Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

Preminula hrvatska Edith Piaf: Anu Štefok našli mrtvu u stanu

Preminula je u svom stan na Trgu Ivana Meštrovića u zagrebačkom Zapruđu. Umrla je prirodnom smrću u 72. godini. Zadnje dane života provela je u teškoj neimaštini

Croatia Records
Foto: Croatia Records
64 komentara

Ana je trebala biti na bolničkom liječenju. Ona ni fizički ni psihički nije bila u stanju živjeti sama. Padala je nakon par koraka i nerazumno trošila, kaže Zdenka Vučković (69). Ana Štefok u četvrtak je nađena mrtva u svom stanu u zagrebačkom Zapruđu. Susjedi su pozvali policiju jer se iz stana glasno čuo radio, a Štefok nije otvarala vrata. Morali su zvati vatrogasce da uđu kroz prozor. Susjed je Anu posljednji put vidio dva dana prije. Uzrok smrti znat će se nakon obdukcije, a policija pretpostavlja da je umrla prirodnom smrću. Ana Štefok bila je velika zvijezda zabavne glazbe 60-ih i 70-ih. Krajem 80-ih propila se i povukla sa scene, depresivna zbog prekida ljubavne veze. Imala je mirovinu od 3500 kuna koja bi, kaže Vučković, nestala već drugog dana.

- Socijalna radnica i ja godinama istražujemo gdje je išao taj novac. Ona je živjela na sladoledu, ćevapima i sličnom. I stalno je tražila novce i od poznatih i od nepoznatih, po tome je zna cijelo Zapruđe - kaže Vučković, koja već dvije godine otplaćuje kredit koji je Štefok digla da uredi stan. Potpisale su ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a Vučković mora otplatiti još 40.000 kuna.

- Ana je više od svega htjela dobiti mjesto u domu. Nakon šest godina čekanja prošlog tjedna dobila je krasnu sobu, ali pobjegla je iz doma istog dana - rekla je Vučković.

Dodaje da je Ana bila divna žena, ali malo “na svoju ruku”.

- Imala je punu torbu tableta za smirenje. Bila je ovisna - kaže Zdenka.

Blistava glazbena karijera

Šlager-diva bivše Jugoslavije počela je pjevati u crkvenom zboru u svom kvartu Trnje, a zatim u Prvom pljesku u zagrebačkom Varijeteu. Božanstvenim glasom osigurala si je pobjedu na sarajevskom festivalu Vaš Šlager sezone 1968. godine kad je otpjevala pjesmu 'Molitva' Kemala Montena i Sabina Varešanovića. To joj je bila prva pobjeda u životu. 

Nakon sarajevskog festivala 1970. je uslijedio Opatijski festival na kojem je odnijela pobjedu otpjevavši pjesmu Alfia Kabilja 'Želim malo nježnosti i ljubavi'.

Imala je uspješnu karijeru u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu. Osim na festivalima njej zvonki sopran mogao se čuti u mnogim  radijskim i televizijskim emisijama.

Najpoznatiji su njeni hitovi 'Ne mogu ti vjerna biti', 'Majko, nemoj plakati', 'Varaš se, znaj' te 'Malo mira'. Sa scene se u potpunosti povukla 1989. i otada se povremeno pojavljivala u HRT-ovim emisijama, uglavnom kao sugovornik u Dokumentarnom programu.

Naši partneri pišu
Message