Show

Komentari 53

Otpjevao je pjesmu 'Tata, vozi polako' pa poginuo u prometnoj

Otpjevao je pjesmu 'Tata, vozi polako' pa poginuo u prometnoj

Za vrijeme bogate karijere Tomislav Ivčić je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma koji su se prodali u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Iako je prošlo 26 godina, njegove pjesme i dalje žive...

Na današnji dan, 1993. u automobilskoj nesreći u Zagrebu, tragično je preminuo zadarski glazbenik Tomislav Ivčić. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, dvije kćeri Izabelu Kristinu te sina Ivana. 

- Uoči mojeg rođenja tata je sjedio s društvom i razmišljao o ženskom imenu. Njegov prijatelj Mladen Grdović je presudio: ‘Neka se dite zove po pismi’ - rekla je Izabela, koja danas neodoljivo liči na oca. 

Rođen u Zadru 1953., Tomislav Ivčić je već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije. 

Za vrijeme bogate karijere napisao je više od 200 pjesama i izdao 23 albuma koji su se prodali u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. 

Iako je prošlo 26 godina, njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih nove generacije. Među najpopularnijima je 'Večeras je naša fešta'. Pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i danas je nezaobilazna na veseljima, a slušaju se i 'Kalelarga' te 'Otrov s tvojih usana'. Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupa je kao 'Duo Pegla', a njihova kazeta se prodala u rekordnih 400.000 primjeraka. 

Za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu 'Stop the War in Croatia', koja je bila hit i u Australiji. Otpjevao je 1991. godine i, kako mnogi kažu, sudbonosnu pjesmu 'Tata vozi polako' s, tada malom djevojčicom, Vanjom Miho. 

Pokojnom zadarskom pjevaču u čast, park u zagrebačkoj Trnavi od 2015. nosi njegovo ime. 

- To nas je doista ganulo. Tata već godinama ima svoju ulicu u Zadru, blizu rodne kuće. Ima i nekoliko spomen-obilježja u Dalmaciji no ovo je prvi put da ima i park. Najveći dio svojeg života proveo je ovdje u Trnavi. Nakon što se vjenčao s mamom, doselio se u kuću kod punice i punca te nikad nije ni pomišljao da odemo iz kvarta - rekla je Izabela. 

Sjajna karijera Ivčića tragično je prekinuta teškom prometnom nesrećom u kojoj je smrtno stradalo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

NEŠTO SKRIVAJU? Meghan i princ Harry uhvaćeni na tajnoj večeri

Najčitaniji članci