Obavijesti

Show

Komentari 0

'Pisanje je način na koji možeš strukturirati nesretni svijet...'

'Pisanje je način na koji možeš strukturirati nesretni svijet...'
10

Autor romana 'Oprost' želi da se čitatelj, nakon što pročita djelo, upita kako tome doći na kraj. U literaturi važnim smatra konfrontacije i političku angažiranost

VIDEO

Naše društvo se još uvijek hrani zaboravom. Društvo nam živi na zaboravu. Centralna priča moje generacije je nemogućnost obračuna s traumatičnim dijelom naše prošlosti poslije drugog svjetskog rata. Političari nam još uvijek prodaju mrtve – rekao je slovenski književnik Aleš Šteger na Festivalu svjetske književnosti. 

Autor romana 'Oprost' želi da se čitatelj, nakon što pročita djelo, upita kako tome doći na kraj. U literaturi važnim smatra konfrontacije i političku angažiranost, a kako kaže, ne zanima ga literatura koja služi kao bijeg od stvarnosti. 

– Puno toga za što čovjek misli da je pretjerivanje u romanu, zapravo je realnost – dodao je Šteger. 

'Oprost' sadrži elemente trilera, crnog humora, samoironije, bizarnosti i karnevalizacije, a radnja se odvija u posttranzicijskom Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture. 

U 'Dvostrukom portretu', osim Štegera, jednog od najprevođenijih slovenskih pisaca, gostovao je i Miroslav Mićanović.

 – Pisanje je sretniji način na koji možeš strukturirati nesretni svijet oko sebe, kazao je Mićanović, autor 'Sobe Jacka Nicholsona'. Šteger i Mićanović karijeru su započeli poezijom, a ujedno su i dugogodišnji prijatelji. 

Treći dan Festivala ugostio je i njemačkog pjesnika i urednika Michaela Krügera koji je govorio o svojoj poeziji, knjigama i nagradama. Program je započeo književnom matinejom s Oljom Savičević Ivančević, koja je dokaz kako srednjoškolci vole čitati knjige, ali i lektiru ako ju u dogovoru s profesorima mogu sami izabrati.

 U 'Dvostrukom portretu', Milana Vuković Runjić i Maria Fasce govorile su o Matošu, Nerudi i Proustu iz perspektive dviju spisateljica, a među bogatim programom posjetitelji su mogli pogledati i romantičnu dramu 'Povratak u Montauk'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao