Show

Komentari 17

'Partijanere na Zrću učim o njoj, ovo je moj hram Terezi Kesoviji'

'Partijanere na Zrću učim o njoj, ovo je moj hram Terezi Kesoviji'

Mladim tulumašima iz Europe koji se zateknu na Zrću Antun je bacio bubu u uho. Vjerojatno je nekoga od njih uspio i “preobratiti”. Kaže nam kako mnogi 'guglaju' tko je Tereza, a on ih rado uputi na njene pjesme

Obožavam Terezu Kesoviju, njezinu glazbu slušam od malih nogu i ona je za mene najveća hrvatska diva za sva vremena, priča nam tako Antun Horvat koji drži tobacco shop Tereza na Zrću kraj Novalje. Otvorio ga je lani. Kaže da je odjeknulo Novaljom, a i šire. Nikome nije bilo jasno što se događa, je li Tereza iza projekta ili je to nečija zezancija.

- Cijela se Novalja smijala! Nitko nije mogao vjerovati da ću ja to tako nazvati. Slikali su kiosk i pitali se koji je ovo idiot na Zrću nazvao kiosk Tereza, ha, ha - smije se Antun i dodaje da se u partijanerskom raju sluša potpuno drugačija glazba.

 Ali mladim tulumašima iz Europe bacio je bubu u uho. Vjerojatno je nekoga od njih uspio i “preobratiti”.

- Napisao sam ja i ‘Tereza Kesovija, The greatest Croatian artist’ na engleskom pa nek’ se turisti pitaju. Svima im pokažem kako mogu naći njezine pjesme, a vidim ih da guglaju i sami kad vide natpis na kiosku. Postao sam joj pravi promotor - kaže Antun koji zna i voli sve Terezine pjesme, a najdraže su mu “Prijatelji dragi gdje ste” i “Larina pjesma”...

- A ono što je napravila s Let 3... To mogu samo ona i Mrle! Sjajno nešto - oduševljen je Horvat novom obradom pjesme Let 3 “Sam u vodi”, na kojoj moćno dominira Terezin glas.

Pitamo zna li Tereza Kesovija za njegov tobacco shop s njezinim imenom. Je li glas o kiosku iz Novalje došao i do velike pjevačice...

- Mislim da ne zna. Zezali su me lani da će joj dojaviti, ali mislim da je ostalo samo na šali. To sam njoj u čast svojim rukama sagradio - govori Antun. Ovo je ručni rad, samo mi je roletu došao čovjek ugraditi - priča nam u jednom glasu Antun i odmah nastavlja:

- Kolika je ona veličina i umjetnička diva, trebalo je ljepše izgledati. To je njoj u čast, nadam se da se neće uvrijediti. Nije puno, ali meni je sve što imam, uz ovaj taksi. Antun je zabrinut zbog propale turističke sezone.

Svi su, kaže, festivali otkazani i miriše na propast, a Antunu su i kiosk i taksi vezani za goste kojih nema. A taman je fino povezao dvije glazbene krajnosti i izazvao zanimanje javnosti.

Pitamo vlasnika tobacco shopa s imenom glazbene zvijezde - puši li Tereza Kesovija, uopće?

- Pa ne znam zapravo, vjerojatno ne puši - smije se ponosni vlasnik Antun.