Obavijesti

Show

Komentari 2

Osam filmova koji potajice na samom početku odaju radnju

Osam filmova koji potajice na samom početku odaju radnju
16

Spojlere uglavnom možete prepoznati čim ih vidite, no ovi su vrlo lukavo uvučeni u sam početak radnje. Ovo je osam filmova, koji vam sve otkriju u prvih pola sata

VIDEO

Možda spadate u one ljude koji svojski izbjegavaju svaki foršpan, klone se rasprava o filmu, ignoriraju stranice na Facebooku koje prenose vijesti o filmu i generalno ignoriraju sve što je o nekom filmu napisano, a sve to zato da bi izbjegli svaki mogući spoiler. No je li to moguće?

Činjenica je da ćete, čak i ako živite na pećini na Marsu, zatvorenih očiju, držeći prste u ušima i mumljajući ‘njanjanjanja, ništa ne čujeeeem”, i dalje dobiti neki spojler.

Naime, scenaristi se često jako zanesu pa i na sam početak filma stave ‘simpatične’ detalje koji svim pozornijim gledateljima odmah daju do znanja o čemu se tu radi. Ovo je sedam takvih ‘kriminalnih’ filmova, koji u prvih pola sata otkriju kritične detalje. Jasno, kako pišemo o radnjama i spojlerima, moramo upozoriti da će biti spojlera .

1) ‘Titanik’

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da, jasno nam je da su svi znali da je Titanik potonuo. To i je bio jedan od glavnih razloga zašto su filmu svi predviđali posvemašnju propast. I film se isto ne pretvara da mi ne znamo. Drugačijeg ishoda neće biti, početak nam pokazuje olupinu, čujemo kako je potonuo, čak i vidimo kompjutersku animaciju potonuća.

No to nije onaj spoiler na kojeg ciljamo. Jer Cameron nije otkrio samo ono vrlo očigledno, već nam je na samom početku rekao i kako se Rose preziva - Dawson . Tako da je njena veza s Jackom od samog početka jasna i znamo kamo ide.

VIDEO

2) ‘King Kong’

Dok putuju na Otok Lubanja, Denham , redatelj,  kaže glavnom liku da snimaju film o velikoj zvijeri koja umre zbog ljubavi prema ljepotici koju ne može imati. Treba li išta više dodati?

VIDEO

3) ‘Nemoguća misija 1’

Kako na početku svake epizode u seriji, tako i svi filmovi ovog serijala koriste isti početak - šibica se upali, fitilj krene iii...akcija! A u pozadini prolaze kadrovi iz epizode ili filma, što nije nikakav problem u seriji. No u filmu koji ovisi o tome da neke stvari ne budu otkrivene, to je i te kakav problem.

Prvi film serijala je to izveo bez imalo skrivanja. Ukoliko si date truda, možete vidjeti ključne scene, a pogotovo možete primijetiti da je Jon Voight , tj. njegov lik Jim Phelps, živ. A samo par minuta nakon početka vidimo kako umire. Takav početak je posveta originalnoj seriji, u kojoj je svaka epizoda imala drugačiji početak, s istom šibicom i fitiljem.

VIDEO

4) ‘Prestiž’

U ‘Prestižu’ Christophera Nolana , na samom kraju filma saznamo da je glavni lik svoj trik izvodio pomoću svojeg blizanca. Što je točno ono što je Cutter ( Michael Caine ) i rekao  - da je jedini način da se taj trik izvede pomoću blizanaca.

No pravi šok je kad saznamo kako je Angier ( Hugh Jackman ) cijelo vrijeme izvodio svoj trik. Uz pomoć Tesle se svake noći ‘umnožavao’ i svake noći je jedna kopija umirala. Točno kao što nam na samom početku redatelj pokaže kad prvi put vidimo trik sa kanarincima. Da bi trik uspio, jedna kopija mora umrijeti. Kako onda da ne volimo Christophera Nolana?

VIDEO

5) ‘Potpuni opoziv’

Premda ovaj film ima toliko materijala o kojem se može pisati, najfascinantnije je to da nam je radnja doslovno opisana u desetoj minuti.

Doug Quaid ( Arnold Schwarzenegger ) otiđe u Recall da bi dobio lažno sjećanje, a sjećanje koje odabere je - on odlazi na Mars, gdje će biti tajni agent, koji će upoznati atletski građenu ženu, a sve to pod plavim nebom. A u nastavku filma, Quaid ode na Mars, bude tajni agent, upozna atletski građenu ženu i nebo postane plavo. Možda može biti jednostavnije, ali ne znamo kako.

VIDEO

6) ‘Kapetan Amerika: Prvi osvetnik’

Kad pogledamo kako se ‘Kapetan Amerika: Prvi osvetnik’ uklapa u Marvel Cinematic Universe (dvanaest filmova snimljeno, još devet u planu), najvažnije je to što smo tim filmom dobili ‘starog’ heroja u modernom vremenu.

S time na umu, u prvih pet minuta filma doslovno saznamo sve o tome kako je Kapetan dospio u današnje doba, a zatim krene špica. Jasno da ne saznamo kako je nastao niti išta o Hydri (zli su, to je sve što trebamo znati), ali posve nam je jasno kamo priča ide.

VIDEO

7) ‘Stvor’

Norvežanima je ovaj film vjerojatno smiješan jer im je sve jasno odmah. Naime, kad na početku helikopter goni psa preko ledene pustoši, Norvežanin koji izađe iz helikoptera poviče ‘Vuk je čudovište!’. Još jedna situacija gdje je dosta toga istog trena jasno.

VIDEO

8) ‘Iron Man’

Na samom početku, Tony Stark je zarobljen, a njegovi porobljivači komentiraju na jeziku Urdu kako im je Stane dao puno novca da ga uhvate i ubiju. Kad se sve uzme u obzir, ljudi koji pričaju Urdu po svoj prilici nisu bili pretjerano sretni što su u trećoj minuti saznali tko je glavni negativac.

VIDEO


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju