Posljednji studijski album 'Familija' snimio je prije samo dvije godine u suradnji sa splitskim pjevačem Gibonnijem, inače svojim dugogodišnjim prijateljem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama