Obavijesti

Show

Komentari 0

Preminuo je pisac Ruiz Zafón...

Preminuo je pisac Ruiz Zafón...
5

Pohađao je isusovačku školu Sarría, a taj gotički dvorac u Barceloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča

VIDEO

Književnik Carlos Ruiz Zafón, poznat po seriji romana "Groblje zaboravljenih knjiga", preminuo je u 56. godini u svom domu u Los Angelesu od karcinoma debelog crijeva. Ruiz Zafón bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španjolskoj, a međunarodno je postao poznat 2001. objavom romana "Sjena vjetra" (La sombra del viento) čija se radnja odvija u starim i tajnovitim ulicama njegove rodne Barcelone.

Ta kriminalistička, ljubavna i povijesna priča smještena je u razdoblje pedesetih godina 20. stoljeća i prvi je od četiriju romana iz serije "Groblje zaboravljenih knjiga", preveden na četrdesetak jezika.

- S prodanih više od 15 milijuna primjeraka smatran je najrasprostranjenijim španjolskim romanom nakon 'Don Quijotea - izvijestile su u petak novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nastavak "Sjene vjetra" bio je roman "Anđelova igra" objavljen 2008., a kasnije su uslijedili "Zatočenik neba" i "Labirint duhova", njegova posljednja knjiga objavljena 2016. godine. Živio je u Los Angelesu od 1994. godine privučen kinom i Hollywoodom gdje je radio kao scenarist. Posljednje dvije godine bio je podvrgnut liječenju karcinoma, no u petak je preminuo.

Preminuo slavni Bilbo Baggins iz filma 'Gospodar prstenova'...
Preminuo slavni Bilbo Baggins iz filma 'Gospodar prstenova'...

- Danas je tužan dan za cijelu našu ekipu, koja ga je poznavala i radila s njime tijekom 20 godina - priopćila je španjolska izdavačka kuća Planeta te dodala: "Napustio nas je jedan od najboljih suvremenih romanopisaca, no među svima nama će ostati itekako živ preko svojih knjiga".

Zafónovi romani u Hrvatskoj su objavljeni u nakladi Frakture. Uz roman "Sjena vjetra", objavljen u prijevodu Maje Tančik, "Anđelovu igru" i "Zatočenika neba" (oba je prevela Silvana Roglić) te "Labirint duhova" (Ela Varošanec), ističu se i "Princ magle", "Rujanska svjetla", "Ponoćna palača" i "Marina", hrvatskim čitateljima poznati u prijevodu Silvane Roglić.

Zafón je pohađao isusovačku školu Sarría, a taj gotički dvorac u Barceloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. S 22 godine za prvi roman "Princ Magle" (1996.) primio je književnu nagradu nakon čega je nastavio s pisanjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje