Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
32 komentara

Opet drama: Mijenjali rezultate Eurosonga, Makedonku zakinuli

Zbog krivo pročitanih glasova bjeloruskog žirija, u finalu je 'zakinuta' predstavnica Sjeverne Makedonija koja je po konačnim rezultatima pobjednica glasova žirija

Foto: HRT
32 komentara

Iako je finale 64. Eurosonga na kojem smo saznali kako je ovogodišnji pobjednik predstavnik Nizozemske Duncan Laurence (25), rezultati glasovanja na službenom eurovizijskom kanalu na YouTubeu stigli su tek danas. Europska radiotelevizijska unija priznala je da je došlo do pogreške tijekom objave rezultata žirija, piše Eurosong.hr.

Problem je stvorio bjeloruski žiri, koji je i raspušten netom prije finala jer su u intervju nakon prve polufinalne emisije otkrili kojim su predstavnicima dali svoj glas.

Foto: HRT

Zbog toga je EBU morao naći neki alternativni način kako stvoriti rezultate žirija. Napravili su ih po uzoru na Armeniju, Rusiju, Gruziju i Azerbajdžan, odnosno, razmotrili su kako su finalisti prošli kod njih i onda izračunali prosječne rezultate. Međutim, na tablici rezultata tijekom prijenosa uživo bodove od jedan do 12 dali su zemljama koje su bile u zadnjih deset umjesto onima koje su bile u top deset.


OTKRILI GLASOVE Drama uoči finala Eurosonga: Bjeloruski žiri je diskvalificiran

Prema ispravljenoj verziji, bjeloruski žiri dao je jedan bod Rusiji, dva Švedskoj, tri Grčkoj, četiri Švicarskoj, pet Azerbajdžanu, šest Nizozemskoj, sedam Italiji, osam Cipru, deset Sjevernoj Makedoniji te 12 Malti. U finalu se cijelo vrijeme tijekom čitanja glasova žirija vodila tijesna borba između Švedske i Sjeverne Makedonije. Sjeverna Makedonija imala je 237, a pobjedu u glasovima žirija odnijela je Švedska sa samo dva boda prednosti. Ovi rezultati, dakako, znače i promjenu konačnog rezultata u finalu ovogodišnjeg Eurosonga.

  Foto: HRT

Budući da je Sjeverna Makedonija od bjeloruskog žirija dobila deset bodova, u konačnici sad ima 247, a Švedska 241. To znači da je Sjeverna Makedonija osvojila glasove žirija, ali joj je uskraćena proslava, s obzirom da je u subotnjem prijenosu rečeno kako je glasove žirija odnio Šveđanin.

Nizozemac Duncan Laurence ostaje pobjednikom Eurosonga 2019., no ovog puta Talijan Mahmood je 'samo' 26 bodova iza njega. Najveći 'nesretnik' je norveški trio KEiiNO, koji je ispao iz top pet i spustio se na šesto mjesto, a Šveđanin John Lundvik popeo na peto mjesto.

Foto: HRT

Povodom ovog događaja, na društvenim mrežama oglasila se i makedonska predstavnica Tamara, koja je na ovogodišnjem  Eurosongu sedma. Poručila je svom švedskom kolegi da su oboje pobjednici žirija.

Duncan Laurence of the Netherlands reacts after winning the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel SUZE I SREĆA U FINALU Nizozemska slavi: Duncan je 'pokorio' Eurosong i pobijedio

- Mi smo pobjednici glasova žirija - napisala je, a nedugo nakon obratila se švedskom predstavniku i rekla kako su zapravo oboje pobjednici te kako je bio odličan. 

Foto: HRT

POGLEDAJTE VIDEO: 

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Tema: Muzika

Message