Obavijesti

Show

Komentari 29

Prerani odlazak: Aaliyah je s 22 godine poginula u nesreći

Prerani odlazak: Aaliyah je s 22 godine poginula u nesreći
12

Pjevačica je život izgubila u zrakoplovnoj nesreći zajedno s još osam članova svog tima s kojima se vraćala s Bahama nakon snimanja spota za singl 'Rock the Boat'

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Princeza R&B-a prerano nas je napustila

Američka pjevačica i glumica Aaliyah poginula je 25. kolovoza 2001. godine u zrakoplovnoj nesreći na Bahamima nakon snimanja spota za singl 'Rock the Boat'. Nakon završetka snimanja, Aaliyah i osam članova njezina tima krenuli su na put Cessnom 402B koji je završio tragično. 

Sa sobom su ukrcali svu opremu sa snimanja, iako su im kontrolori prtljage i pilot savjetovali da ne nose sve sa sobom jer zrakoplov ne može podnijeti toliko tereta. Cessna se srušila ubrzo nakon polijetanja, i to na visini od oko 60 metara. Život su izgubili Aaliyah, pilot Luis Morales III, frizer Eric Forman, Antony Dood, tjelohranitelj Scott Gallin, video producent Douglas Kratz, stilist Christopher Maldonado, Keith Wallace i Gina Smith.

Prema National Transportation Safety Boardu (NTSB) zrakoplov nije propisno uzletio, dok pilot nije imao dozvolu za let jer ju je dobio na prijevaru navodeći da je odvozio stotine satova, što nije bilo istina. Dan kada su poginuli bio je njegov prvi službeni radni dan u Blackhawk International Airwaysu.

Pilot je imao kokain i alkohol u krvi

Prema autopsiji, Morales je u tijelu imao tragove kokaina i alkohola. Naknadna istraživanja pokazala su da je zrakoplov prekoračio dopuštenu težinu za oko 300 kilograma i prevozio jednog putnika više nego što je dopušteno. Njezina obitelj tužila je zrakoplovnu tvtku Blackhawk International Airways s kojom su kasnije postigli izvansudsku nagodbu.

Pjevačica je pokopana 31. kolovoza 2001. u New Yorku u srebrnom lijesu kojeg je prevozila staklena kočija. Među 800 ožalošćenih prijatelja i rodbine bili su i producentica i reperica Missy Elliott, producent i reper Timbaland, pjevačica i glumica Gladys Knight, reperica Lil' Kim i reper Sean Combs poznatiji kao P. Diddy. Pjevačica je kremirana, a kao znak godina koje je provela na ovozemaljskom svijetu puštena su 22 bijela goluba.

Dior je 2003. predstavio kolekciju posvećenu Aaliyah

Tjedan nakon njezine smrti, njezin posljednji album 'Aaliyah', zauzeo je prvo mjesto ljestvice Billboard 200. 'Rock the Boat' bio je singl koji je pokorio sve svjetske ljestvice, a bio je i dio kompilacije 'Now That's What I Call Music'. Njegova zarada bila je donirana Memorijalnom fondu pjevačice. Album je postigao dvostruku platinastu naknadu i prodan je u 2,6 milijuna primjeraka u SAD-u.

Njezin drugi i posljednji film, 'Kraljica prokletih' iz 2002. godine zaradio je 15,2 milijuna dolara u prvom tjednu prikazivanja. U prosincu 2002. izdan je njezin posthumni album s neobjavljenim materijalom, a prikupljeni novac doniran je njezinom fondu koji pomaže osobama koje boluju od raka. U kolovozu 2003. dizajner Christian Dior predstavio je kolekciju posvećenu Aaliyah i svu zaradu donirao njezinom fondu. 

Dobila je nadimak princeza R&B-a

Zbog prerane smrti nije glumila u nekoliko predviđenih filmova, kao što je 'Honey' u kojem ju je zamijenila Jessica Alba. U njezinu čast otkazana je reprodukcija filma 'Sparkle' jer je glavna uloga bila njoj namijenjena. Prije smrti je snimila nekoliko scena za 'The Matrix Reloaded', a trebala je glumiti i Zee u 'The Matrix Revolutions'. Snimljene scene kasnije su uključene u kolekciju Matrix Ultimate Collection. Njezin drugi kompilacijski album objavljen je 2005. godine i na njemu se nalaze njezini najveći hitovi. 

S prodajom albuma u 24 do 32 milijuna primjeraka diljem svijeta, Aaliyah je doprinijela razvoju R&B i hip hop scene te dobila nadimak princeza R&B-a.

Pjevala je u crkvenom zboru i išla u katoličku školu

Aaliyah Dana Haughton rođena je 16. siječnja 1979. godine u Brooklynu u New Yorku. S roditeljima Michaelom i Dianom Haughton te bratom Rashadom (36) sa sedam godina se preselila u Detroit u Michiganu. Aaliyah je pjevala u crkvenom zboru, išla u katoličku školu i već je u prvom razredu dobila ulogu u mjuziklu 'Annie'. S devet godina pojavila se u TV showu 'Star Search'. Njezin ujak Barry Hankerson (66), bivši je suprug R&B i soul pjevačice Gladys Knight na čijem je koncertu Aaliyah nastupila s 11 godina. 

S 12 godina potpisala je ugovor s diskografskom kućom Jive Records, a potom se pridružuje Barryjevoj Backgrounds Records. On ju je upoznao s producentom, R. Kellyjem (46), koji joj je postao mentor te tekstopisac i producent njezina debitantskog albuma 'Age Ain't Nothing but a Number' kojeg je snimila s 14 godina. Album je pušten u prodaju u lipnju 1994. godine, zauzeo je 18. mjesto ljestvice Billboard 200, dok je u SAD-u prodan u preko tri milijuna primjeraka.

Udala se za producenta R. Kellyja s 15 godina

Singl 'Back&Forth' zauzeo je prvo mjesto Billboardove ljestvice hot R&B i hip-hop pjesama i na vrhu se zadržao tri tjedna dok je 'At Your Best (You Are Love)' dospio na šesto mjesto ljestvice Billboard Hot 100. Naslovna pjesma albuma 'Age Ain't Nothing but a Number' zauzela je 75. mjesto Billboardove Hot 100 dok je 'The Thing I Like' objavljena kao dio singlova iz filma 'Detektiv za prljave poslove' iz 1994. godine. 

Uskoro su krenula šuškanja o njezinoj ljubavnoj vezi s Kellyjem i tajnom vjenčanju što je kasnije i potvrđeno. Par se vjenčao 31. kolovoza 1994. godine u hotelu Sheraton u Rosemontu u Illinoisu. Aaliyah je tada imala samo 15 godina, datum i godina njezina rođenja na vjenčanom listu bili su krivotvoreni, a brak je proglašen nevažećim. 

Aaliyah je 1996. godine napustila Jive Records i potpisala ugovor za Atlantic Records. Na drugom albumu 'One in a Million' surađivala je s producentima Timbalandom i Missy Elliott. Singl 'If Your Girl Only Knew' osvaja prvo mjesto Billboardove ljestvice hot R&B/hip-hop pjesama. Sljedeće godine objavljuje pjesmu 'Up Jumps Da Boogie' s reperom i producentom Timbalandom te reperom Magooom. 

Nakon snimanja 'One in a Million' započinje glumačku karijeru

Album 'One In A Million' prodan je u preko 3,7 milijuna primjeraka u SAD-u i preko osam milijuna primjeraka diljem svijeta te zauzeo 18. mjesto na ljestvici Billboard 200. Pjevačica je potom upisala i završila glumačku školu u Detroitu te započela s filmskom karijerom. Glumila je samu sebe u policijskoj seriji 'New York Undercover', sudjelovala na dobrotvornom koncertu za dobrobit djece u New Yorku te stvaranju albuma i pjesama za animirani film 'Anastasia' u kojem je izvodila pjesmu 'Journey to the Past'.

Istu pjesmu otpjevala je i na dodjeli Oscara 1998. godine i tako postala najmlađa pjevačica kojoj je to pošlo za rukom. Dvije godine kasnije dobila je svoju prvu veliku u filmu 'Romeo mora umrijeti', modernoj verziji priče o Romeu i Juliji Williama Shakespearea. 

Dobila je Grammy u kategoriji najboljeg ženskog R&B izvođača

Usporedno s glumom, Aaliyah je snimila glazbu za film 'Try Again'. Pjesma je zauzela prvo mjesto na ljestvici Billboard Hot 10, a pjevačica je postala prva glazbenica kojoj je uspjelo zauzeti vrh ljestvice, bez izdavanja albuma. Spot pjesme nagrađen je na dodjeli MTV nagrada 2000. godine u kategoriji najboljeg ženskog spota i najboljeg filmskog spota, a Aaliyah je za tu pjesmu dobila Grammy u kategoriji najboljeg ženskog R&B izvođača. Zatim počinje sa snimanjem svog drugog filma pod nazivom 'Kraljica prokletih' u kojem glumi vampirsku kraljicu Akashu. 

U srpnju 2001. godine objavljuje svoj posljednji album 'Aaliyah' kojeg je producirao Timbaland. Album je zauzeo drugo mjesto na ljestvici Billboard 200 i prodan je u 187.000 primjeraka u prvom tjednu nakon objavljivanja. 

Inspirirali su je Michael Jackson, Sade, Prince...

Aaliyah je u svojim pjesmama komponirala R&B, pop i hip hop. Kao svoje uzore koji je inspiriraju navodila je Michaela Jacksona, Stevieja Wondera, Sade, američku žensku R&B grupu En Vogue, grupe Nine Inch Nails i Korn, glazbenika Princea, hip-hop trio Naughy by Nature, pjevača Johnnyja Mathisa i Janet Jackson s kojom je htjela snimiti duet. Album 'Thriller' pokojnog Jacksona bio joj je omiljeni album, dok je za Sade govorila da je nevjerojatna umjetnica koju obožava. 

Njezin album 'One In A Million' postao je jedan od najutjecajnijih

Aaliyah je doprinjela popularizaciji R&B i hip hop glazbe 1990-ih godina. Njezin drugi album 'One In A Million' postao je jedan od najutjecajnijih R&B albuma desetljeća, prodan je u 8,1 milijun primjeraka u SAD-u i oko 24 do 32 milijuna diljem svijeta. Nakon što je umrla 2001. godine, MTV-eve nagrade posvećene su njoj u čast, a ime Aaliyah rangirano je kao jedno od 100 najpopularnijih imena novorođenih djevojčica. 

Drake i Brown objavili su singlove s vokalom Aaliyah 

- Nedostaje mi Aaliyah...Nadam se da čuješ riječi mojih pjesama i da se smiješiš, znajući da si me ti nadahnula - napisao je reper Drake 2009. godine na Twitteru ne krijući da mu je ona inspiracija. 

Reper i producent Noah '40' Shebib preradili su 2012. godine neobjavljeni materijal preminule R&B pjevačice. Pjesma "Enough Said" sadrži dionicu koju je otpjevala Aaliyah.

Drake je već ranije rekao da bi volio raditi na njezinim neobjavljenim materijalima, što je izazvalo kritike njezina nekadašnjeg producenta Timbalanda, koji smatra da bi on i Missy Elliott trebali biti uključeni u sve što ima veze s njezinim neobjavljenim radovima.

Nakon što je Chris Brown snimio pjesmu 'They Don't Know' u kojoj se čuje njezin glas, Timbaland ga je prvo kritizirao, a potom mu se ispričao. 

- Želim se javno ispričati Chrisu Brownu zbog izjava o protestu zbog suradnje s Aaliyah. Zapravo mi se sviđa njegova pjesma s Aaliyah, jedino što kad se priča o mojoj malenoj za mene je to jako bolna tema. Previše sam zaštitnički nastrojen kada je riječ o njoj. Majka je izgubila kćer, brat je izgubio sestru. Još uvijek tuguju zbog njezina odlaska, to je jako osjetljiva tema. Samo želim da se poštuje obitelj - rekao je nedavno govoreći o pjesmi koja se nalazi na Brownovu albumu 'X'. 

Diskografija: 

Studijski albumi

'Age Ain't Nothing But a Number' 1994. godine 

'One In A Million' 1996. godine 

'Aaliyah' 2001. godine

Kompilacije

'I Care 4 U' 2002. godine 

'Ultimate Aaliyah' 2005. godine

Filmografija

'New York Undercover' 1997. godine 

'Romeo mora umrijeti' 2000. godine

'Kraljica prokletih' 2002. godine

Tupac Shakur ubijen je u svom automobilu: Ubojicu nisu našli

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao