Obavijesti

Show

Komentari 83

Da nije bilo pomoći chefa Petra Plantak ne bi završila izazov

Da nije bilo pomoći chefa Petra Plantak ne bi završila izazov
18

Ovo mi je najbolji dan dosad i jako mi je trebao, bilo bi mi jako teško. Dao mi je vjetar u leđa i sad mogu punom parom dalje, zadovoljna je na kraju bila Petra.

VIDEO

U Izazovu šefa kuhinje sudjelovao je chef iz Provanse s 14-godišnjim iskustvom koji radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice. Uvijek je bio gurman, volio je hranu svoje majke, a u školi mu baš nije išlo, pa se odlučio postati kuhar. On je Nans Gaillard. Za njega kuhinja nije nešto komplicirano jer se u kuhinji ne spašavaju životi i ne ide se na Mjesec već se daje ljudima jesti, zadovoljava ih se. Koncept restorana u kojem Nans kuha je poseban jer je kuhinja u centru restorana i kuhari su zvijezde koje ljudi gledaju dok kuhaju. 

Petru Plantak bilo je strah jer je već bila u Izazovu šefa kuhinje i, kako je sama rekla, nije se proslavila. 

- Skoro sam se onesvijestila tamo, duboko sam disala - pod pritiskom je bila Petra, no uspjela se ohrabriti: Ovaj put rekla je da će kuhati isključivo za sebe i napravit najfinije jelo na svijetu.  

'Za uspjeh je nužna strast'

Nans Gaillard pripremio je filet kovača sa špinatom, artičoke a la barigoule, hrskavi krokete sa sezamom, duxelle i emulziju od šampinjona sa začinskim travama. Rekao je da bi Petri jedna od poteškoća mogla biti očistiti ribu savršeno i napraviti savršen sos. Jelo koje je pripremao nema neku priču ili povijest, samo je razmišljao o kandidatima kao amaterima. Odlučio je da će Petri, ako osjeti da joj treba pomoć, dati savjet kako bi joj olakšao. Za njega je kuhanje ljubav prema zanimanju i rad s ekipom, ali postoje problemi kao što su zahtjevni chefovi. 

- Tko nema strasti neće uspjeti - rekao je Nans. Kod Petre je osjetio strast u pogledu i želju za učenjem. Rekao je da je njegovo jelo jednostavno i ako ga  Petra shvati vizualno, neće biti problema. Kad je pripremao jelo stavio se na Petrino mjesto zbog tehničkih uvjeta, pripreme artičoka, ribe i sličnog. 

- Neobično je skroman, s obzirom na svoj kurikulum - pohvalio je Dino Nasovu izvrsnost. 

- 'Sve je nježno u jelu, savršena izvedba. Takva hrana treba biti. To je to - komentirala je Petra nakon što je kušala jelo. Rekla je da joj je uvijek teško kuhati tuđa jela jer ne voli kuhati po receptu, ali ovaj put će to napraviti s guštom. Petra je zaista uživala u kušanju, sve je pojela. Za kuhanje je imala sat i pol, a chef Nans 15 minuta manje. 

Petra totalno pod stresom, chef Nans joj pomaže

Recepti su iz tjedna u tjedan sve siromašniji po pitanju pojašnjenja. 

- Chef je došao i sve mi je pojasnio. Uštedio mi je puno vremena s tim - rekla je Petra. Objasnila je kako se uvijek gubi u startu, a dobiva na kraju. 

- Sama sam sebi samo zanovijetala kako sam šlampasta - rekla je u šali. Šaptali su joj s galerije, ali nije mogla pratiti njih i biti fokusirana na ono što radi. Galeriji je zavikala da je puste na miru: 

- To je kolegijalnost, ali nisu pročitali recept i svatko mi govori tri različite stvari odjednom i ne mogu to pratiti. Totalno sam pod stresom - rekla je. Artičoke je radila prvi put pa se sjetila Dina kako ih je on radio na jednoj Gastroakademiji. 

- Muka mi je što nisam više listala francuske kuharice - komentirala je. 

Borila se s filetiranjem jer ne poznaje anatomiju kovača. Chef Nans joj je pomogao u organiziranju i čišćenju radne jedinice. 

- Chef mi je održao lekciju da se moram organizirati s pravom, ali ne mogu si pomoći. Samo mi se stvaraju posudice, pogubila sam se u tom trenutku. Zahvalna sam mu na tome - priznala je Petra. Posramila se što joj je pomogao s pripremom artičoka i zahvalila mu što je to napravio, inače bi još bila na šampinjonima. Kaže da je to što joj je chef pomogao odlika dobrog čovjeka. Bila je zadovoljna jelom jer ga je završila, iako su neki okusi ispali drugačiji. Trudila se. 

- Dobro sam napravila jelo, ali nema šanse da pobijedim. Teško da ću biti i izjednačena - zaključila je. Chef Nans joj je naknadno pomogao s pjenicom. 

'Okusi na Petrinom tanjuru različiti, ali je ukusno'

Prvi na redu za kušanje je bio tanjur chefa Nansa. 

- To je jako fino. Poslije kovača na lešo ovo mi je najbolje jelo - jasan je bio Radovan. 

- Ima puno dogmi da bijela riba i gljive ne idu zajedno, ali ovo jelo ruši takve dogme - rekao je Mate. Komentirao je da će morati apelirati da se u Izazovu šefa kuhinje kuhaju tri tanjura, a ne jedan za trojicu. Radovan mu je rekao da će ga podržati. 

Dino je za Petrin tanjur komentirao da je artičoka mrvu neslana i da kreker, za razliku od prvog, ima okus kao biskvit, ali da stvarno nije loše. Radovanu je Petrin tanjur imao dobar okus, ali artičoka nije bila dobro očišćena. 

Ovaj keks je drugi keks, nije isti keks - zaključio je Dino. 

Chef Nans ponosan na Petru i sebe

Tanjur chefa Nansa od žirija je dobio tri petice. Petra je dobila dvije četvorke od Dina i Mate te peticu od Radovana.

- Tanjuri su bili gotovo identični, gotovo na istom nivou uz manje greške - komentirao je Dino ocjene. 

- Od chefa očekujemo ovakav tanjur i hvala mu. Petra, tebi svaka čast što si se uspjela približiti ovakvom načinu kuhanja, ovo je bio jedan jako lijep tanjur s tvoje strane -komentirao je Mate. 

Chefa je preplavio osjećaj ponosa kad je dobio tri petice jer je uspio napraviti jelo koje se ljudima svidjelo. Bio je siguran da će Petrine ocjene biti vrlo dobre. Bio je ponosan na njezin posao, serviranje i kuhanje. Rekao je da jako voli svoju zemlju, ali ako bi ikad imao prilike doći ovamo modernizirati kuhinju, došao bi sa zadovoljstvom. Što se Petre tiče, siguran je da može postati kuharica.

- Petra je bila odlična i svrstava se u moje favorite za Masterchefa - rekao je Radovan. I Dino je rekao da ga je ugodno iznenadila te se nada da će tako i ostati.

Kike kaže da su kandidati s galerije bili oduševljeni chefom Nansom kako je pomagao Petri. Misle da je i on zaslužan za Petrine visoke ocjene, što je u redu. Poželjela je da je ona kuhala, ali je uživala gledajući ga s galerije. 

- Danas su svi uživali, bio je pravi show. Nije bilo kuhanje kuhara protiv kandidata već s kandidatom - rekao je Palfi. Dodao je da dobre ocjene nisu bile isključivo plod Petrinog rada. 

- Nevjerojatno mi je da je takav kuhar kao Nans imao tako lijepe riječi za mene - rekla je Petra. Danas je puno naučila: od filetiranja kovača, artičoka, krekera, pjenice od gljiva te da uvijek treba pomoći i da Francuzi imaju jako dobar osjećaj za hranu. 

- Ovo mi je najbolji dan dosad i jako mi je trebao, bilo bi mi jako teško. Dao mi je vjetar u leđa i sad mogu punom parom dalje - zadovoljna je bila Petra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao