Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Otkriće vladinih tajni uzdrmalo je baš cijeli novinarski svijet

Otkrivanje masovnog prikrivanja vladinih tajni koje je trajalo gotovo tri desetljeća, tijekom mandata četiriju američkih predsjednika, dovelo je i njihove živote u opasnost

Foto: Blitz Film i Video distribucija
0 komentara

Film 'Novine' spoj je dvaju najslavnijih glumaca svoje generacije, trostruka dobitnica nagrade Oscar® Meryl Streep i dvostrukog dobitnika nagrade Oscar Toma Hanksa. Osim toga, redatelj ove političke drame koja je nominirana za šest Zlatnih globusa je Steven Spielberg. Trebate li još razloga za odlazak u kino?

Radnja filma govori o neočekivanom partnerstvu Katharine Graham (Streep), prve izdavačice 'The Washington Posta' te predanog urednika Bena Bradleeja (Hanks), dok se žure dostići The New York Times u otkrivanju masovnog prikrivanja vladinih tajni koje je trajalo tri desetljeća, tijekom mandata četiriju američkih predsjednika. Njih dvoje moraju savladati svoje razlike dok riskiraju svoje karijere i vlastitu slobodu kako bi razotkrili davno pokopane tajne.

Foto: Niko Tavernise

No prije svega, ova drama je priča koja pruža fascinantni kontekst bezvremenskom pitanju: u kojem trenutku jednostavno moramo prozboriti kako bismo otkrili veliku opasnost za našu naciju, premda znamo da su ulozi nepojmljivo visoki? Kako bi približio ovu tematiku, Spielberg je odabrao iznimnu glumačku ekipu koja obećava - Meryl Streep, Toma Hanksa, Alison Brie, Sarah Paulson i mnoge druge. Jedna zanimljivost jest da je Hanks želio temeljiti taj muško-ženski odnos između Bradleeja i Graham na poštovanju, a ne romansi.

Foto: Niko Tavernise

- Tijekom tih događaja, Ben je razvio veliku privrženost prema Kay, kao i poštovanje zbog toga što je sve riskirala. Za nju je to bio trenutak kad je morala zaslužiti svoju poziciju, kad je sve bilo na njezinim leđima. Ona je bila šef i ona je bila ta koja je morala donijeti odluku. Upravo tad je postala legendarna Kay Graham. Unatoč svim sumnjama, nesigurnosti i opasnosti s kojim se suočila, kad je Kay rekla da objave priču, mislim da je Ben ne samo odahnuo nego i da joj se počeo neizmjerno diviti - objasnio je Hanks.

Neki od kritičara diljem svijeta nisu mogli sakriti svoje oduševljenje filmom. Tako je Lindey Bahr iz Associated Pressa javno iskazala svoje zadovoljstvo u gledanju Streep i Hanksa kako dijele ekran. Njene kolege iz časopisa Time i Vanity Fair su jednako bili oduševljeni filmom. No dok je Lawson hvalio izvedbu Meryl Streep, rekavši da je to njena najbolja uloga zadnjih godina, Zacharek je otvoreno proglasio film vrhunskim.

- Ove godine nema boljeg filma od ovog - konstatirao je kritičar Stephanie Zacharek, iz časopisa Time.

Film 'Novine', u distribuciji Blitza, u CineStaru i ostalim kinima pogledajte od 11. siječnja, a ulaznice kupite na blagajni kina ili online.

Tema: FILM

Message