Obavijesti

Show

Komentari 0

Pandemija korone promijenila pravila tradicionalne Akademije

Pandemija korone promijenila pravila tradicionalne Akademije
1

Dugo je konzervativna Akademija uspješno odolijevala 'napadima' novih medija na čelu sa streaming servisom Netflixom, a onda ju je na silu i preko noći smekšala pojava koronavirusa

VIDEO

Covid-19 virus polako popušta diljem svijeta, no kako o zloglasnoj koroni još uvijek ne znamo dovoljno te s obzirom na to da epidemiolozi predviđaju drugi, jesenski val epidemije, nije ni čudo da se mnoge stvari oko nas prisilno mijenjaju. Vrijedi to i za pravilnik konzervativne i tradicionalne filmske Akademije, koja dodjeljuje prestižne zlatne kipiće, a koja je već najavila veliki novitet kojem ćemo svjedočiti na sljedećoj dodjeli početkom 2021. godine. Poslovanje kinematografa u 2020. godini pod velikim je upitnikom pa će za statue iznimno konkurirati i filmovi koji neće biti distribuirani na velikim platnima.

Tema je to oko koje se u Hollywoodu posljednjih godina lome koplja. Jedni ne vide nikakvu prepreku da za Oscare konkuriraju i uradci distribuirani na streaming servisima poput Netflixa, Amazona ili HBO-a, dok holivudska stara škola za takvo što ne želi ni čuti. Jedan od najglasnijih u obrani dosadašnjeg filmskog poretka bio je proslavljeni redatelj Steven Spielberg (73).

Steven Spielberg At Ready Player One Photocall - Rome

- Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. Jednom kad se obvežete televizijskom formatu, onda je to TV film. Ako je dobar, zaslužuje Emmyja, ali ne Oscara. Ne vjerujem da filmovi koji jedva da se prikazuju u kinima mogu biti u konkurenciji za Oscara - rekao je prošle godine Spielberg, koji je na čelu Akademijina udruženja redatelja te je tada, nakon što je Netflix s 24 nominacije dobro uzdrmao Hollywood, najavio kako planira prijedlog koji će promijeniti uvjete pod kojima neki film može konkurirati za Oscara.

REUTERS/PIXSELL

Uvjeti su se zaista brzo i dramatično promijenili, no u suprotnom smjeru. Osim rekordnog broja pretplatnika i velike zarade, sve popularniji streaming servisi ove godine neće morati trošiti veliki dio svog budžeta na, po njih, neisplativu distribuciju filmova u kinima, a samo kako bi i njihovi favoriti bili u konkurenciji za zlatne kipiće. Udar na holivudske studije i konkurenciju te puno bolja startna pozicija u novim uvjetima pandemije potpuno je izvjesna realnost za Netflix, kao najjaču platformu novog doba. Ipak, unatoč lanjske 24 nominacije, Netflix je osvojio samo dva Oscara pa nema dvojbe da ih se u 'normalnim' uvjetima i dalje na završnoj dodjeli gleda kao na svojevrsne autsajdere. Hoće li pravilnik ostati na snazi i nakon što ovo izvanredno stanje završi? Holivudski insajderi složni su u stavu kako su šanse za to minimalne te da će za najbolje dugometražne filmove opet moći konkurirati samo kino hitovi.

- Akademija čvrsto vjeruje da je odlazak u kino najbolji način na koji se može iskusiti čarolija filma. I dalje smo predani tom idealu. Ipak, zbog tragične pandemije Covida-19, bili smo prisiljeni poduzeti ovu privremenu promjenu naših pravila - objavili su.

A dok kina ne otvore i stvari se ne vrate u uobičajenu kolotečinu, kino filmovi moraju živjeti s onime što se događa. Neki od dugo iščekivanih naslova koji bi na kino blagajnama zasigurno ostvarili dobar ulov, odgađaju premijere za neka sretnija vremena. Posljednji James Bond film s Danielom Craigom kao glavnim licem franšize još početkom ožujka je odustao od proljetnog osvajanja svijeta, a producenti su najavili kako su odluku donijeli nakon temeljite procjene globalnog tržišta. Bio je to samo prvi u nizu blockbustera kojima su poremećeni planovi. Ista sudbina zadesila je i 'Wonder Woman 1984', Marvelov adut 'Crna udovica' sa Scarlett Johansson, 'Mulan', 'Mjesto tišine 2', a deveti nastavak akcijskog serijala 'Brzi i žestoki' pomaknut je do proljeća 2021. godine.

Tom Hardy glumi Caponea u filmu neizvjesne budućnosti
Tom Hardy glumi Caponea u filmu neizvjesne budućnosti

Zanimljiv plan imaju producenti filma 'Capone', u kojem Tom Hardy igra zloglasnog šefa čikaške mafije. Virus je poremetio proljetnu premijeru pa se ona, ako sve bude u redu, može očekivati u drugoj polovici godine, no svi oni koji željno iščekuju ovaj film moći će ga pogledati na internetu. Bit će od 12. svibnja dostupan dva dana za gledanje na zahtjev i uz naknadu. Slična sudbina možda očekuje mnogobrojne ovogodišnje filmove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode