Obavijesti

Show

Komentari 0

Operni pjevači učit će disati one koji su preboljeli korona virus

Operni pjevači učit će disati one koji su preboljeli korona virus
1

U nadi da ćemo vam uspjeti poboljšati narušeno disanje, kako osvještavanjem mogućnosti vašeg dišnog organa tako i povećavanjem njegovog kapaciteta osnovali smo ovu grupu, poručili su pjevači

Operni pjevač Ljubomir Puškarić s kolegama iz zagrebačkog HNK pokrenuo je inicijativu 'Prodiši'. Pozvani su svi oni koji su imali teže simptome Covida-19 ili oni koje se žele raspitati za nekoga drugoga, a nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju.

-  Mi operni pjevači koristimo razne vježbe disanja kojima održavamo svoju formu i kapacitet pluća. U nadi da ćemo vam uspjeti poboljšati narušeno disanje, kako osvještavanjem mogućnosti vašeg dišnog organa tako i povećavanjem njegovog kapaciteta osnovali smo ovu grupu - poručili su operni pjevači. 

Ulaskom u grupu možete dobiti informacije o cijelom procesu, a slanjem poruke na email: prodisicovid19@gmail.com (s imenom i prezimenom, godinama te kontaktom) možete se uključiti u rad sa 'instruktorima' koji su svi profesionalni operni pjevači. Rad 'instruktora' će se temeljiti na programu vježbi posebno osmišljenim za ovu inicijativu, a baza će biti online konzultacije jedan na jedan sa svim sudionicima. Rad će se odvijati preko Zoom ili sličnih platformi. Za početak će svaki sudionik dobiti barem jedan termin tjedno u dogovoru sa instruktorom.

- Operni pjevači su se rado uključili u ovu inicijativu i trudit će se pomoći svatko koliko može u svoje slobodno vrijeme. Dobnih granica nema i prethodno učenje pjevanja nije uvjet. Ako i falšate - nije problem! - kažu majstori pjevači u priopćenju za javnost.

Trajanje sudjelovanja je procijenjeno na šest tjedana. Naime, istraživanje u Engleskoj, odakle je ideja za ovakav projekt i krenula, pokazalo je značajne rezultate u obliku poboljšanja psihofizičkog stanja osoba koje su se uključile u rad sa opernim pjevačima nakon što su preboljeli Covid 19 ali su im ostali problemi sa disanjem. Po uzoru na njihov projekt kojeg je pokrenula Engleska Nacionalna Opera (ENO Breathe program) u suradnji sa 'Imperial College Healthcare', odlučili su napraviti nešto slično i u Hrvatskoj.

Deset najvećih misterija korone na koje znanstvenici nemaju odgovor ni nakon godinu dana
Deset najvećih misterija korone na koje znanstvenici nemaju odgovor ni nakon godinu dana

Rad instruktora počinje od ponedjeljka 8. ožujka te pjevači pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje da se jave u grupu ili na gore navedenu adresu, kao i druge kolege operne pjevače, koji trenutno nisu među instruktorima, ako žele, da im se priključe.

Za početak, u grupi instruktora su: Adela Golac Rilović (HNK Zagreb), Ivana Lazar (HNK Zagreb), Martina Puškarić (HNK Osijek), Ivica Trubić (HNK Zagreb), Tomislav Mužek (HNK Zagreb), Luciano Batinić (HNK Zagreb), Tvrtko Stipić (HNK Zagreb), Berislav Puškarić (HNK Osijek), Ozren Bilušić (HNK Zagreb) i Ljubomir Puškarić (HNK Zagreb).