Obavijesti

Show

Komentari 0

Oscari stižu: Dolazi li slavnom redatelju još jedna nagrada?

Oscari stižu: Dolazi li slavnom redatelju još jedna nagrada?
7

McQueenov film '12 godina ropstva' dobio Oscara za najbolji film. Ali taj Oscar nije nagrada redatelju. Sa svojim novim filmom, 'Udovice', i kip za tu kategoriju bi mogao postati redateljev

VIDEO

Steve McQueen jedan je od redatelja koji je već prvim svojim filmom pokazao kako jako dobro razumije svoj posao. U pitanju je autor koji je od 2008. pa sve do danas snimio 'samo' četiri filma, no već je s prva tri uspio skupiti impresivnu kolekciju nagrada. No nagrada koja mu cijelo vrijeme bježi iz ruku jest Oscar. 

Ipak, valjda priznati da je njegov film '12 godina ropstva' dobio Oscara za najbolji film. Ali Oscar za najbolji film nije nagrada redatelju, a sa svojim novim filmom, 'Udovice', i kip za tu kategoriju bi mogao postati McQueenov.

Njegov prvi film 'Glad', iz 2008., podosta je težak i mučan film. Nemir, mučnina i osjećaj užasa od početka pa do kraja filma prožimaju gledatelja. Prema metodi snimanja, moglo bi se reći da je to art film, s dugim statičnim scenama i vrlo malo dijaloga. McQueen je za 'Glad' osvojio nekoliko desetaka nagrada: BAFTA za najboljeg debitanta, europsku nagradu za otkriće godine, nagradu u Cannesu Zlatna kamera, London critics award, Los Angeles critics award za najboljeg filmaša nove generacije, nagradu Gucci u Veneciji, Kingfisher u Ljubljani, nagrade u Torontu, Chicagu, Tallinnu, Sidneyju, Stockholmu, New Yorku i drugdje. No Oscar mu je tada izmakao.

Vratio se nakon tri godine s filmom 'Sram' ('Shame'), s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi. U filmu smo pratili život 30-godišnjaka jakih seksualnih poriva kojem dnevnu rutinu poremeti useljenje njegove mlađe sestre. Poput njegovog prethodnog filma, u pitanju je djelo s izrazito mučnom tematikom, koje kulminira krajem za kojeg malo tko može reći da je sretan. To je bio jedan od boljih filmova 2011. godine, što je i potvrđeno činjenicom da je među ostalim nagradama ovjenčan i s nekoliko nagrada na filmskom festivalu u Veneciji ite je bio nominiran za Zlatni globus.

Treći film ovog nagrađivanog redatelja film je '12 godina ropstva', koji je dao zapanjujući uvid u život Solomona Northupa. Ovaj slobodni crnac iz 19. stoljeća je nakon otmice proveo 12 godina u ropstvu, radeći na plantaži. . Na filmskom festivalu u Torontu redatelj je osvojio nagradu People's Choice, kao i nagrade BAFTA, Golden Globe, Black Reel Awards, Independent Spirit, NAACP te brojne druge nagrade raznih društava filmskih kritičara. Na dodjeli Oscara za 2012. godinu, '12 godina ropstva' osvojio je i priželjkivanu nagradu za najbolji film.

Šest godina poslije svojeg vrhunskog djela, McQueen se vraća u igru s filmom 'Udovice'. U pitanju je film smještene u suvremeni Chicago usred političkih i društvenih nemira. Nakon što četvero naoružanih pljačkaša pogine u eksploziji, njihove udovice, koje nemaju ništa zajedničkoga osim duga koji im je ostao zbog kriminalnih aktivnosti njihovih preminulih muževa, preuzimaju svoju sudbinu u svoje ruke kako bi zajedno stvorile bolju budućnost.

Reboot 'Jacka Reachera': Toma Cruisea zamijenili jer je nizak
Reboot 'Jacka Reachera': Toma Cruisea zamijenili jer je nizak

McQueen režira prema scenariju kojeg je napisao s Gillian Flynn, nadahnutim britanskom mini-serijom 'Udovice', koju je zamislila Lynda La Plante. U filmu glume Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki i Cynthia Erivo u ulogama udovica koje se bacaju u kriminal. Njihove supruge i negativce koji im prijete odglumili su Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Garrett Dillahunt, Carrie Coon, Jacki Weaver, Jon Bernthal, Manuel Garcia-Rulfo, Robert Duvall i Liam Neeson.

Film 'Udovice' u naša kina dolazi danas, 22. studenog, u distribuciji Blitza, a karte su već dostupne putem stranica CineStara.

7 savršenih frizura za hladnije dane: Ovo će biti hit zime 2019.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode