Obavijesti

Show

Komentari 4

Preminuo je Vlado Štefančić, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla

Preminuo je  Vlado Štefančić, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla
3

Režirao je više od stotinjak predstava u zemlji i inozemstvu - velike spektakle, kao što su Zajčeva opera 'Nikola Šubić Zrinjski' u pulskoj Areni, prve domaće rock-opere...

VIDEO

Proslavljeni hrvatski redatelj, glumac, televizijski i radijski voditelj, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla Vlado Štefančić umro je u nedjelju navečer u Zagrebu u 87. godini, doznaje u ponedjeljak Hina iz Kazališta Komedija.

Štefančić je autor gotovo 200 kazališnih predstava, 10.000 radio emisija i 2000 TV emisija. Rođen je u Vukovaru 1931. godine, a karijeru je počeo kao član dramskoga studija Radio Zagreba, a od 1950.  godine glumi i režira u kazalištu Komedija kojem je od 1969. do 1978. godine bio umjetničkim ravnateljem.

Režirao je više od stotinjak predstava u zemlji i inozemstvu - velike spektakle, kao što su Zajčeva opera 'Nikola Šubić Zrinjski' u pulskoj Areni, prve domaće rock-opere, glazbene komedije i mjuzikle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao redatelj te dugogodišnji ravnatelj Kazališta Komedija realizira prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl 'Jalta, Jalta', kao i mjuzikle 'Dundo Maroje', zatim prve rock-opere na ovim prostorima – 'Gubec-beg' i 'Grička vještica'.

Vlado Štefančić režirao je i mnoge najbolje strane mjuzikle kao što su 'Čovjek iz Manche', 'Jadnici' (prije West Enda i Broadwayja!), 'Guslač na krovu', 'My Fair Lady', 'Kosa', opereta 'Zemlja smiješka', 'Šišmiš', 'Vesela udovica', 'Kod bijelog konja', 'Noć u Veneciji', 'Barun Trenk', 'Kneginja čardaša' i 'Grofica Marica', opere 'Lucia di Lammermoor' te komičnih opera 'Seviljski brijač' i 'Gospoje i husari'.

Otac hrvatskog mjuzikla režirao je domaće mjuzikle 'Car Franjo Josip u Zagrebu' i 'Kralj je gol' Milana Grgića i Alfija Kabilja, 'Lady Šram' Nine Škrabea i Arsena Dedića, 'Dan od amora' Luke Paljetka i Đele Jusića, 'O'kaj' Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nine Škrabea, 'Tko pjeva zlo ne misli' Alfija Kabilja i Drage Britvića i brojne druge.

Štefančić je bio  i vrlo uspješan glumac, a stariji Zagrepčani ga pamte iz Komedijinih opereta 'Mala Floramye', 'Kod bijelog konja', 'Spli'ski akvarel', 'Grofica Marica' i 'Šišmiš' te komedija 'Matijaš grabancijaš dijak', 'Charleyjeva tetka', 'Utopljenici', 'Dvanaest stolica', 'Zlatni dečki' i mjuzikala poput 'Obećanja, obećanja'.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) ostvario je brojne uloge poput one u predstavama 'Bosonogi u parku' i 'Pobrinimo se za Ameliju', a glumio je i u kultnoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara – Goldonijevoj 'Kafetariji' u režiji i prilagodbi Tomislava Radića, koja se, nakon premijere 1978. godine, na repertoaru Igara održala punih deset godina.

Silvestrovo u Komediji

Vlado Štefančić dobitnik je nagrade 'Marul' 1966. godine, a nagrade grada Zagreba dobio je dva puta (1973. i 1994.).

Godine 2006. nagrađen je nagradom 'Vatroslav Lisinski' Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, a 2000. godine Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske dodijelilo mu je Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

O njegovom djelu objavljena je Monografija Vlado Štefančić – zabavljač, a u zagrebačkom Kazalištu Komedija početkom studenoga svečanim koncertom trebala je biti obilježena 70. obljetnica njegova umjetničkog rada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'
KAKVA SENZACIJA NAS ČEKA?

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'

Valentina Pliško otkrila nam je što je inspiracija iza novog kostima u kojem će Baby Lasagna nastupiti na Eurosongu, koliko ga je dugo radila, ali i jednu novost što se samog nastupa tiče...
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu