Show

Komentari 0

Umro redatelj (79) popularnog Jamesa Bonda i Rudareve kćeri

Umro redatelj (79) popularnog Jamesa Bonda i Rudareve kćeri

U sedamdesetima je pretežno radio na britanskim tv serijama, da bi sasvim slučajno dobio priliku režirati film 'Rudareva kći', biografsku priču o tada najpopularnijoj country pjevačici Loretti Lynn

Britanski redatelj Michael Apted preminuo je u četvrtak u svom domu u Los Angelesu u 80. godini. 

Apted je jedan od najznačajnijih redatelja iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umro je nepunih mjesec dana prije rođendana, a vijest o smrti potvrdio je stranim medijima njegov agent. Ova vijest rastužila je njegove brojne prijatelje i kolege koji su se od njega opraštali putem društvenih mreža. Bio je od 2014. u braku s filmskom producenticom Paige Simpson

- Bio je neustrašivi vizionar. Mogao je sagledati stvari kako nitko drugi nije. Veoma mudar čovjek s kojim nam je bilo drago i neprocjenjivo surađivati - rekao je Thomas Schlamme, predsjednik 'Udruženje američkih redatelja'. I sam Apted bio je predsjednik udruženja od 2003. do 2009. 

Ponajviše će biti upamćen po filmu 'Rudareva kći' iz 1980. godine koji je donio Oscara za najbolju žensku ulogu glumici Sissy Spacek te po filmu iz James Bond franšize 'Svijet nije dovoljan' iz 1999. godine.

U sedamdesetima je pretežno radio na britanskim tv serijama, da bi sasvim slučajno dobio priliku režirati film 'Rudareva kći', biografsku priču o tada najpopularnijoj country pjevačici Loretti Lynn. Prvotno je za redatelja bio odabran Joseph Sargent ali kako se nije slagao s odabirom Spacek za tu ulogu, zamijenjen je s Aptedom.

Osim toga, njegov film 'Gorile u magli' iz 1988. godine imao je pet nominacija za Oscara uključujući onaj za Sigourney Weaver za najbolju žensku ulogu, dok je s filmom 'Nell' iz 1994. godine osigurao nominaciju za Oscara glumici Jodie Foster.

Prvi dugometražni film bio mu je 'Trostruki eho' iz 1972. godine s Glendom Jackson i Oliverom Reedom u glavnim ulogama.

Uspjeh filma donio mu je dugotrajnu karijeru u Hollywoodu za koje je vrijeme režirao filmove kao što su 'Gorky Park' (1983), 'Sudski postupak' (1991), 'Ubojstvo u rezervatu' (1992), 'Treptaj' (1993), 'Po svaku cijenu' (1996).

Posljednji veliki hollywoodski film bio mu je iz 2010. 'Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza'.

Najčitaniji članci