Obavijesti

Show

Komentari 62

Posla preko glave: Mate Bulić prijeti starim kraljevima svadbi

Posla preko glave: Mate Bulić prijeti starim kraljevima svadbi
1

Mate Bulić pridružio se kolegama koji kao gosti iznenađenja pjevaju na svadbama. Svakome od njih subote su bukirane po godinu unaprijed. Samo nekoliko izvođača može birati kome će i za koliko pjevati

VIDEO

Dosad sam na svadbama pjevao samo prijateljima. No odjednom je jako puno upita i rasprodan sam do kraja sljedeće godine, kaže Mate Bulić (59).

Kralj dijaspore nikad nije otpjevao cijelu svadbu. Dolazi isključivo kao gost i jedan sat pjeva svoj repertoar. Pjevao je na vjenčanjima rukometaša Slavka Goluže (44), nogometaša Josipa Šimunića (38), košarkaša Dalibora Bagarića (36)...
- Sve su to moji prijatelji, znamo se dugo, ali čak ni mladenci ne znaju uvijek da ću im pjevati na svadbi. Dođem na poziv kumova ili roditelja - kaže Mate.

Samo je nekoliko izvođača koji mogu birati kome će pjevati na vjenčanju, koliko će njihov nastup trajati i koliko će ga računati. Zato ih estrada s pravom zove kraljevima svadbi. Popunjenim rasporedom do kraja 2017. Mate Bulić ozbiljno je zaprijetio dosadašnjim kraljevima da će im preuzeti tron.

Mladen Grdović (8000 eura): Zadranin pjeva dokle god ima gostiju, a mladencima drugi dan svira gitaru

- Naš Mate nikome ne prijeti. Posla ima za sve i svaki je kolega dobro došao. Dobri smo prijatelji i nadam se da ćemo na nekom piru zajedno pjevati - kaže Mladen Grdović (58), koji je po svadbama zarađivao još kao 14-godišnjak. Danas iza sebe ima stotine svadbi, a na njima, kaže, daje cijelog sebe. Grdović pjeva od 20 sati pa dokle ima gostiju.

Tradicija njegovih nastupa je i da sljedeći dan mladencima dođe na ručak i svira im gitaru.

- Kome god sam pjevao na svadbi, dobili su sina. Svi su mi parovi to potvrdili. Sjećam se da je jedna mladenka morala napustiti vjenčanje jer su je uhvatili trudovi i žurila je u bolnicu. Odvezli su je njezini roditelji, a mladoženja je ostao s nama. Oko tri ujutro su nam javili da je rodila sina, pa smo nastavili feštati - kaže nam Grdović.

Kraljica svadbi Maja Šuput (36) poznata je po tome što nikad nitko ne sjedi.

- Najviše volim ljude koji dođu na neku veselicu, ali nikad ne plešu. Takve mi je najslađe dignuti. Poslije kažu da se nikad tako nisu naplesali - kaže Maja koja je bukirana na svadbama cijelu sljedeću godinu.

Maja Šuput (6000 eura): Poseban joj je gušt rasplesati one malo tvrđe koji se plesnom podiju ne žele ni približiti

Kraljevi svadbi pjevaju na pirovima u regiji i dijaspori. Najviše su na vjenčanjima nogometaša, no nije tajna da pjevaju svakome tko ih može platiti.

Cijene njihovih nastupa ovise o tome pjevaju li s bendom ili sami te traži li se od njih da budu gosti ili otpjevaju cijelu svadbu. Kreću se od 4000 do 9000 eura.

Miljenici

Naši nogometaši obožavateju Halida i Stavrosa, a najviše ponuda ima Jole jer se s pozornice ne skida do jutra. 

Halid Bešlić (62) pjevač je kojeg mladenci obično vide iza ponoći, kao iznenađenje. Svirka mu počinje kad se svadbeno veselje već debelo zahukta. Pjeva isključivo svoje pjesme, dva puta po sat vremena, i to ljudima koje poznaje ili mu ih je netko preporučio. “Oženio” je gotovo sve naše nekadašnje i sadašnje reprezentativce, od Boška Balabana, Darija Srne, Luke Modrića, a pjevao je i Tonyju Cetinskom te Alenu Islamoviću, kad je ženio kćer Unu.

Koliko god ga traže, Halid godišnje odsvira tek desetak svadbi.

- Pir Boška Balabana bio je u tadašnjem Intercontinentalu. Pjevao sam i gledao naokolo, a pred sobom vidio same Bosance. Brojio sam te naše nogometaše, a svi redom bili su moji - smije se danas Halid.

Halid Bešlić (9000 eura): Rijetki si mogu dopustiti njegovu cijenu, no Halid prijateljima često pjeva besplatno

Meštar od fešti svakako je i Joško Čagalj Jole (44). Godišnje, kao i Halid, odradi do deset pirova.

- Volim zabavljati ljude, volim i razna glazbene žanrove. Eventi, tulumi, svadbe... Sve mi je drago i svejedno mi je kome pjevam ako mogu ispuniti njegova očekivanja. Jedino što na svadbama ne pjevam je jazz i turbo-folk. Sve drugo pjevam; i pop i rock, zabavnu, klapsku, rokericu, tamburašku, sevdah, narodnjake... Sve što mislim da zvuči dobro i zabavlja narod. Pjevam od Olivera, Gibe, Parnog valjka pa do Halida i Harisa Đinovića. Treba imati municije, repertoara za pjevati šest setova po 45 minuta, a da sve drži vodu - kaže Jole.

Poznat je po tome što, poput Grdovića, na svadbe dođe prvi, a otiđe posljednji. Nikad nije poželio otići. Smatra se sretnikom jer tamo gdje on pjeva nije nikad bilo tučnjave, krvi ili razbijenog stakla. Uvijek je, ističe, veselo i kulturno, mada pamti zgodu sa svadbe koja mu je tek s vremenskim odmakom postala smiješna.

Joško Čagalj Jole (6000 eura): Ima sjajan repertoar, ali Jole na svadbama ipak pjeva i skladbe drugih kolega pjevača

- Ženio se momak koji nikad nije pio, a kum i prijatelji su ga uoči pira napili da je prespavao do ponoći. Jedina svadba na kojoj sam pjevao, a mladoženje nije bilo. Jedva su ga probudili iza ponoći. Ni mladenki, ni njihovim roditeljima, ni svatovima to nije bilo smiješno - priča Jole koji drži rekord posjećenosti po klupskim svirkama.

Jasmin Stavros (61) po svadbama sve rjeđe nastupa. Prihvaćao je s veseljem dok su ga pozivali zbog njegova repertoara, imena i prezimena.

Malo si ljudi, kaže, mogu priuštiti da ga pozovu kao gosta iznenađenja koji će otpjevati svoj program u dva seta po sat vremena. Smeta mu što se od pjevača očekuje da pjevaju sve i svašta.

- Ne trebaju mi svadbe jer mogu živjeti od nastupa. Pristajem na svadbe na kojima sam gost. Najčešće pjevam na pirovima u Bosni, a bio sam na mnogo odličnih vjenčanja, posebice nogometaša, poslovnih ljudi, zlatara... Svadbe izbjegavam jer glazbenik cijeli život radi kako bi stvorio svoj repertoar, a onda vam daju popis pjesama kao da ste neki kućni bend ili cajka. Ja to nisam - kaže Stavros.

Jasmin Stavros (8000 eura): Dolazi isključivo kao gost iznenađenja i dva puta po sat vremena pjeva samo svoje pjesme

Posebno pamti vjenčanje Martine Novosel i Ante Todorića. Te je subote pjevao na Zadarskom festivalu i za skladbu “Boli” trebao je dobiti prvu nagradu publike. Menadžer mu je rekao da mora ostati i primiti nagradu, a on je odgovorio da žuri na svadbu.

- Čekao me je privatni avion jer sam u 23 sata trebao početi pjevati. Menadžer vrišti: ‘Prva nagrada’, a ja: ‘Što me briga, neka je daju nekome drugome’. Otišao sam u zračnu luku, sletio u Zagreb i imao samo sedam minuta da se presvučem te u 23 sata sam se pojavio na bini - kaže Stavros.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden