Obavijesti

Show

Komentari 11

Platila je milijune da postane princeza, a živjela je veliku laž

Platila je milijune da postane princeza, a živjela je veliku laž
1

Ikona stila, muza Alfreda Hitchcocka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grace Kelly. Ipak, njezin život bio je daleko od bajke...

VIDEO

Holivudska ljepotica koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. rujna 1982. u 53. godini. Grace Kelly dan ranije izletjela je s ceste nakon što je tijekom vožnje doživjela moždani udar. S njom je u automobilu bila kći Stephanie, tada 17-godišnjakinja, koja je preživjela. 

Otac se protivio glumačkoj karijeri

Grace Patricia Kelly je rođena u Philadelphiji, 12. studenog 1929. godine. Unatoč neslaganju svog oca, Grace je nakon srednje škole odlučila slijediti svoje snove i postati glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, a usput je radila i kao model.

Debitirala je na Broadwayu 1949. godine, a sljedeća stepenica prema uspjehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, 'Četrnaest sati,' nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već je sljedećim filmom 'Točno u podne', stekla određenu popularnost.

U 'Mogambu' je 1953. godine glumila uz bok Clarku Gableu i Avi Gardner te zaradila nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Uslijedila je suradnja s Alfredom Hitchcockom u 'Nazovi M radi umorstva' i 'Prozoru u dvorište'. Za ulogu u 'Provincijalki' osvojila je Oscara.

Ljubavni život jedne dive

Dok je snimala 'Nazovi M radi umorstva' mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rayem Millandom, a 'šuškalo' se da je kriva za raspad njegova braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Jacqueline Kennedy, Olega Cassinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvaćanje obitelji Kelly, koja se nije mogla pomiriti s kćerinim izborom razvedenog nekatolika. 

Pronašla ljubav na crvenom tepihu

Screenshot

Za vrijeme snimanja Hitchcockovog 'Držite lopova' na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grace se oduševila zemljom. Na filmskom festivalu u Cannesu upoznala je vladara Kneževine Monako Rainiera III. i već godinu dana kasnije par se zaručio.

Brak na korist svih?

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopće nije bila idilična i da je njihov 'savršeni život' zapravo bio velika laž. Naime, Rainier se morao što prije oženiti i osigurati nasljednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grace je tražila prikladnog muža prihvatljivog njezinoj obitelji. Osim toga, njezina popularnost pomogla je oživjeti zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njezin miraz od 2 milijuna dolara. 

web

Liječnički pregled prije vjenčanja

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grace je prije vjenčanja morala obaviti niz pregleda da se utvrdi je li zdrava i sposobna rađati. Prije udaje, morala je prema ugovoru sa studijem MGM snimiti još jedan film – 'Visoko društvo' 1956. godine. Nakon toga se povukla jer ni njezin suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu željeli da njihova kneginja nastupa u filmovima. 

Vjenčanje stoljeća

Vjenčanje je u medijima bilo prozvano vjenčanjem stoljeća. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 uzvanika, a Grace je zablistala u haljini oskarovke Helen Rose od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i tisuće bisera. 

Nesretna princeza

Život u palači nije ju usrećio, a i suprug joj je navodno bio nevjeran. Grace se posvetila humanitarnom radu i obitelji, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru propadali su. S Rainierom je imala troje djece, današnjeg kneza Alberta II., oženjenog zgodnom južnoafričkom plivačicom Charlene Wittstock, te princeze Caroline i Stephanie.

24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...