Obavijesti

Show

Komentari 12

Papa u njihovim srcima: Kako nam je uspio promijeniti život

Papa u njihovim srcima: Kako nam je uspio promijeniti život
6

VJEČNE USPOMENE Tončiju Gabriću je papin blagoslov ozdravio sina, Jasenko Houra je shvatio da mora biti ponizan, a i danas čuva njihovu zajedničku fotografiju

VIDEO

Dobri papa Ivan Pavao II. danas je svetac. Dao mi je snage u najtežim trenucima u životu. Kad mi je sin stradao, vjera me održala i naposljetku je sve bilo dobro, kaže Tonči Gabrić (53).

Nekadašnji golman Hajduka 1995. bio je s nogometašima na pripremama u Italiji. Jedan sat bili su s papom i to im je, kaže, promijenilo život.

Pokretanje videa...

24sata 01:10

Papa mu je blagoslovio ruke

Sveti je Otac išao od jednoga do drugoga, a svaki igrač poljubio mu je prsten na ruci.

- Kad sam mu poljubio ruku, zaustavio se i pitao tko brani. Svi su prstom pokazali na mene, a on mi stavio ruku na rame i rekao da trebam dobro braniti. Cijeli život mi je to u sjećanju. I u toj Ligi prvaka dobro sam branio – kaže Gabrić. Papa se s njim posebno zadržao jer je i on u djetinjstvu bio golman. Igrači su u šali govorili kako je papa blagoslovio Tončijeve ruke. Te 1995. ispali su u četvrtfinalu Lige prvaka.

Zauvijek u sjećanju

U povodu dolaska pape Franje u Sarajevo Jasenko Houra (54), Miroslav Lilić (72), Slavko Goluža (43) i Marko Perković Thompson (49) prisjetili su se posjeta Svetom Ocu.

Prije nego što su krenuli na pripreme, igračima Hajduka rekli su da ponesu odijela jer će možda posjetiti papu Ivana Pavla II. Susret ih je oduševio. Sveti Otac zadržao se s golmanom Tončijem Gabrićem jer Ivan Pavao II. u djetinjstvu je i sam bio golman.

Papa Ivan Pavao II. primio je Miroslava Lilića (72), koji mu je darovao ploču “Papini govori u Hrvatskoj”.

Privatni album

Bila je to posljednja ploča koju je izdao tadašnji Jugoton. Lilić i delegacija iz Croatia Recordsa poklonili su mu i “Božićne pjesme”, drugu ploču snimljenu u Europi 1927. godine s božićnim napjevima iz zagrebačke katedrale.

- Papu je zanimalo zašto smo odlučili tiskati ‘Papine govore’. Sliku ‘Raspeće Isusa’ Dimitrija Popovića gledao je minutu i pol te je bio vidno dirnut. Papa je na mene ostavio snažan dojam. Pa nisu Ivana Pavla bez razloga zvali ‘Dobri Papa’. Darovao nam je krunicu, koju i danas čuvam. Kad staneš pred njega, uopće nije važno jesi li vjernik ili ne, njegova energija, blagost, sve to je doživljaj koji ostaje zauvijek u sjećanju - prisjeća se Lilić.

Njegovo mišljenje dijeli i pjevač Prljavog kazališta Jasenko Houra (54) koji je 2004. godine s obitelji bio pozvan na audijenciju u Vatikan. Bili su na misi i sjedili pored pape Ivana Pavla II.

- Kratko smo razgovarali, ali tada sam shvatio koliko se trudi uvjeriti ljude da postanu bolji, ponizniji, a to i jest bit svega. Njegove su poruke bile toliko snažne da ih se i danas sjećam te nastojim živjeti prema njima - kaže Houra, koji sliku s Papom drži na zidu svojeg zagrebačkog stana.

Papa Benedikt XVI. je 2009., nakon opće audijencije, primio Marka Perkovića Thompsona (49). Pjevaču su posjet predložili crkveni krugovi, a on je kao veliki vjernik bio oduševljen tom ponudom i odmah ju je prihvatio. Papa ga je primio dan ranije nego tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Thompson, koji je kod pape bio sa svojom obitelji, suprugom Sandrom i troje djece, Svetom Ocu je darovao svoje CD­-e i DVD-­e u luksuznom kožnom uvezu te prijevode pjesama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Susret i kratki razgovor Thompsona, njegove obitelji i pape u poglavarovim vatikanskim prostorijama bio je dogovoren dva mjeseca ranije. Tako je Markova velika želja uslišana, a on i njegova obitelj su bili presretni zbog časti koja im je iskazana vatikanskom audijencijom.

Papa Benedikt XVI. u zagrebačkom je HNK 2011. godine, među ostalima, primio našu rukometnu reprezentaciju na čelu s tadašnjim izbornikom Slavkom Golužom (43).

- Darovao mi je krunicu koju uvijek imam uz sebe. Od bijelog zlata i bisera. Susret s papom bio je poseban. Puno mi to znači jer sam vjernik i katolik. Često odem i u Međugorje, veliko je to obnavljanje - kaže Goluža.

Rajko Dujmić bi volio u Sarajevu dobiti papin blagoslov

Bosanska televizija pozvala je Dujmića da napiše glazbu za "Svečanu pjesmu za Papu" u povodu njegova posjeta Sarajevu.

- Ponosan sam što su odabrali baš mene. Zadovoljan sam kakvu smo pjesmu napravili jer će njome dočekati papu - kaže Rajko Dujmić (60). Skladatelj bi rado otišao u Sarajevo slušati svetu misu. Volio bi upoznati Svetog Oca i dobiti njegov blagoslov jer je vjernik. Tvrdi da je vjera osnova svega, bez obzira na to kojim imenom nazivali Stvoritelja, a njega je spasila od zloćudne bolesti crijeva.

Krunica od bijelog zlata i bisera uvijek je uz Golužu

Papa Benedikt XVI. u zagrebačkom je HNK 2011. godine, među ostalima, primio našu rukometnu reprezentaciju na čelu s tadašnjim izbornikom Slavkom Golužom (43).

Nel Pavletić/Pixsell

– Darovao mi je krunicu koju uvijek imam uz sebe. Od bijelog zlata i bisera. Susret s papom bio je poseban. Puno mi to znači jer sam vjernik i katolik. Često odem i u Međugorje, veliko je to obnavljanje - kaže Goluža.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama