Obavijesti

Show

Komentari 64

Otvorili izložbu Nika Titanika: 'Mislio sam da će doći 50 ljudi'

Otvorili izložbu Nika Titanika: 'Mislio sam da će doći 50 ljudi'
22

Zagrebački muzej bio je prepun na retrospektivi rada karikaturista Nika Titanika. Počeo je crtati već s tri godine, osjetili su to i njegovo najbliži, a svima je zahvalio što su ga trpjeli i još ga trpe

Mislio sam da će doći pedesetak ljudi... Hvala svima na dolasku, rekao je Nikola Plečko na otvaranju izložbe “Kronika hrvatske gluposti” u Mimari.

Zagrebački muzej bio je prepun na retrospektivi rada karikaturista Nika Titanika. Počeo je crtati već s tri godine, osjetili su to i njegovo najbliži, a svima je zahvalio što su ga trpjeli i još ga trpe.

Zagreb: Otvorenje izbložbe Nika Titanika povodom 25 godina karijere

- Govorila mi je mama da ne budem takav čudak, jer dok su se svi vani igrali, ja sam doma crtal. E, pa od toga je ipak nešto ispalo - rekao je Plečko.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kako sam kaže, kulminacija njegova rada bila je 2005. godine kada je došao u 24sata. Od tada isporučuje dvije karikature na dan, što je svjetski raritet.

- Zahvaljujem uredništvu što me podržava u mom radu - rekao je. 

Zagreb: Otvorenje izbložbe Nika Titanika povodom 25 godina karijere

Sve je počelo objavom prve karikature i studentskom listu Puls 1994. Bio je to Davor Gobac, prigodno narisan s “beštekom” nakon albuma Psihomodo Popa “Srebrne svinje”.

- Baš ti hvala kaj si me uvrstil u ‘Kronike hrvatske gluposti’ - rekao je Gobac.

'Za Šteficu je kriva repka, a za karikature hrvatska stvarnost'
'Za Šteficu je kriva repka, a za karikature hrvatska stvarnost'

U svojim britkim kritikama društva i svakodnevice dotakao se većine u političkom, sportskom i estradnom svijetu. No, rijetki su došli. Bio je tamo Zlatko Hasanbegović, Krešo Beljak... Muze su mu inače Kolinda Grabar Kitarović, Stipe Mesić, Zdravko Mamić i Neven Ciganović. Ovaj zadnji se i pojavio, dobio na dar i “posebnu” karikaturu.

Zagreb: Otvorenje izbložbe Nika Titanika povodom 25 godina karijere

- Hvala Niku što je uspio u nečemu što doktori nisu. On me učinio postojanim - rekao je Ciganović. Iako načet bolovima u leđima i sumnja u išijas, sa zadovoljstvom je gledao izložbu.

- Uvijek mi je drago vidjeti kad me crta, ne mogu se odlučit koja mi je karikatura najdraža - rekao je Ciganović.

Nik Titanik: 'Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura'
Nik Titanik: 'Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura'

Uz taktove zagrebačke pjesme “Golubovi” Ive Robića, Nik Titanik uživao je nakon “službenog” djela. Danima je bio u Mimari, a tih tristotinjak izloženih radova birao je između više od 11.000 koje je objavio.

- imam 11.000 objavljenih karikatura, a 300 ih je, jer ih nije stalo više u ovaj prostor od Mimare. 300 je zapravo isto jako velika brojka jer ako posjetitelj pogleda svaku karikaturu ima što za raditi dobih sat, sat i pol vremena - rekao je zadovoljno Nik

Projekt je pripremao čak dvije godine,a ovo je njegova druga izložba nakon deset godina.

- Prije dvije godine sam zamislio ovaj projekt  i krenuo u realizaciju. Angažirao sam jednu od najboljih kustosica Sonju Švec Španjol i evo zajedno mislim da smo napravili dobar posao. Ovo je druga moja izložba. Prije deset godina bila je prva velika, a razlika je što je ovo zapravo retrospektivna izložba gdje je cijeli moj rad obuhvaćen u ovih zadnjih 25 godina pa čak i više tako da ljudi stvarno mogu vidjeti što sam radio tijekom života - kaže nam Nik


Crtanje karikatura ne oduzima mu toliko vremena koliko pronalaženje dobe teme koju će prenijeti na papir.

- Najteži posao je naći relevantnu temu za crtanje,  a onda sam posao crtanja traje od pet minuta do sat vremena ovisi o broju likova, kompoziciji tako da je zapravo najgore pratiti cijelo vrijeme politiku i biti svjestan svega što se događa oko nas što zna biti dosta psihički teško i frustrirajuće zahvaljujući našim dragim političarima

- Napokon olakšanje, drago mi je da je uspjelo - zaključio je.

 

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S IVANOM VUKUŠIĆEM:

Pokretanje videa ...